Στις 12 Οκτωβρίου 2019 συμπληρώνονται 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τις ναζιστικές δυνάμεις. Τα γερμανικά στρατεύματα εκκενώνουν την πρωτεύουσα μετά από τρεισήμισι οδυνηρά χρόνια κατοχής. Ο αθηναϊκός λαός πανηγυρίζει.

Η συγκεκριμένη επέτειος, ιδιαιτέρως σημαντική για την ιστορία της Αθήνας έχει καθιερωθεί ως δημοτική εορτή, ώστε να συντηρείται σε όλους και όλες άσβεστη η ιστορική μνήμη και να καλλιεργείται η ιστορική συνείδηση για τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά των κατακτητών.

Ο Δήμος Αθηναίων, τιμώντας την απελευθέρωση της πόλης, διοργανώνει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 δύο εκδηλώσεις:

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου τελείται η επετειακή έπαρση της ελληνικής σημαίας από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στον βράχο της Ακρόπολης. Ακολουθεί η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, το Ιστορικό Αρχείο Δήμου Αθηναίων πραγματοποιεί εκδήλωση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο – Μέγαρο Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13). Ομιλητής είναι ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς με θέμα: «Ο Εορτασμός και η Σημαία της Απελευθέρωσης». Συμμετέχουν η Χορωδία του Εθνικού Ωδείου «Μανώλης Καλομοίρης» και τα Μέλη της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Νέων Αθηνών. Διευθύνει ο Σπύρος Κλάψης και στο πιάνο θα συνοδεύει η Σοφία Μοσχογιάννη.

Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη», που συνδιοργανώνουν – για πέμπτη συνεχή χρονιά – ο Δήμος Αθηναίων, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ.