Με ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχόπτωσης και ισχυρές καταιγίδες σε τοπικό επίπεδο «χτύπησε» η κακοκαιρία «Διδώ» την Αττική, τη διάρκεια της νύχτας.

Η πρωτεύουσα αλλά και τα προάστιά της δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της Τρίτης, ενώ η βροχόπτωση συνεχίστηκε και μετά τα μεσάνυχτα σε πολλές περιοχές.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τις καταγραφές 73 μετεωρολογικών σταθμών του Μετεωρολογικού και Κλιματικού Παρατηρητηρίου Αττικής.

Τα ισχυρά φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Τετάρτη το πρωί, ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και σε τμήματα της Θεσσαλίας, όπου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Μέχρι τις 11.00 το βράδυ της Τρίτης η Πυροσβεστική υπηρεσία είχε δεχθεί τέσσερις κλήσεις από Άλιμο, Κορωπί και Μαραθώνα για αντλήσεις υδάτων και άλλες τρεις για κοπές δέντρων.

Αργά το βράδυ της Τρίτης διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην λεωφόρο Σταμάτας από το ύψος της οδού Τραπεζούντος έως την λεωφόρο Ροδοπόλεως, λόγω συσσώρευσης υδάτων. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο πριν τις 5 τα ξημερώματα.

Ο καιρός την Τετάρτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται τις βραδινές ώρες της Τρίτης το κύμα κακοκαιρίας «Διδώ» δίνοντας σημαντικές βροχοπτώσεις και κατά τόπους καταιγίδες.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται οι αθροιστικές ποσότητες υετού (βροχές / καταιγίδες / χιονοπτώσεις) της «Διδούς», έως τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 11/12.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται στην Αττική αναμένεται να συνεχιστούν έως και μετά τα μεσάνυχτα, οπότε προοδευτικά θα σταματήσουν.

Παράλληλα ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη στης Πιερία, στην Ημαθία και στα παράκτια κυρίως τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας. Επισημαίνεται ότι λόγω του πολύ ενισχυμένου ανατολικού ρεύματος που θα πνέει στο Βόρειο Αιγαίο με εντάσεις 8-9 μποφόρ, τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα συνεχιστούν κατά τόπους έως το απόγευμα της Τετάρτης 11/12.

Στην υπόλοιπη χώρα, σήμερα Τετάρτη θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στα νησιωτικά τμήματα του Κεντρικού, Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και μετά το μεσημέρι στη Νότια Ελλάδα. Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα Τετάρτη

Ο καιρός σήμερα σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Βροχές σε όλη τη χώρα και σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο βόρειο Αιγαίο 8 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα στα δυτικά σε βόρειους 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς ισχυρές, και εκ νέου από το απόγευμα .

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση μετά το μεσημέρι.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές στη κεντρική και πρόσκαιρα στη δυτική Μακεδονία. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Μακεδονίας καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας.

Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 στα ανατολικά 7 και στο Θρακικό τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής στερεάς. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν και το βράδυ στα βόρεια θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με ισχυρές βροχές και χιόνια στα ορεινά.

Στα υπόλοιπα, νεφώσεις βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.

Άνεμοι: Στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά διαστήματα ισχυρές.

Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σποραδικές καταιγίδες την Πέμπτη, εξασθένηση από το μεσημέρι

Την Πέμπτη αναμένουμε στα δυτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στο Ιόνιο μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.