Πέντε ΜΚΟ στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις για φιλοξενία ασυνόδευτων και ευάλωτων αιτούντων άσυλο

Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο


ΕΛΛΑΔΑ
21:37
15/06/2020
Πέντε ΜΚΟ στην Ελλάδα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις για φιλοξενία ασυνόδευτων και ευάλωτων αιτούντων άσυλο
12
loading

Νέες θέσεις για τη φιλοξενία περίπου 1.000 ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων αιτούντων άσυλο θα δημιουργήσουν πέντε μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Ελλάδα, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μέσω του προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση».

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν θα συνεισφέρουν 7.632.000 ευρώ για τη δημιουργία των νέων θέσεων φιλοξενίας, μέχρι το 2024.

Η οργάνωση «International Rescue Committee Hellas» θα αναλάβει τη δημιουργία δέκα διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης στην Αθήνα, με χωρητικότητα 40 θέσεων φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας 16 ετών και άνω. Ο στόχος του έργου είναι η οργάνωση να προσφέρει διαμονή και υποστήριξη σε τουλάχιστον 120 ασυνόδευτα παιδιά για 33 μήνες. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.722.661 ευρώ.

Οι «Γιατροί του Κόσμου» θα υλοποιήσουν δομή στέγασης στην Αθήνα για μόνες γυναίκες ή μητέρες με παιδιά, με έμφαση σε εγκύους, γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας, θύματα έμφυλης βίας και εμπορίας ανθρώπων. Το έργο, με προϋπολογισμό 994.875 ευρώ, προβλέπει τη φιλοξενία και την παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών σε 175 γυναίκες και τα παιδιά τους για 30 μήνες.

Την έλλειψη κατάλληλων χώρων και υπηρεσιών για ασυνόδευτους ανηλίκους και γυναίκες θύματα βίας με τα παιδιά τους στοχεύει να αντιμετωπίσει η Άρσις μέσω της δημιουργίας 77 θέσεων διαμονής στη Βόρεια Ελλάδα. Το έργο προϋπολογισμού 1.615.058 ευρώ προβλέπει τη λειτουργία δώδεκα εποπτευόμενων διαμερισμάτων στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών κοντά στις ασφαλείς ζώνες των ανοικτών δομών στα Λαγκαδίκια, τα Διαβατά, την Αγία Ελένη, τη Δράμα και την Καβάλα, νέες θέσεις στο «Σπίτι της Άρσις» στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέχρι τέσσερα διαμερίσματα φιλοξενίας για μόνες μητέρες και επιζώσες έμφυλης βίας. Συνολικά στοχεύει να καλύψει 308 άτομα τους επόμενους 20 μήνες.

Στη δημιουργία ενός κέντρου μακροχρόνιας φιλοξενίας για 16 ασυνόδευτους ανηλίκους ηλικίας 6-12 ετών στο κέντρο της Αθήνας αποσκοπεί το έργο, που θα υλοποιήσει ο Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων και Νέων, προϋπολογισμού 1.074.903 ευρώ. Συγκεκριμένα δώδεκα θέσεις θα αφορούν ασυνόδευτα αγόρια αυτής της ηλικίας και τέσσερις ασυνόδευτες ανήλικες μητέρες με τα παιδιά τους. Συνολικά, αναμένεται να υποστηριχθούν 96 άτομα κατά τη διάρκεια 35 μηνών από την έναρξη υλοποίησης του έργου.

Τέλος, η Μετάδραση θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 2.224.503 ευρώ για τη λειτουργία των μεταβατικών δομών φιλοξενίας για ασυνόδευτους ανήλικους που έχει στη Σάμο και τη Χίο. Στόχος της χρηματοδότησης είναι να υποστηριχθούν 280 άτομα σε 40 μήνες.

«Η Νορβηγία και οι δότριες χώρες συνεισφέρουν αυτή τη στιγμή με 33 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα του ασύλου και της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Μια σημαντική πτυχή της υποστήριξής μας είναι το να βοηθήσουμε απευθείας τις ελληνικές αρχές στις προσπάθειές τους να διαχειριστούν τα ζητήματα της μετανάστευσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Νορβηγία προσφέρει όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό, καθώς και υπηρεσίες στρατηγικής συμβουλευτικής στις ελληνικές αρχές», επισήμανε κατά τη διάρκεια σχετικής διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, Φρούντε Όβερλαντ Άντερσεν.

Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν η χώρα του θα προχωρήσει σε μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων παιδιών, ο ίδιος επισήμανε ότι η Νορβηγία υποδέχτηκε περισσότερα από 1.000 ασυνόδευτα παιδιά το 2016, την ώρα που άλλες χώρες δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους και συμπλήρωσε πως «όταν οι άλλες χώρες υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, τότε και εμείς θα ανακοινώσουμε τη δική μας δέσμευση για νέες μετεγκαταστάσεις».

Ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης, διευθυντής των Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» και «Άσυλο και Μετανάστευση» του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants) για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «τα έργα που ανακοινώνουμε σήμερα, μαζί με όλα τα προγράμματα που υλοποιούνται κατά την τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο στην Ελλάδα, φιλοδοξούν να συμβάλουν σε ένα πιο δίκαιο σύστημα προστασίας των πιο ευάλωτων ομάδων αιτούντων άσυλο και ιδιαίτερα των παιδιών».

Το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» των EEA Grants διαχειρίζεται η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με τη HumanRights360. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έργα προς χρηματοδότηση επιλέχθηκαν έπειτα από διαδικασία ανοικτής προκήρυξης, ενώ η αξιολόγηση έγινε από ομάδα ανεξάρτητων βαθμολογητών και η επιλογή τους ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου Χρηματοοικονομικού Μηχανισμού του ΕΟΧ στο Βέλγιο, που έχει το ρόλο του διαχειριστή προγράμματος, και της Νορβηγικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης υπό το ρόλο του εταίρου του προγράμματος από τις δότριες χώρες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar Sheep

  Και οι 5 ΜΚΟ να τους βαλουν στα σπιτια τους αμα τους θελουν τοσο πολυ

 2. avatar Αγιος Παντελεήμονας SOS

  Ανηλίκων ανω των 16 ετών; Μας κάνουν πλάκα, έτσι δεν είναι;

 3. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  και στίς επόμενες εκλογές θα ψηφίσουμε την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΚΟΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ.....ούτως η άλλως ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΑΥΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ,αργήσαμε λίγο αλλά τελικά το καταλάβαμε.

 4. avatar RQD

  Η χώρα δυστυχώς έχει μπει σε τροχιά αφανισμού.Σε λίγα χρόνια οι Έλληνες δε θα είναι παρά ελάχιστη μειοψηφία στον τόπο τους.Το τραγικό είναι ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που συμβαίνει αυτός ο επικοισμος.Το παντελώς ανίκανο πολιτικό προσωπικό της χώρας, στη μεγάλη του πλειοψηφία κινείται στον αστερισμό της ηλιθιότητας και της αφασίας, αντιμετωπίζοντας την εισβολή εποίκων με την απονομή ασύλου, ιθαγένειας, δομών φιλοξενίας, χορήγησης επιδομάτων και άλλων τέτοιων μέτρων, τα οποία λειτουργούν σαν μαγνήτης στο να έρθουν και άλλα εκατομμύρια στην τελειωμένη πλέον χώρα.

 5. avatar Σορος

  Για σένα δουλεύω [...]πάρε μερικές εκατοντάδες διαμερίσματα θα τα προκρατήσω με τιμές σουίτας.

 6. avatar Κακό αυτό

  να υπάρχουν ακόμα ΜΚΟ στην Ελλάδα.
  Ας πάρουν απόφαση να τις ξηλώσουν,
  γιατί το μέχρι τώρα έργο τους κρίνεται ,
  το λιγότερο , ύποπτο ..

 7. avatar Αρης Παπας

  ξεκαθαρο οτι μας κυβερνουν οι μκο. εσυ ελληνα στειλε τα παιδια σου στο σχολειο πεινασμενα

 8. avatar ΨΥΧΟΛΕΗΛΑΤΗΣ

  Και μετά έχεις τους άμυαλος τελειωμένος αγράμματους ουγκανους και τις κατηγορούν

 9. avatar Γκασμας

  Γιατι τους δινετε χρηματα? Αυτοι οι ΜΚΟδες μαζι με τους τουρκους μας φερνουν τους Λαθρο στα νησια.Αλλα πολλα τα λεφτα και οι τσεπες τεραστιες Ολοι αυτοι οι φιλανθρωποι ποτε δεν δακρισαν για κανενα Ελληνοπουλο.

 10. avatar ΧΧΧΧΧΧ

  μεγαλο φαγοποτι....θα φανε με χρυσα κουταλια και οι νεοδημιοκρατες...τι νομιζες κοροιδο Ελληνα μονο ο αλξης θα ετρωγε?

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   όποιος πεί ότι έχεις άδικο.....ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ......καληνύχτα ΕΛΛΑΔΑ, λίαν προσεχώς ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ......

  2. avatar mnimwn

   Φίλε κάπου έχασες την μπάλα , πελάτες για τα σπίτια του Παπασπιτούλη φέρνουν , ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια πως τα ενοικιάζει σε Μ.Κ.Ο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει