Ελλάδα – Κορονοϊός: Στις αρχές Ιουλίου η οριστική έξοδος από το lockdown προβλέπει μοντέλο του ΑΠΘ

Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η σταδιακή άρση των μέτρων να γίνει στις 11 Μαΐου τονίζει ο επικεφαλής καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης


ΕΛΛΑΔΑ
20:35
26/04/2020
Ελλάδα - Κορονοϊός: Στις αρχές Ιουλίου η οριστική έξοδος από το lockdown προβλέπει μοντέλο του ΑΠΘ
7
loading

Με χειρουργικές κινήσεις πρέπει να γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του δεύτερου επιδημικού κύματος και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Μια μόλις εβδομάδα νωρίτερα στην άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρεις εβδομάδες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κορωνοϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαϊου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά. Από αυτή την ημερομηνία και έπειτα μπορεί να ακολουθήσει μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού σε συνδυασμό με 

(α) παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού με τεστ που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και 

(β) εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης και μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που η άρση των μέτρων ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί για τους επόμενους τρεις μήνες , για να αποφευχθεί κίνδυνος εμφάνισης της επιδημίας στις αρχές με μέσα Αυγούστου.

Ο κ Σαρηγιάννης επισημαίνει: «Μια εβδομάδα καθυστέρησης στην άρση των μέτρων θα μας βοηθήσει να βγούμε οριστικά από το lockdown δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα μέσα Ιουλίου, διάστημα σημαντικό για την τουριστική περίοδο.

Στη διάρκεια της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων οι επαφές μας δεν πρέπει να αυξηθούν  σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15-25% . Οι φάσεις άρσης των περιορισμών που προτείνεται είναι οι ακόλουθες:

 1. Στις 11 Μαϊου μπορούν να ανοίξουν μικρά καταστήματα τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα, τις αποστάσεις ασφαλείας και την αποφυγή συγχρωτισμού. Το άνοιγμα των σχολείων θα οδηγούσε σε αύξηση της μεταδοτικότητας, δεδομένου ότι παιδιά συγχρωτίζονται, δεν ακολουθούν εύκολα τους κανόνες υγιεινής και αποτελούν σιωπηλούς φορείς που έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους). 
 2. Με περιορισμούς μόνο προτείνεται το άνοιγμα της τελευταίας τάξης του λυκείου μετά τις 11 Μαΐου. Προτείνεται η ανάπτυξη των τάξεων σε μεγαλύτερους χώρους από ότι συνήθως ώστε να διατηρούνται κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. 
 3. Καλό θα είναι να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια εφόσον αποδίδουν τα εξ αποστάσεως μαθήματα, με πιθανή εξαίρεση την εκτέλεση εργαστηριακών ασκήσεων και κλινικών μετά τα μέσα Ιουνίου.
 4. Έπειτα και μετά από διάστημα 2 εβδομάδων από την προηγούμενη φάση, θα μπορούσαν να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα σε επιχειρήσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οικονομικοί πολλαπλασιαστές με ισχυρή επίδραση στο ΑΕΠ.
 5. Η άρση των μέτρων περιορισμού σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής μπορεί να ακολουθήσει μετά το δεύτερο μισό του Ιουνίου ανάλογα με την πραγματική εξέλιξη της επιδημίας. 

Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι. Αν είχαν ξεκινήσει μιαν εβδομάδα αργότερα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και 2 φορές περισσότερους θανάτους. 

Ο κρίσιμος μήνας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας θα είναι ο Ιούνιος, εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης. Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο σε περίπτωση που υπάρξει αναζωπύρωση, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και γι αυτό θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εντατική η επιδημιολογική επιτήρηση το συγκεκριμένο διάστημα.

Επιπλέον, μελετήθηκε το σενάριο, κατά το οποίο γίνεται μια ελαφριά χαλάρωση των μέτρων περιορισμού στις 4 Μαΐου, μια δεύτερη επιπλέον χαλάρωση των μέτρων στις 11 Μαΐου και μια επιπλέον χαλάρωση στις 1 Ιουνίου. Στην περίπτωση αυτή, διατηρώντας σε καραντίνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αναμένεται αναζωπύρωση της μεταδοτικότητας τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, που θα απαιτήσει την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Πασάς

  Επί παντός επιστητού ο τύπος. Οτιδήποτε σκάει στην επικαιρότητα το ξέρει. Χημικός Μηχανικός, ξέρει τώρα και από επιδημιολογία. Φτάνει πια οι ... μαϊντανοι, έλεος !

 2. avatar John From NY

  Δηλαδή αν τον Ιούνιο εχει 30 βαθμούς ακομα θα λένε το παραμύθι με τον κακό δράκο; Πόσο άλλο ψεμα να αντέξει ο κόσμος; Αν πάντως παγκόσμια έλεγαν ότι θα φορολογηθούν ολοι οι πλούσιοι 20% για να πληρωθούν οι άνεργοι και όσοι χάνουν εισοδήματα καμία οικονομία δεν θα έκλεινε. Δειτε λίγο πως οι πλουσιοι εγιναν πλουσιότεροι και πως ολοι οι άλλοι έχασαν λεφτά.

 3. avatar Μαριος10

  Ενα άλλο μοντέλο λέει νσ βγούμε εξω ξανα τον Αύγουστο που ναι παχιές οι μυγες.

  1. avatar κι εμεις

   Παχιες οι μυγες και εμεις

 4. avatar Ρεα

  Το μοντέλο λέει πως θα φάμε...άντε να σοβαρευτούμε και λίγο . Γιατί για το πώς θα φαμε δε λέει κανείς .Μόνο δάνεια και μόνοι μας είμαστε.

 5. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

  Για τίς εκκλησίες ούτε λέξη,δεν θα ανοίξουν πρίν το 2021.
  Βολευτείτε οπως μπορεί ο καθένας.

  1. avatar Αφήστε με

   Στήν Τήνο θα πέσει τό κλάμα της αρκούδας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει