«Εάν ο καθένας βγαίνοντας αφήνει ένα τρόφιμο, θα καλύψουμε πολύ περισσότερες ανάγκες» δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αιγάλεω Διονυσία Σιγάλα, που συμμετέχει ενεργά στη σημερινή 4η «Ημέρα Αλληλεγγύης» του δήμου Αιγάλεω.

Εργαζόμενοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Αιγάλεω και εθελοντές -ανάμεσά τους και η κ. Σιγάλα- στέκονται από το πρωί σήμερα έξω από τα σούπερ μάρκετ και δέχονται τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Είναι η τέταρτη φορά που γίνεται αυτό στον δήμο Αιγάλεω και όπως λέει η κ. Σιγάλα «υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση». Όχι τόση, όμως, ώστε να καλυφθούν οι βασικές διατροφικές ανάγκες όσων δημοτών διαβιούν στη ζοφερή ζώνη της ένδειας.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο φτωχός βοηθάει τον φτωχό» παρατηρεί η κ. Σιγάλα. «Υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν από το σούπερ μάρκετ με τα καλάθια γεμάτα μέχρι επάνω και δεν αφήνουν τίποτα. Και υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν με μια τσαντούλα και αφήνουν ένα γάλα. Ένα ευρώ τον μήνα να δίναμε όλοι για τον συνάνθρωπο, θα ήμασταν όλοι μαζί πολύ καλύτερα».

Αυτή τη στιγμή ο δήμος Αιγάλεω, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, φροντίζει 450 οικογένειες. Και υπάρχει λίστα αναμονής άλλων 100 δικαιούχων. Αλλά «δυστυχώς», σημειώνει με πικρία η κ. Σιγάλα, «αναγκαζόμαστε να βάζουμε προτεραιότητες. Γιατί δεν φθάνουν και για τις 550 οικογένειες όσα μαζεύουμε. Ένα μπουκάλι γάλα, μια ζάχαρη, ένα πακέτο μακαρόνια, ένα χυμό ντομάτας, ένα μπουκάλι λάδι να αφήναν όλοι, θα καλύπταμε πολύ περισσότερες ανάγκες».

Όπως εξηγεί η κ. Σιγάλα, υπάρχει κανονισμός, ψηφισμένος από το Δημοτικό Συμβούλιο και προϋποθέσεις που καθορίζουν τους δικαιούχους. Την πρώτη προτεραιότητα αποτελεί ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα έως 8.000 ευρώ. «Υπάρχουν κι πολλοί άλλοι άνθρωποι, που έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ το χρόνο, αλλά δεν μπορούμε να τους εξυπηρετήσουμε».

Η ανεργία και οι συντάξεις, που πλέον είναι εξαιρετικά χαμηλές, έχουν δημιουργήσει μια μεγάλα μάζα ανθρώπων σε ανάγκη, λέει η κ. Σιγάλα και εκτιμά ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένδεια αποτελούν τουλάχιστον τα 2/5 των δημοτών. Ο δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς εκτιμά το ποσοστό αυτό στο 1/3 των δημοτών, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται σύμφωνα με την τελευταία απογραφή σε 67.000 ανθρώπους. Όμως, όπως λέει ο κ. Καρδαράς «στην πραγματικότητα στο δήμο ζουν 120.000-140.000 άνθρωποι».

Ο δήμος Αιγάλεω με τα πενιχρά του μέσα, με την αφοσίωση ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντών, έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για να απαλύνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Στον αγώνα συμμετέχουν και κάποιες επιχειρήσεις. «Έχουμε ενημερώσει τις επιχειρήσεις» λέει η κ. Σιγάλα «και κάθε φορά κάνουν κάποια δωρεά σε είδος ή σε χρήματα, που ανέρχεται σε 400 ευρώ κατά μέσο όρο. Έχει υπάρξει και επιχειρηματίας που έχει δώσει 1.000 ευρώ».

Πρόσφατα μοιράσθηκαν σε παιδιά τσάντες, μολύβια, στυλό, τετράδια. Με πρωτοβουλία του δήμου, καθηγητές και δάσκαλοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στο Κοινωνικό Φροντιστήριο. Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των δράσεων του Κοινωνικού Παντοπωλείου παραγωγοί θα διαθέσουν απευθείας τα προϊόντα τους στους δημότες. Κι όλα γίνονται με «διακριτικότητα και απόλυτο σεβασμό στο συνάνθρωπο» τονίζει ο δήμαρχος Αιγάλεω.

«Τα ευρωπαϊκά προγράμματα, η κοινωνική αλληλεγγύη, οι εθελοντές , η άοκνη προσφορά των υπαλλήλων των δήμων είναι ό,τι έχουμε για να πολεμήσουμε την κατάσταση» λέει η κ. Σιγάλα και καταλήγει: «Και μόνο που υπάρχουν ακόμη ανοικτές οι δημαρχίες στην Ελλάδα, είναι άθλος. Και ο άθλος οφείλεται στους αιρετούς και στους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».