Προσωρινό κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων προτείνει ο περιφερειάρχης Αττικής  Γιώργος Πατούλης, προκειμένου να καθυστερήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, κι ενώ ήδη έχουν κλείσει σχολεία σε συγκεκριμένες περιοχές.

Μιλώντας στο Mega, ο Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την εκτίμηση πως χρειάζεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα ζητήματα της πρόληψης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ήδη επιστημονικές απόψεις που λένε πως το κλείσιμο σχολείων δεν θα αναστείλει μεν τη διάδοση του ιού αλλά θα καθυστερήσει την εξέλιξή του και θα δώσει τον χρόνο που χρειάζεται και το ΕΣΥ. Καλύτερα να είμαστε υπερβολικοί στην πρόληψη παρά να τρέχουμε στην καταστολή».

«Ο ΕΟΔΥ μαζί με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα πρέπει να εξετάσουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να αναστείλουν τη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων» τόνισε, συμπληρώνοντας πως έχει έρθει σε επαφή και με τον υπουργό.

«Προφανώς το υπουργείο θα αποφασίσει, στις 11 θα συνεδριάσει η επιτροπή ειδικών λοιμωξιολόγων για να δουν τις περαιτέρω προληπτικές προτάσεις . Η άποψή μας είναι πως πρέπει να δουν και αυτό, τις επόμενες 10 μέρες να κοιτάξουν αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων και πανεπιστημίων, για να ελέγξουμε προληπτικά τη μετάδοση αλλά και να καθυστερήσουμε την εξέλιξη του ιού» είπε ο κ. Πατούλης.

«Θα προχωρήσουμε σε κλεισίματα σχολείων όσο έχουμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και εκδρομές που επιστρέφουν από πληττόμενες περιοχές» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας». «Αν ο ΕΟΔΥ μας συστήσει προληπτικό κλείσιμο, αυτό θα κάνουμε» τόνισε σχολιάζοντας ανησυχίες και προτάσεις για προληπτικό λουκέτο στα σχολεία.

Η πρόταση του ΙΣΑ

Πρόταση για κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων διατύπωσε χθες και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων κορoνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας και συνιστά ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση. Ο ΙΣΑ τονίζει την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στην πρόληψη τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε συλλογικό προκειμένου να αποτραπεί η διασπορά του ιού στο γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζητά τα εξής :

-Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές σε χώρους και δραστηριότητες στους οποίους επικρατεί συγχρωτισμός και ευνοείται η μετάδοση του ιού.
-Να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια στις Περιφερειακές Ενότητες, στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα όπως συνιστά ομάδα επιστημόνων.
Να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να ανταπεξέλθει σε περίπτωση επιδημίας. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις και να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ.
-Να διασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό που είναι εκτεθειμένο και αποτελεί ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον ιό.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:
“Η Πολιτεία και η επιστημονική κοινότητα έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα το ζήτημα της θωράκισης της χώρας από τον κορονοϊό με σοβαρότητα, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Ωστόσο στο ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διασπορά του ιού στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα είναι αποφασιστικής σημασίας να ενισχυθεί η πολιτική πρόληψης για να κερδηθεί χρόνος προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για την επιδημία και να βελτιωθεί ο καιρός, γεγονός που μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτιση του ιού. Για το λόγο αυτό καλούμε τις αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για χώρους και δραστηριότητες με συγχρωτισμό καθώς και για τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια των περιοχών που έχουν κρούσματα”».