Κατασχέθηκαν διαλύματα που προβάλλονταν ως αντισηπτικά

Το ΣΔΟΕ κατέσχεσε και 2.308 μάσκες που δεν είχαν νόμιμα παραστατικά


ΕΛΛΑΔΑ
12:30
08/04/2020
Κατασχέθηκαν διαλύματα που προβάλλονταν ως αντισηπτικά
14
loading

Στην κατάσχεση διαλυμάτων που προβάλλονταν ώς αντισηπτικά χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια, καθώς και χειρουργικών μασκών που δεν είχαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης, προχώρησαν οι υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής.

Το ΣΔΟΕ έχει εντείνει τους ελέγχους σε επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης αυτή την εποχή (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.ά.), λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Έκανε έλεγχο σε επιχείρηση, η οποία, μεταξύ άλλων, εμπορεύεται προϊόντα ατομικής προστασίας και προσωπικής φροντίδας, και κατέσχεσε:

 • ποσότητα 4.070,95 λίτρων διαλύματος που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ελεγχόμενης, για την οποία διαπιστώθηκε η μη σύννομη κυκλοφορία της, αφού, σύμφωνα με έγγραφο που μας απέστειλε ο ΕΟΦ, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας μας, τα συγκεκριμένα διαλύματα, τα οποία προβάλλονταν και διαφημίζονταν ως αντισηπτικά, δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια και, κατά συνέπεια, δεν κυκλοφορούσαν νόμιμα στη χώρα μας ως βιοκτόνα-αντισηπτικά.
 • ποσότητα 2.308 χειρουργικών μασκών για τις οποίες δεν επεδείχθησαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης.

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή του ΣΔΟΕ αναφέρεται ότι:

Σε αποθηκευτικό χώρο της ανωτέρω επιχείρησης, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών, καθώς επίσης και διαλυμάτων τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά στη χώρα μας, με προέλευση από Τουρκία και Κίνα.

Τα παραπάνω προϊόντα διαφημίζονταν κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω καταιγισμού τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και μέσω διαδικτύου ως αντισηπτικά. Συγκεκριμένα, συνολικά εντοπίστηκαν 4.070,95 λίτρα (που αντιστοιχούσαν σε 55.201 τεμάχια των 100ml και 50ml) προϊόντων, τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά αλλά διαφημίζονταν ως αντισηπτικά, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ.

Επίσης όσον αφορά την υποχρέωση συμμόρφωσης της επιχείρησης προς τις διατάξεις του άρθρου 2 της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Τεύχος Α 64/14.3.20) περί καταγραφής των αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε απογράψει ανακριβώς στη δήλωση που υπέβαλε ηλεκτρονικά με ημερομηνία 30/03/20, ποσότητα 2.042 τεμαχίων χειρουργικών μασκών και 1.062,95 λίτρων υγρού.

Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ενημερώσει με έγγραφό του τη γενική γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ήταν η αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή των διατάξεων της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί καταγραφής αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα, για τις δικές της κατά νόμο ενέργειες όσον αφορά τα κατασχεμένα είδη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

  Αυτό είναι ιοκτόνο με εγγύηση:
  Ιερείς σε καρότσα αγροτικού άγιασαν το Αίγιο για να σωθεί από τον κορονοϊό.
  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6136682/iereis-se-karotsa-agrotikoy-agiasan-to-aigio-gia-na-sothei-apo-ton-koronoio

 2. avatar Τόσο απλά!

  Υποχρεώστε τους να αναγράφει ότι το αντισηπτικό σκεύασμα είναι κατ;aλληλο για covid-19.
  Eίναι σοβαρό ποινικό αδίκημα για να τεμπελιάζουν οι .υπάλληλοι των ελεγκτικών μηχανισμών.
  Επιτέλους κόψτε κεφάλια. Μένουμε σπίτια μας για να κονομάνε επιτήδειοι επειδή το κράτος είναι [....]?

 3. avatar Πολιτικός ιός

  Πάρτε ξύδι μηλοξυδο.σκοτωνει καλύτερα απ\' αυτά που αγοράζεται και είναι χημεία,.....
  ...................,....,.....................

  ..

  1. avatar ΣΑΛΑΧΙ

   Αν διάβασες πρόσφατα ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ΝΒ, το ξύδι δεν σκοτώνει τον ιό γιατί δεν διαλύει το εξωτερικό του περίβλημα.

   1. avatar Τόνο Μάσσας.

    Μόνο το ακουαφόρτε κάνει δουλειά.

 4. avatar kyrik

  Το άρθρο είνσι τελείως άχρηστο αφού δεν αναφέρετε το όνομα της εταιρίας. Το ΝΒ σίγουρα ξέρει τι όνομα ή εν πάσει περιπτώσει θα μπορούσε να το μάθει. Μήπως έχει λόγους να μην το αναφέρει?

  1. avatar ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ .

   . , ,

  2. avatar τριαλαρο

   φυσικά και έχει λόγους, την προστιματάρα που θα φάει αν κάνει το λάθος.
   Στοιχεία ατόμων ή εταιρειών χωρίς την εντολή εισαγγελέα δε μπορει να βγάλει κανείς, εκτός αν έχει τους παράδες να πλερώνει.

 5. avatar γιατι λεγονται αντισηπτικα?

  Δηλ. η χρηση τους εμποδιζει την σηψη των χεριων?
  Μηπως θα επρεπε να λεγονται \"απολυμαντικα\"?
  Ασχετο...

  1. avatar τριαλαρο

   τσου κοίταξα την ετυμολογία γιατί η ερώτηση σου ήταν εύλογη, απολυμαντικά είναι αυτά που απομακρύνουν μικρόβια από αντικείμενα, αντισηπτικά είναι αυτά που χρησιμοποιύνται σε ζώντες οργανισμούςγια την πρόληψη μόλυνσης.
   Η σήψη είναι το τελευταίο στάδιο μόλυνσης πριν σου κόψουν το μέλος που την έχει πάθει, ή πας να πεις γεια στον Αγ. Πέτρο.

 6. avatar Στέλιος2020

  Δήθεν αντισηπτικά, με περιεκτικότητα αλκοολης κάτω του 60%, δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Ακόμα κι αν γραφουν στο μπουκάλι δήθεν 60%, θα το καταλάβετε από την οσμή. Αν μυρίζει σα νεράκι, μην το αγοράζετε και πείτε στον πωλητή πως αν δεν τα αποσύρει θα το αναφέρετε στην αστυνομία. Στο χέρι μας είναι.

 7. avatar Προς Μαξίμου.

  Προστατεύστε μας απο τους εγκληματίες που παρουσιάζουν μη ανατισηπτικά ως αντισηπτικά. Δεν μπορεί ο κόσμος να υποφέρει εσώκλειστος και μερικοί αλήτες να πλουτίζουν ανενόχλητοι και παραδειγματικά ατιμώρητοι. Έλεος !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 8. avatar Νεο-Έλληνας

  γιατί δε μας λένε και την εταιρία να έχουμε το νου μας? Γιατί τις προστατευουν τοσο πολύ ?

  1. avatar τριαλαρο

   γιατί τους εγκληματίες γενικότερα μπορούν και τους βγάζουν τα προσωπά τους πλέον?? Το ίδιο πράγμα είναι. Αν ο εισαγγελέας δεν δώσει εντολή δεν γίνεται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει