Η σκληρή καθημερινότητα μιας μητέρας που δυσκολεύεται να βρει φαγητό για τα παιδιά της

«Το σπίτι μου είναι ένα νεκροταφείο» ανέφερε η Ελένη στο Newsbeast.gr


ΕΛΛΑΔΑ
13:28
12/11/2019
Η σκληρή καθημερινότητα μιας μητέρας που δυσκολεύεται να βρει φαγητό για τα παιδιά της
39
loading

Οι ιστορίες φτώχειας και απόγνωσης είναι πολύ συχνές στην Ελλάδα της κρίσης και συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία ακόμη και μετά τη λεγόμενη έξοδο από τα μνημόνια. Εν έτει 2019 πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που βιώνουν συνθήκες ανέχειας και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Άλλωστε η απώλεια στα εισοδήματα και η υπερχρέωση των νοικοκυριών χρειάζονται αρκετό χρόνο για να επανέλθουν σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει σε όσους βρίσκονται ακόμη και κάτω από το όριο της φτώχειας να μπορέσουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη.

Τη δύσκολη καθημερινότητά της αφηγείται στο Newsbeast.gr η Ελένη από τη Μεσσηνία (της οποίας τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας), που επέλεξε να δημοσιοποιήσει την οριακή κατάσταση που βιώνει και τις σοβαρές δυσκολίες  που αντιμετωπίζει η τετραμελής οικογένειά της.

«Ονομάζομαι Ελένη, είμαι κάτοικος Μεσσηνίας και μητέρα 2 κοριτσιών που είναι σαν άγγελοι, ηλικίας 9 χρονών και 18 μηνών. Είμαι άνεργη με πρόβλημα υγείας, νεφρασβέστωση ονομάζεται, χωρίς να το έχω ψάξει από πού προέρχεται. Ο λόγος που δεν έχω κάνει εξετάσεις είναι καθαρά ο οικονομικός» αναφέρει και εξηγεί τον λόγο εξαιτίας του οποίου δεν εργάζεται: «Δεν δουλεύω εδώ και κάποια χρόνια, από τότε που μου παρουσιάστηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζω. Μετά όμως και τη γέννηση της δεύτερής μου κόρης πάσχω και από επιλόχεια κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δεν μου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τότε και έχω απευθυνθεί σε γιατρούς, οι οποίοι προτείνουν φαρμακευτική αγωγή. Εγώ όμως δεν θέλω να πάρω χάπια γιατί μεγαλώνω τα παιδιά μου».

Το φάσμα της ανεργίας και τις επιπτώσεις του αντιμετωπίζει και ο σύντροφος της Ελένης:

«Ο σύντροφός μου και πατέρας των παιδιών μου είναι 37 ετών, άνεργος και εκείνος το τελευταίο 5μηνο. Από τότε μας πήρε η κάτω βόλτα και φτάσαμε να χρωστάμε ΔΕΗ, να χρωστάμε και ενοίκια. Πριν ήμασταν καλά» μας είπε.

Το πρόβλημα υγείας της μικρής της κόρης

Η Ελένη μίλησε και για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η μεγάλη της κόρη:

«Η 9χρονη κόρη μου αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ματάκια της και κάθε 6 μήνες πρέπει να τη μεταφέρω στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού". Πλέον όμως σταμάτησε και αυτό λόγω των οικονομικών. δεν μπορώ να μεταφέρω το παιδί μου για να δούμε αν τα ματάκια της βελτιώθηκαν η όχι. Την ακούω συνέχεια που μου παραπονιέται ότι πονάει αλλά τι να της πω τι να της εξηγήσω.

Τα κορίτσια μου σε αυτή την τρυφερή ηλικία νιώθουν έντονα την φτώχεια. Πολλές φορές κοιμούνται νηστικά. Μπορεί να δώσω στη μικρή να πιει ζάχαρη με νερό το βράδυ για να μην νιώθει ότι πεινάει. Η καθημερινότητα που βιώνουμε είναι δύσκολη. Πότε θα μπει κατσαρόλα αν έχει κάνει κάποιο μεροκάματο ο σύντροφός μου και πότε όχι. Στο σπίτι μου πλέον έχει χαθεί η χαρά. Για αυτό έχω φτάσει σε σημείο απόγνωσης βλέποντας τα παιδιά μου σε αυτή την κατάσταση, για αυτό και μιλάω σε εσάς».

Όσο για το ποια είναι η καθημερινότητά της μας είπε:

«Η καθημερινότητα; Θα ξυπνήσω, θα ντύσω το παιδί μου για να πάει στο σχολείο του, θα μείνω με το άλλο μου το παιδάκι στο σπίτι. Υπάρχουν φορές που το παιδί δεν το στέλνω σχολείο, γιατί δεν έχει ρούχα και παπούτσια και δεν θέλω να το κοροϊδεύουν.

Εγώ είμαι με ένα κινητό στο χέρι και ψάχνω για εργασία. Όχι για μένα, λόγω των προβλημάτων υγείας, αλλά για τον σύζυγό μου».

«Απειλούμαστε με άμεση έξωση»

Η Ελένη λάμβανε στο παρελθόν βοήθεια από υπηρεσίες αλλά και την Εκκλησία. Τώρα μας μιλάει για το πώς έχει αλλάξει η κατάσταση.

«Εδώ στην περιοχή μου δεν υπάρχει βοήθεια. Απειλούμαστε με άμεση έξωση. Απευθύνθηκα στην πρόνοια για να μας δώσουν κάποια επίδομα για να μπορέσουμε να φύγουμε από την Καλαμάτα και να μεταβούμε στο πατρικό του συντρόφου μου, γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώνουμε ενοίκιο.

Έδωσα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που μου ζήτησαν και μετά από λίγες μέρες ήρθε το χαρτί απόρριψης, λέγοντας ότι το δίνουν σε φωτιά και σε πλημμύρες. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο και μίλησα με τον διευθυντή Πρόνοιας και μου είπε ότι δεν γίνεται γιατί δεν έχω πάρει φωτιά η δεν έχω πλημμυρίσει. Εγώ με κραυγή απόγνωσης του είπα αν ζει με 105 ευρώ το μήνα και 280 κάθε δύο μήνες και εκείνος μου απάντησε: "Όχι". Ο δε Δήμος ήταν μόνο λόγια πριν τις εκλογές λέγοντας ότι θα μπει για δουλειά ο σύντροφός μου αλλά δεν έγινε τίποτα.

Δεν έχω απευθυνθεί ξανά στην Πρόνοια γιατί ξέρω ποια είναι η αντιμετώπισή τους. Ξέρω ότι θα με αποπάρουν γιατί έχω κάνει "φασαρία" για να δείξουν ενδιαφέρον για το πρόβλημά μου. Απλώς δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Η Ελένη έχει απευθύνει και άλλες εκκλήσεις για βοήθεια.

«Ήμουν παλιά στο φιλόπτωχο Ταμείο της Εκκλησίας και με βοήθησαν, όταν όμως πήγα ξανά, έλαβα αρνητική απάντηση. Μου είπαν ότι και τράπεζα να είχαν δεν θα έφτανε. Από τότε σταμάτησα, δεν ξαναζήτησα βοήθεια από πρόνοια και εκκλησία. Όπως και πιο παλιά ήμουν και στο κοινωνικό παντοπωλείο αλλά σταμάτησα γιατί δυστυχώς γράφτηκα στο ΤΕΒΑ».

Η οικονομική της κατάσταση και η αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας έχει σπρώξει την Ελένη στο όριο της απελπισίας. Η ίδια περιγράφει με λίγα λόγια τα συναισθήματά της και εξηγεί τον λόγο που θέλησε να μιλήσει δημόσια.

«Εδώ με έφερε η απόγνωση. Και ότι δεν έχουν τα παιδιά μου να φάνε. Το ψυγείο μου είναι άδειο χωρίς να έχει ούτε τα βασικά. Το σπίτι μου είναι ένα νεκροταφείο. Τι άλλο να πω;».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar Είμαι η Ελένη από την Μεσσηνία που ζήτησα βοήθεια

  Σας παρακαλώ πάρα πολύ όλους τους αναγνώστες του συγκεκριμένου άρθρου το ότι βγήκα στο σάιτ και ζήτησα βοήθεια από όλους του συνανθρώπους δεν σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να παίζει με την ψυχολογία την δική μου και της οικογένειας μου θα σας εξηγήσω τι εννωο ελαβα ένα ΜΟΝΟ τηλέφωνο και τίποτα άλλο λέγοντας μου ότι θέλει να βοηθήσει μου ζήτησε λοιπόν στοιχεία της ιδιοκτήτριας για να επικοινωνήσει και να λυθεί το θέμα της εξωσης αποστειλαμε λοιπόν τα έγγραφα που μας ζητήθηκαν για να πληρωθεί το χρέος και να Μπορέσω να μείνω στο σπίτι με την οικογένεια μου...Το αποτέλεσμα ήταν όπως είπα να ζητηθούν προσωπικά στοιχεία της ιδιοκτήτριας και δικά μου εννωειτε τα εδωσα γιατι οπως σας ειπα ηθελα να μεινω στο σπιτι με την οικογένεια μου πότε δεν έγινε τίποτα το μόνο που κατάφερε αυτός ο άνθρωπος είναι να μας κάνει ακόμα πιο γρήγορη έξωση η ιδιοκτήτρια νομίζοντας ότι την κοροϊδεύουμε και με το δίκιο της άπειρες κλήσεις από την ιδιοκτήτρια αλλα ποτε δεν απάντησε ο συγκεκριμένος άνθρωπος σας παρακαλώ θερμά αν πραγματικά θέλει να βοηθήσει κάποιος ας το κάνει αλλά για όνομα του θεού Όχι κοροϊδία σκεφτήτε απλώς πως ένιωσα όταν άκουσα ότι θα μείνουμε σπίτι και μετά ξανά χάθηκαν η ελπίδες μου όποιος πραγματικά θέλει να με βοηθήσει ας το κάνει με την ψυχή του οχι να παίζουν με την ψυχή και την χαρά των παιδιών μου...Δεν είχα ούτε μια βοήθεια από κανέναν δεν πειράζει ευχαριστώ και για την συμπαράσταση που γράψατε στα σχόλια αυτά ήθελα να πω ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ

 2. avatar Δεν δίνουν το λογαριασμό

  Στην δημοσιότητα θέλουν να προστατεύσουν το newsbeast πήγαιντε όμως και πατήστε εκκλήσεις βοήθειας από το συγκεκριμένο σάιτ και θα δείτε σε άλλους το έχουν στην φορά εδω τίποτα ντροπή να παίζεται με την ψυχή των ανθρώπων

  1. avatar Πες μας κ εμάς,

   που το έχουν στη φόρα;;;

 3. avatar Μελ

  Ας δώσει έναν λογαριασμό για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ πολλά, αλλά έστω 20 ευρώ θα έδινα.

 4. avatar Εσείς που όλοι τρέξατε

  Να γράψετε σχόλια συμπαράστασης πήρατε να μάθετε ΑΝ τα κατάφερε η οικογένεια να βοηθηθεί??Η οικογένεια δεν έχει βοηθηθεί ούτε στο ελάχιστο ευχαριστώ

 5. avatar Xixixo

  Βγάλτε ένα λογαριασμό δλδ ελεος ο άλλος μπορεί να μην έχει τηλέφωνο η κάρτα να πάρει δημοσιεύστε το επιτέλους εσείς που είστε πίσω από beast εσείς πάτε πίσω την οικογένειά γιατί αν υπήρχε λογαριασμός θα ήταν αλλιώς και θα είχαν βοηθήθει με κάποιο τρόπο

 6. Υπάρχει κάποιο νεότερο για την οικογένειά υπήρχε βοήθεια καλύφθηκε κάτι ας βγει το newsbeast να κάνει καμία ενημέρωση

 7. avatar Όλοι εσείς που θέλατε να βοηθήσετε,

  πείτε κ σε μας τι έγινε τελικά; Πήρατε το beast τηλέφωνο;
  Σας δώσανε στοιχεία κ λογαριασμό από το beast;
  Δημοσιεύστε τα να βοηθήσουν κ άλλοι!!!

 8. avatar κοκκινο φτερο

  αυτο που σχολιασαν απο την εκκλησια οτι δεν ειναι τραπεζα δεν ηταν καθολου σωστο...φανταστειτε την απογνωση αυτης της κοπελας να της μιλησει ετσι ενας εκπροσωπος Του Θεου...που θα μπορεσει να παει για βοηθεια μετα απο αυτο?.....που ειναι το αγαπατε αλληλους?..... εκτος απο την βοηθεια που πρεπει να δοθει σε αυτη την οικογενεια.. πρεπει ολοι να αναπτυξουμε την ενσυναισθηση και την ευαισθησια μεσα στην ψυχη μας και να στηριζουμε οσο μπορουμε τους συνανθρωπους μας...ισως να μην το αξιζουν ολοι.. μα σιγουρα μπορουμε να διακρινουμε αυτους που πραγματικα αξιζουν και χρεαζονται την στηριξη μας.....

 9. avatar !!!!

  τι θελει τωρα;
  αφου δεν ειναι ουτε λαθρο ουτε αδεσποτακι

 10. avatar Δυστηχως

  Οι Ελληνες λιγο ντρεπονται να πουν την οικονομικη τους κατασταση .ομως πολυς κοσμος υποφερει δεν εχουν να παρουν γαλα για παιδια τους Το κρατος νιαζεται μονο για τους μεταναστες..ειναι χρονια αυτη η ιστορια..πρεπει να βοηθησουμε ο ενας τον αλλον σε αυτη την πολλη δυσκολη περιοδο..ετσω και απο το στεριμα μας..ας δωσουν τα στοιχεια της γυναικας..να την βοηθησουμε..

  1. avatar Γιώργος2

   Επικοινωνήστε με το newsbeast εκει έχουν τα στοιχεία για όποιον θέλει το να γράφουμε συνέχεια σχόλια δεν έχει κανένα νόημα ΒΟΉΘΕΙΑ θέλουν

 11. avatar Άννα1978

  Αφού δεν το κάνει το newabeast θα σας το δώσω εγώ [...] ευχαριστώ

 12. avatar Αααααα

  Δήλωσε ότι είσαι μετανάστες από Συρία και θα τα έχεις όλα δωρεάν

 13. avatar Ο

  Γείτονες δεν έχει εκκλησία δήμος κοινωνική υπηρεσία ; Πραγματικά εκπλησωμε όχι γιατί δεν την πιστεύω αλλά από την αδιαφορία

 14. avatar GNK

  Έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν αυτή την οικογένεια. Εν έτι 2019 να υπάρχει ανεργία, φτώχεια και έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ντροπή μας.

 15. avatar Sg

  Να ξέρετε όλοι σας ένα πράγμα. Υπάρχουν κ υπήρξαν όλα τα χρόνια της κρίσης,άπειρες τέτοιες περιπτώσεις που δε χρειάζονται δημοσιότητα, διότι τα αντανακλαστικά μας σε τέτοιες τραγωδίες που τις βλέπουμε ζωντανά μπροστά μας, είναι εκπληκτικά. Για αυτό ίσως φαίνεται κάπως παράταιρο αυτό το άρθρο.

 16. avatar Αυτοί που υποστηρίζουν τις εκτρώσεις έχουν γεννηθεί. 300.000 κάθε χρόνο!!!

  Ελένη μην ακούς κανέναν. Γράψτε ένα τρόπο να βοηθήσουμε την γυναίκα. Ίσως κάποιος έχει δουλειά να δώσει στον άντρα της. Το γεγονός ότι δεν σε βοηθάει η εκκλησία λίγο ύποπτο θέμα.... βέβαια.. εγώ ξέρω ότι βοηθάει όλους. Παρόλα αυτά δώστε ένα λογαριασμό μήπως μαζευτεί κάποιο ποσό. Επίσης εσείς στο newsbeast δεν μπορείτε να συνδράμετε; Δεν έχετε κοινωνική πολιτική;

  1. avatar Καραθανασης

   Γιατί δεν μιλάτε με το newsbeast καλύτερα

 17. avatar Όσοι ρωτάτε πως να βοηθήσετε,

  διαβάστε το άρθρο. Λέει ότι το beast έχει τα στοιχεία της. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα δώσει για να βοηθήσετε.

 18. avatar Περαστικός.

  Τουλάχιστον μια άδεια επαιτείας δεν μπορεί να εκδοθεί?
  Η πρόνοια , ο δήμος , η εκκλησία τι λένε γι΄αυτό.
  Μήπως υπάρχει κάτι που δεν μας το λες? Αλλά και οι πιο πάνω
  γιατί αδιαφορούν να μας ενημερώσουν.

 19. avatar Τι να πω….

  Είναι φοβερό οτι σε ένα τέτοιο άρθρο αντί να κοιτάμε πώς θα συμπαρασταθούμε και θα βοηθήσουμε, εμείς κοιτάμε να σχολιάσουμε κομματικά, ειρωνευόμαστε σε σχέση με τους Ρομά και τους λαθρομετανάστες και κάνουμε παρατήρηση στο site γιατί δημοσιεύτηκε τώρα μια τέτοια ιστορία....
  Τελικά, έχουμε χάσει την ουσία και την ανθρωπιά μας.
  Πείτε μας μόνο πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή την οικογένεια.
  Όλα τα άλλα περιττεύουν.

  1. avatar Να πάρεις στο beast

   που έχει τα στοιχεία της κ να στείλεις βοήθεια.

 20. avatar Λοιπόν…

  ... όσοι αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα, να γίνουμε πακιστανοί / αφγανοί / μαροκινοί / σομαλοί / ιρακινοί υπήκοοι, να δηλωθούμε \"πρόσφυγες\" ή μετανάστες και να απολαμβάνουμε ένα σωρό προνόμια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει