Διαμαρτυρία στις 11 στο Σύνταγμα διοργανώνει η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής, στην οποία συμμετέχει η ΠΟΕ-ΔΟΥ, ενάντια στα φορολογικά πρόστιμα που  ισχύουν από τις αρχές του χρόνου.

«Η Ομοσπονδία Εφοριακών συμμετέχει στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΦΕΕΑ στις 4.2.2014 ώρα 11:00 στην Πλατεία Συντάγματος ενάντια στις αδικίες των φορολογικών νόμων (πρόστιμα φορολογικών υποχρεώσεων που ισχύουν από 1.1.2014).

»Οι εφοριακοί που καλούνται να υλοποιήσουν τους φορολογικούς νόμους, διαπιστώνουν καθημερινά την φορολογική αδικία, ανισότητα και φοροκαταιγίδα στις πλάτες ενός λαού που υποφέρει δοκιμάζεται και αγωνιά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΔΟΥ.

Πρέπει να σημειωθεί πως ενώσεις λογιστών και φοροτεχνικών έχουν αποστείλει στις τελευταίες εβδομάδες πλήθος επιστολών κατά των προστίμων του νέου φορολογικού νόμου 4174/2013 με αποδέκτες τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κ.Χατζηδάκη, στη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή.

Στις επιστολές αυτές λογιστές και φοροτέχνες καταγελούν πως από τα τέλη του 2013 έγιναν ριζικές αλλαγές με την ψήφιση των νέων φορολογικών νόμων που επέφεραν μεγάλη σύγχυση και αβεβαιότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2014 λογιστές και φοροτέχνες καλούνται να υποστούν εξοντωτικά πρόστιμα που δεν μπορούν να αντέξουν και να ανεχτούν.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με όσα ο Ν. 4172/2013 ορίζει για το όριο των 500 ευρώ στις πληρωμές των συναλλαγών, το νέο ληστρικό πρόστιμο των 10.550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζομένου στην ΑΠΔ, τη μηνιαία υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων, και πολλά άλλα παρόμοιας φύσης, αποτελούν κατά τους φοροτεχνικούς ένα «εκρηκτικό» μείγμα μέτρων, τιμωρητικού ύφους, που στο μεγάλο μέρος τους έρχονται σε αντίθεση με τις θεμελιώδεις αρχές του δίκαιου και της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ευρύτερα της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.