«Η Εκκλησία δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στις θηριωδίες, αντίθετα τις εντοπίζει και τις καταπολεμά με αυξημένη ευαισθησία» δηλώνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

«Όλο της το οικοδόμημα είναι θεμελιωμένο σε αίμα μαρτύρων που από την αρχή της ιστορίας της μέχρι και σήμερα υφίστανται απίστευτη βιαιότητα εξαιτίας της πίστης και της δράσης των μελών της.

Ο κατάλογος εξόντωσης των ναζί δεν περιελάμβανε μόνο εβραίους, τσιγγάνους, ψυχασθενείς, αλλά και χριστιανούς, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην άνοδο του ναζισμού και εκτελέστηκαν ή κλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η ναζιστική ιδεολογία υπήρξε πάντα ταυτισμένη με τη χειρότερη μορφή βίας, υπήρξε όμως και βαθύτατα αντιχριστιανική. Και η σημαντικότερη αντίθεση της Εκκλησίας με το ναζισμό, δηλαδή ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε υπερανθρώπους και υπανθρώπους.

Για αυτό και η Εκκλησία, χωρίς επιφύλαξη στέκεται απέναντι στις ναζιστικές ομάδες και τις πρακτικές τους. Η Εκκλησία δεν θα πάψει ποτέ να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους χωρίς ετικέτες και να βλέπει σε αυτούς εικόνες Θεού ανεπανάληπτες».