Παρά την επιτυχία που έχει σημειώσει, η Μαριάννα Τόλη παραμένει απλή και προσιτή.

Σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο.

Στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Από εκεί άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο.

Στο μεταξύ, είχε ξεκινήσει δισκογραφικές επιτυχίες, ενώ το 1977 πήρε μέρος στη Γιουροβίζιον με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γιώργου Χατζηνάσιου.

Έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο». Υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα», ενώ πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.

Την περίοδο 2001-2003 ήταν διευθύντρια στο Παιδικό Στέκι του Εθνικού, ενώ το 2005 πρωταγωνίστησε σε παγκόσμια πρώτη στο έργο του Tennessee Williams «Η κυρία Στόουν». Για τρία χρόνια επίσης είχε εκπομπή στη ΝΕΤ με τίτλο «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Επιπλέον, έχει μεταφράσει βιβλία και έχει γράψει αμέτρητους στίχους για τα παιδικά έργα που έχει ανεβάσει.

Αυτή την περίοδο συμμετέχει στο έργο «Τα Οργισμένα Νιάτα», ένα από τα σημαντικότερα και πολυπαιγμένα έργα του Τζον Όσμπορν.

Η Μαριάννα Τόλη όμως έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο. Μάλιστα, θέλει να δίνει ιδιαίτερη βάση στους νέους και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει η επικοινωνία που έχει χαθεί. «Οι νέοι βρίσκουν καταφύγιο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Με θλίβει αυτή η εικόνα», σημειώνει. «Νιώθω πως με κάθε μέσον που διαθέτω μέσω της τέχνης και του θεάτρου θα ήθελα να ταρακουνήσω τη νεολαία μας για να ξαναβρεί τον εαυτό της. Δύσκολο εγχείρημα», προσθέτει.

Η Μαριάννα Τόλη έχει αφιερώσει πολλά χρόνια από τη ζωή της στο παιδικό θέατρο και τα παιδιά. «Νιώθω πως τα παιδιά είναι το ίδιο ώριμα σε κάποιους τομείς με μας τους μεγάλους και κάτω από αυτό το πρίσμα σκηνοθετώ παραστάσεις που είναι για όλη την οικογένεια», αναφέρει.

Πιστεύει μάλιστα ότι για να βοηθηθούν οι νέοι άνθρωποι, θα πρέπει οι μεγαλύτεροι να ανοίξουν την καρδιά τους και να σταθούν δίπλα τους. «Αν θέλουμε να καθοδηγούμε τα παιδιά μας δεν μπορούμε να το κάνουμε από θέση ισχύος αλλά από τη θέση που έχει μια παιδική καρδιά που λάμπει από φρεσκάδα. Τέτοια πρέπει να ξαναγίνει και η δική μας. Τέτοια θέλω να είναι πάντα και η δική μου».

Στέκεται όμως και στο θέμα των νέων που πιστεύουν ότι δεν έχουν μέλλον λόγω της κατάστασης και αναφέρει: «Για μένα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Μία από τις πιο σημαντικές φιλοσοφίες αυτής της ζωής είναι ότι θα πρέπει να έχουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη της ζωής μας. Αν παραδώσουμε αυτή την ευθύνη σε άλλους, στο κράτος π.χ ή στους πολιτικούς μας, θα θάψουμε όλες μας τις ελπίδες», σημειώνει.

Λατρεύει την ψυχολογία και πήρε το δίπλωμά της σε μεγάλη ηλικία. «Μου αρέσει να διαβάζω ψυχολογία και φιλοσοφία. Πιστεύω στην εξέλιξη του ανθρώπου». Και γι’ αυτό πιστεύει ότι όλοι «είμαστε συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα». Θεωρεί όμως ότι με αρκετή δουλειά, θα επανακάμψει η χώρα μας.

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».