Το θέμα του χώρου του αρχαίου ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος, στις όχθες του Ιλισού στο Μετς, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Σχετικά άγνωστο στους περισσότερους σύγχρονους Αθηναίους, το αρχαίο ιερό έχει πανευρωπαϊκή σημασία:
– Ως μνημείο που σωζόταν μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, πρόλαβε να αποτυπωθεί σε λιθογραφίες Ευρωπαίων περιηγητών, επηρεάζοντας καθοριστικά την εξέλιξη του κλασικισμού στη νεότερη αρχιτεκτονική.
– Ως χώρος των ετήσιων επίσημων θυσιών στην αρχαιότητα για τη Μάχη του Μαραθώνα, αποτελεί σύμβολο νίκης των δημοκρατικών παραδόσεων.
– Ως μόνο σωζόμενο στοιχείο της αρχαίας τοπογραφίας του Ιλισού, συνδέεται με την πρώτη συστηματική διδασκαλία της φιλοσοφίας, από το Σωκράτη στις όχθες του αρχαίου αθηναϊκού ποταμού.

«Θα ήταν ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι φετινοί εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα να αποδειχθούν η αφετηρία της οριστικής απώλειας του χώρου όπου οι αρχαίοι Αθηναίοι τιμούσαν την ίδια επέτειο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η προσπάθεια των κατοίκων να μην αφεθεί η πολιτιστική κληρονομιά στο έλεος των περικοπών και των συμφερόντων, αξίζει κάθε στήριξη. Το υπουργείο Πολιτισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλουν να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους».