Προσφυγή στο ΣτΕ για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης

Κατατέθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία


ΕΛΛΑΔΑ
13:14
07/07/2020
Προσφυγή στο ΣτΕ για τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης
6
loading

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν χτες 6 Ιουλίου 2020 από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μια περιβαλλοντική και πολιτισμική οργάνωση με 50 χρόνια προσφοράς και αγωνιστικής παρουσίας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ένα από τα αρχαιότερα και εγκυρότερα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1884, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για τη διάσωση της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 9ο μ.Χ. αιώνα και αποτελούν υλικά τεκμήρια της δομής και της οργάνωσης της δεύτερης πόλης στη βυζαντινή αυτοκρατορία, της Θεσσαλονίκης, που μόνο η Κωνσταντινούπολη θα μπορούσε να ανταγωνιστεί. Η μετατροπή του χώρου από αρχαιολογικό, με τα επάλληλα στρώματα της ιστορίας του και τα άυλα στοιχεία της ζωής των κοινωνιών που για αιώνες τα κατοίκησαν, σε απλά εκθεσιακό χώρο, θα ξεριζώσει ένα κομμάτι της πόλης και θα το μετατρέψει σε σκηνογραφική εγκατάσταση διακόσμησης των χώρων του σταθμού. Η Ελλάδα οφείλει να σέβεται και να τηρεί την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει προσυπογράψει και επικυρώσει με σχετικούς νόμους, όπως η συνθήκη της Βαλέτα (1992) που επιβάλλουν, εφόσον είναι εφικτόν, την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων», προσθέτει, μεταξύ άλλων, η ίδια ανακοίνωση.

Για προσπάθεια ακύρωσης του έργου του Μετρό κάνει λόγο ο δήμαρχος Κ. Ζέρβας με αφορμή τη νέα προσφυγή

Για προσπάθεια ακύρωσης του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε γραπτή του δήλωση με αφορμή τη νέα προσφυγή κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου.

«Την ίδια μέρα που η Αττικό Μετρό ΑΕ εγκαινιάζει τρεις νέους σταθμούς στην επέκταση της γραμμής 3 στον Πειραιά, αλλάζοντας τον κυκλοφοριακό χάρτη και τη ζωή στους δήμους της περιοχής, κάποιοι «ενεργοί» συμπολίτες μας και κάποιες «ευαίσθητες» συλλογικότητες προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων του σταθμού της Βενιζέλου» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.

Κάνει δε λόγο για «σκοταδισμό που επιθυμεί τη στασιμότητα στην πόλη» και «απόκρυψη της αλήθειας ότι τα αρχαία θα αποσπασθούν και θα επανέλθουν στη θέση τους κατά 92% με τις πλέον σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι όσοι κατέθεσαν τη νέα προσφυγή «θέλουν προφανώς να φτάσουν στον τελικό τους στόχο: στην ακύρωση του έργου. Στο να μείνει η πόλη στάσιμη, έρμαιη των διαχρονικών της προβλημάτων. Το πράττουν άλλωστε ευθαρσώς σε κάθε περίπτωση. Ενάντια σε κάθε εξέλιξη της πόλης (περιφερειακή οδός, πλατεία Διοικητηρίου, επέκταση παλαιάς παραλίας, υποθαλάσσια αρτηρία, δημαρχιακό μέγαρο, ανάπλαση ΔΕΘ κτλ), κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ματαιώσουν την εξέλιξη της πόλης».

Υπενθυμίζει, παράλληλα, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει νόμιμη και συνταγματική τη μεταφορά και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων και τονίζει ότι «αν ως το 2023 δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ».

Επίσης επαναλαμβάνει τη δέσμευση των εμπλεκόμενων φορέων ότι το Μετρό και ιδιαίτερα ο σταθμός Βενιζέλου θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2023 και διαβεβαιώνει ότι η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επιβλέπει κάθε μέρα την υλοποίηση του έργου, μέχρι να μπει ο πρώτος επιβάτης στον πρώτο συρμό, τον Απρίλιο του 2023.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Αυστριακός

  Πού είναι οι αρχαιολόγοι όταν καταστρέφονται από την εκκλησία αρχαία μνημεία???
  Αφού όμως γνωρίζουν όλοι ότι κάτω από την πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται μια άλλη πόλη, είναι δύσκολο ή πολύ ακριβό να πάνε 5 μέτρα βαθύτερα???

  1. avatar Το πρόβλημα

   είναι η σταθερότητα των μνημείων καθώς οι συρμοί προκαλούν δονήσεις, επίσης εδώ δεν είχαν γίνει κινήσεις αποκατάστασης βυζαντινών μνημείων απο το τέλος του 19ου στην Αθήνα, τελικώς κατέρρευσαν και χάθηκαν απο την μνήμη τόσο της ιστορίας όσο και της κοινωνίας. Μαρτυρίες που βρίσκεις πλέον παρα μόνο σε κάποια δυσεύρετα βιβλία σε παλαιοπωλεία και αν.

 2. avatar SER. 30

  ΑΥΤΟΙ. ΟΙ. ΟΠΟΙΟΙ. ΑΥΤΟΙ. ΚΑΛΑ. ΚΑΝΟΥΝ. Ο.ΤΙ. ΚΙΝΗΤΡΑ. ΚΑΙ. ΝΑ. ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΑΝΕΥ. ΚΙΝΗΤΡΟ. ΔΕΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ. ΚΑΝΕΙΣ . ΟΙ. ΘΕΣΜΟΙ. ΚΡΑΤΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  ΔΙΚΑΟΣΥΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΣ. ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΓΙΑΤΙ. ΔΕΝ. ΕΧΟΥΝ ΠΟΤΕ. ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΗ. ΑΠΟΦΑΣΗ. ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΣΑΧΛΕΣ ΤΟΥΜΠΑΝΑ ΚΑΙ. ΣΥΝΕΧΩΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΤΡΥΠΕΣ. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. / ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ. /. ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ. /. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ. ? ΟΛΟΙ. ΒΛΑΚΕΣ. ΑΝΙΚΑΝΟΙ. . Η. ΟΛΟΙ. ΤΟ. ΚΑΝΟΥΝ. ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΠΡΟΣ. ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΤΩΝ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ. ΤΟΥΣ. ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ? Α. ΝΑ. ΧΑΘΕΙΤΕ. ΡΕΜΑΛΙΑ

 3. avatar supi

  Έλεος ρε [...] μου με τις προσφυγές του κάθε πυροβολημένου!! Θέλουν ή δε θέλουν το έργο; Όλη η θεσσαλονίκη έχει αρχαία από κάτω!! Εμείς όμως ζούμε από πάνω και ταλαιπωρούμαστε!! Αρχαία έχουμε να βλέπουμε για μια ζωή !! Ας γίνει το έργο επιτέλους να τελειώνουμε!!!Με το σκεπτικό τους πρέπει να γκρεμίσουμε όλη την πόλη!! Κάθε μπιντές των αρχαίων έγινε και μνημείο !!!

 4. avatar Ch13:40-1

  Αγνωσια του Λόγου του Θεού αν και Χριστιανική. Η γη και τα εαυτής έργα θα κατά καούν. Ο Θεός θέλει ο άνθρωπος να απολαμβάνει την ζωή εδω στην γη. Έδωσε τις επιστήμες, τις τέχνες, την τεχνολογία
  . Τα παλαιά και γερασμενα, είναι πλησίον αφανισμου. Ας κοιτάξει ο. Άνθρωπος τα Αιώνια και όχι τα προσκαιρα. Το ΜΈΤΡΟ, γίνεται για να απολαμβάνει ο άνθρωπος. Τα αρχαία παρηλθοόν, τα νέα υλικά έχουν πλέον αξία. Ο Κύριος Έρχεται.

 5. avatar Ancient Greece

  Ήρεμα παιδιά όλοι θα πάρετε μίζα 37 δις. έχουν τα ταμεία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει