Οι ιστορίες φτώχειας και απόγνωσης είναι πολύ συχνές στην Ελλάδα της κρίσης και συνεχίζουν να απασχολούν την κοινωνία ακόμη και μετά τη λεγόμενη έξοδο από τα μνημόνια. Εν έτει 2019 πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που βιώνουν συνθήκες ανέχειας και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα στοιχειώδη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Άλλωστε η απώλεια στα εισοδήματα και η υπερχρέωση των νοικοκυριών χρειάζονται αρκετό χρόνο για να επανέλθουν σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει σε όσους βρίσκονται ακόμη και κάτω από το όριο της φτώχειας να μπορέσουν να ξεφύγουν από τον εφιάλτη.

Τη δύσκολη καθημερινότητά της αφηγείται στο Newsbeast.gr η Ελένη από τη Μεσσηνία (της οποίας τα στοιχεία είναι στη διάθεσή μας), που επέλεξε να δημοσιοποιήσει την οριακή κατάσταση που βιώνει και τις σοβαρές δυσκολίες  που αντιμετωπίζει η τετραμελής οικογένειά της.

«Ονομάζομαι Ελένη, είμαι κάτοικος Μεσσηνίας και μητέρα 2 κοριτσιών που είναι σαν άγγελοι, ηλικίας 9 χρονών και 18 μηνών. Είμαι άνεργη με πρόβλημα υγείας, νεφρασβέστωση ονομάζεται, χωρίς να το έχω ψάξει από πού προέρχεται. Ο λόγος που δεν έχω κάνει εξετάσεις είναι καθαρά ο οικονομικός» αναφέρει και εξηγεί τον λόγο εξαιτίας του οποίου δεν εργάζεται: «Δεν δουλεύω εδώ και κάποια χρόνια, από τότε που μου παρουσιάστηκε το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζω. Μετά όμως και τη γέννηση της δεύτερής μου κόρης πάσχω και από επιλόχεια κατάθλιψη. Η κατάθλιψη δεν μου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τότε και έχω απευθυνθεί σε γιατρούς, οι οποίοι προτείνουν φαρμακευτική αγωγή. Εγώ όμως δεν θέλω να πάρω χάπια γιατί μεγαλώνω τα παιδιά μου».

Το φάσμα της ανεργίας και τις επιπτώσεις του αντιμετωπίζει και ο σύντροφος της Ελένης:

«Ο σύντροφός μου και πατέρας των παιδιών μου είναι 37 ετών, άνεργος και εκείνος το τελευταίο 5μηνο. Από τότε μας πήρε η κάτω βόλτα και φτάσαμε να χρωστάμε ΔΕΗ, να χρωστάμε και ενοίκια. Πριν ήμασταν καλά» μας είπε.

Το πρόβλημα υγείας της μικρής της κόρης

Η Ελένη μίλησε και για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η μεγάλη της κόρη:

«Η 9χρονη κόρη μου αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ματάκια της και κάθε 6 μήνες πρέπει να τη μεταφέρω στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”. Πλέον όμως σταμάτησε και αυτό λόγω των οικονομικών. δεν μπορώ να μεταφέρω το παιδί μου για να δούμε αν τα ματάκια της βελτιώθηκαν η όχι. Την ακούω συνέχεια που μου παραπονιέται ότι πονάει αλλά τι να της πω τι να της εξηγήσω.

Τα κορίτσια μου σε αυτή την τρυφερή ηλικία νιώθουν έντονα την φτώχεια. Πολλές φορές κοιμούνται νηστικά. Μπορεί να δώσω στη μικρή να πιει ζάχαρη με νερό το βράδυ για να μην νιώθει ότι πεινάει. Η καθημερινότητα που βιώνουμε είναι δύσκολη. Πότε θα μπει κατσαρόλα αν έχει κάνει κάποιο μεροκάματο ο σύντροφός μου και πότε όχι. Στο σπίτι μου πλέον έχει χαθεί η χαρά. Για αυτό έχω φτάσει σε σημείο απόγνωσης βλέποντας τα παιδιά μου σε αυτή την κατάσταση, για αυτό και μιλάω σε εσάς».

Όσο για το ποια είναι η καθημερινότητά της μας είπε:

«Η καθημερινότητα; Θα ξυπνήσω, θα ντύσω το παιδί μου για να πάει στο σχολείο του, θα μείνω με το άλλο μου το παιδάκι στο σπίτι. Υπάρχουν φορές που το παιδί δεν το στέλνω σχολείο, γιατί δεν έχει ρούχα και παπούτσια και δεν θέλω να το κοροϊδεύουν.

Εγώ είμαι με ένα κινητό στο χέρι και ψάχνω για εργασία. Όχι για μένα, λόγω των προβλημάτων υγείας, αλλά για τον σύζυγό μου».

«Απειλούμαστε με άμεση έξωση»

Η Ελένη λάμβανε στο παρελθόν βοήθεια από υπηρεσίες αλλά και την Εκκλησία. Τώρα μας μιλάει για το πώς έχει αλλάξει η κατάσταση.

«Εδώ στην περιοχή μου δεν υπάρχει βοήθεια. Απειλούμαστε με άμεση έξωση. Απευθύνθηκα στην πρόνοια για να μας δώσουν κάποια επίδομα για να μπορέσουμε να φύγουμε από την Καλαμάτα και να μεταβούμε στο πατρικό του συντρόφου μου, γιατί δεν έχουμε την δυνατότητα να πληρώνουμε ενοίκιο.

Έδωσα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που μου ζήτησαν και μετά από λίγες μέρες ήρθε το χαρτί απόρριψης, λέγοντας ότι το δίνουν σε φωτιά και σε πλημμύρες. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο και μίλησα με τον διευθυντή Πρόνοιας και μου είπε ότι δεν γίνεται γιατί δεν έχω πάρει φωτιά η δεν έχω πλημμυρίσει. Εγώ με κραυγή απόγνωσης του είπα αν ζει με 105 ευρώ το μήνα και 280 κάθε δύο μήνες και εκείνος μου απάντησε: “Όχι”. Ο δε Δήμος ήταν μόνο λόγια πριν τις εκλογές λέγοντας ότι θα μπει για δουλειά ο σύντροφός μου αλλά δεν έγινε τίποτα.

Δεν έχω απευθυνθεί ξανά στην Πρόνοια γιατί ξέρω ποια είναι η αντιμετώπισή τους. Ξέρω ότι θα με αποπάρουν γιατί έχω κάνει “φασαρία” για να δείξουν ενδιαφέρον για το πρόβλημά μου. Απλώς δεν υπάρχει ανταπόκριση».

Η Ελένη έχει απευθύνει και άλλες εκκλήσεις για βοήθεια.

«Ήμουν παλιά στο φιλόπτωχο Ταμείο της Εκκλησίας και με βοήθησαν, όταν όμως πήγα ξανά, έλαβα αρνητική απάντηση. Μου είπαν ότι και τράπεζα να είχαν δεν θα έφτανε. Από τότε σταμάτησα, δεν ξαναζήτησα βοήθεια από πρόνοια και εκκλησία. Όπως και πιο παλιά ήμουν και στο κοινωνικό παντοπωλείο αλλά σταμάτησα γιατί δυστυχώς γράφτηκα στο ΤΕΒΑ».

Η οικονομική της κατάσταση και η αδυναμία να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινότητας έχει σπρώξει την Ελένη στο όριο της απελπισίας. Η ίδια περιγράφει με λίγα λόγια τα συναισθήματά της και εξηγεί τον λόγο που θέλησε να μιλήσει δημόσια.

«Εδώ με έφερε η απόγνωση. Και ότι δεν έχουν τα παιδιά μου να φάνε. Το ψυγείο μου είναι άδειο χωρίς να έχει ούτε τα βασικά. Το σπίτι μου είναι ένα νεκροταφείο. Τι άλλο να πω;».