Στη λήψη μέτρων για τους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και του επιβατικού κοινού για την πρόληψη του κορονοϊού, προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών (σε σταθμούς μετρό, τηλεματική, συρμούς μετρό κτλ) θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής, που πρέπει όλοι να τηρούν ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Επίσης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, σε ημερήσια βάση αποφασίστηκε από τον ΟΑΣΑ η απολύμανση (καθαριότητα) συρμών και οχημάτων με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, τα οποία οι επιβάτες ακουμπούν συστηματικά, ενώ εντατικοποιούνται τα μέτρα καθαριότητας των σταθμών.

Ως προς την προστασία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο ΟΑΣΑ προχωρά άμεσα στην προμήθεια αντισηπτικών (για χρήση μόνο των εργαζομένων) τα οποία και θα τοποθετηθούν σε σταθμούς, εκδοτήρια, γραφεία  και όλους τους χώρους στους οποίους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες.

Πρωτοβουλία ΟΣΕΘ για τον συντονισμό όλων των φορέων που εμπλέκονται σε δημόσιες μεταφορές

Σε εγρήγορση για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό βρίσκεται η διοίκηση του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), που -ως υπεύθυνη αρχή μεταφορών για το πολεοδομικό συγκρότημα- ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού όλων των φορέων, οι οποίοι εμπλέκονται με τις δημόσιες μεταφορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ, Γιάννης Τόσκας, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και τις διεθνείς αρχές μεταφορών, απέστειλε έγγραφο με οδηγίες και έκτακτες συστάσεις για τον κοροναϊό προς τις διοικήσεις του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής (οι οποίες και θα αναλάβουν, μόλις πάρουν το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, την εκτέλεση μέρους του συγκοινωνιακού έργου του ΟΑΣΘ), καθώς και στο Σωματείο Ταξί «Ερμής».

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως πέρα από τις απαραίτητες οδηγίες, συστάσεις και μέτρα, που αφορούν αποφάσεις εθνικού, περιφερειακού ή/και επιχειρησιακού επιπέδου (π.χ. ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ κ.λπ.), η Διεθνής Ένωση Δημόσιων Μεταφορών (UITP) εξέδωσε ήδη χρήσιμες οδηγίες για τα μέλη της, που αφορούν στον τρόπο προστασίας και αποφυγής μετάδοσης του ιού κ.λπ.

«Ο ΟΣΕΘ απέστειλε στους φορείς που εποπτεύει τις αναλυτικές οδηγίες και παραμένει σε εγρήγορση για κάθε εξέλιξη, ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια και αποτελεσματικά το ζήτημα που έχει προκύψει και απειλεί τη δημόσια υγεία», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.