«Η Εκκλησία απέναντι στο ναζισμό»

Η Εκκλησία δεν κλείνει τα μάτια στις θηριωδίες, δηλώνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος


ΕΛΛΑΔΑ
8:56
29/09/2013
«Η Εκκλησία απέναντι στο ναζισμό»
6
loading

«Η Εκκλησία δεν κλείνει τα μάτια μπροστά στις θηριωδίες, αντίθετα τις εντοπίζει και τις καταπολεμά με αυξημένη ευαισθησία» δηλώνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

«Όλο της το οικοδόμημα είναι θεμελιωμένο σε αίμα μαρτύρων που από την αρχή της ιστορίας της μέχρι και σήμερα υφίστανται απίστευτη βιαιότητα εξαιτίας της πίστης και της δράσης των μελών της.

Ο κατάλογος εξόντωσης των ναζί δεν περιελάμβανε μόνο εβραίους, τσιγγάνους, ψυχασθενείς, αλλά και χριστιανούς, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην άνοδο του ναζισμού και εκτελέστηκαν ή κλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Η ναζιστική ιδεολογία υπήρξε πάντα ταυτισμένη με τη χειρότερη μορφή βίας, υπήρξε όμως και βαθύτατα αντιχριστιανική. Και η σημαντικότερη αντίθεση της Εκκλησίας με το ναζισμό, δηλαδή ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε υπερανθρώπους και υπανθρώπους.

Για αυτό και η Εκκλησία, χωρίς επιφύλαξη στέκεται απέναντι στις ναζιστικές ομάδες και τις πρακτικές τους. Η Εκκλησία δεν θα πάψει ποτέ να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους χωρίς ετικέτες και να βλέπει σε αυτούς εικόνες Θεού ανεπανάληπτες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ !! ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ !!

 2. avatar Vasilios

  Διαβάζοντας το άρθρο αυτό και τα σχόλια που το ακολούθησαν, μου ήρθε στο μυαλό ο βίος του αγίου Αλεξάνδρου που γιορτάζει στις 30 Αυγούστου. Γράφει εκεί λοιπόν ο βιογράφος του, επειδή ο άγιος Αλέξανδρος δεν είχε ιδιαίτερη μόρφωση, ότι καλό είναι οι δεσποτάδες να έχουν και κοσμική μόρφωση εκτός από αρετή και αγιότητα.
  Εάν όμως έχουν μόνο μόρφωση και βγάζουν ωραίους λόγους χωρίς πράξη και έργα, τότε το μόνο που καταφέρνουν είναι να διώχνουν περισσότερο κόσμο από την Εκκλησία, καθώς ακόμα και ο πιο απλός πολίτης εύκολα διακρίνει πως η ζωή του δεσπότη δεν έχει σχέση με τα ωραία λόγια και κηρύγματα περί χριστιανικής ζωής και σωτηρίας.
  Στη θεωρία θα μπορούσα να σας πω να μη δίνετε βάση τόσο στη ζωή των ρασοφόρων, όσο στα λόγια τους για να μη σκανδαλιζόσαστε. Όμως στην πράξη δε μπορώ να το τηρήσω ούτε για τον εαυτό μου, οπότε νομίζω πως κατανοώ απολύτως τη δυσαρέσκεια ενός πολύ μεγάλου τμήματος της κοινωνίας εναντίον της Εκκλησίας. Ας ευχηθούμε να αλλάξει η κατάσταση, ή ας προσπαθήσουμε να γίνουμε εμείς αυτό που θα θέλαμε να βλέπουμε στους άλλους. Δε ξέρω.

  1. avatar losromi

   Βλέπεις φίλε μου ακόμα και ο όρος \"επίσκοπος\" έγινε \"δεσπότης\"...
   Ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του και οι επίσκοποι ζουν σαν σταρς. Είναι οι πλέον ακατάλληλοι εκπρόσωποι των λόγων του Ιησού.

 3. avatar Xάρoς

  η εκκλησία σου, έχει κάνει μεγαλύτερες θηριωδίες κατά το παρελθόν...

 4. avatar Douskas John

  Εσύ παπά να βρεις τον άλλον παππά αφού τόσο πολύ ενδιαφέρεσαι για το σήμερα.Για την φιλοσοφία της εκκλησίας έχεις να πεις τίποτα?Είστε το ίδιο και μάλιστα χειρότεροι γιατί χρησιμοποιείτε τον μεγαλύτερο φόβο του ανθρώπου τον θάνατο.Κάτσε λοιπόν και πες τα παραμυθάκια σου σε αφελείς ανθρώπους.Εξάλλου αυτή είναι η δουλειά σου παπαπαραμύθα.

 5. avatar losromi

  Ποιον Χριστιανισμό; πόσο διαφέρει ο φασισμός της χα με τον δικό σας; Τι σχέση μπορεί να έχει εκείνος που είπε ότι δεν μπορείς να υπηρετείς δύο κυρίους, τον Θεό και το χρήμα; ή εκείνον που είπε ο έχων δυο χιτώνας να δίδει τον ένα; ή εκείνον που είπε ύπαγε, πώλησον όλα σου τα υπάρχοντα, δώσε τα στους φτωχούς και ακολούθα με; Τι σχέσεη μπορεί να έχει ο Ιησούς με όλους εσάς που μόνο το χρήμα και οι πρωτοκαθεδρίες σας ενδιαφέρουν; Γιατί δεν ξεκινάτε τις μεγάλες σας δηλώσεις από τους κόλπους σας; Γιατί δεν διαμαρτύρεστε που επίσημος αντιπρόεδρος της εθνική τράπεζας είναι ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος; Δλδ η εθνική τράπεζα μοίραζε δάνεια και πιστωτικές και τώρα που κλείνει σπίτια, το παράρτυμά της, που λέγεται εκκλησία, μοιράζει σισσίτια στους ανέργους που δημιούργησε... Τι σχέση μπορεί να έχει η εκκλησία με τους τραπεζίτες και τους πολιτικούς; Υποκριτές.. βγάλτε πρώτα το δοκάρι από το μάτι σας και μετά ασχοληθείτε με το αγκάθι στο μάτι του διπλανού σας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει