Μπόνους σε εργαζομένους που καταγγέλλουν διαφθορά

Νομοθετική ρύθμιση για υπαλλήλους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα


ΕΛΛΑΔΑ
7:47
02/06/2013
Μπόνους σε εργαζομένους που καταγγέλλουν διαφθορά
16
loading

Την πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα εκ των έσω προωθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται να εισαγάγει στην Ελλάδα τον θεσμό του whistleblowing - (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ήδη προωθείται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής μεταρρύθμισης, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται προστασία αλλά και κίνητρα στους υπαλλήλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θα προβαίνουν στην αποκάλυψη πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων εντός του χώρου εργασίας τους.

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση που έχει στην διάθεση της η εφημερίδα, στη διαδικασία όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει η αρχή επιθεώρησης ελέγχου της δημόσιας διοίκησης στην οποία θα ανατεθεί η διερεύνηση των πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος.

Στους whistleblowers – (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος), η «υπερασπιστές της υπηρεσίας» επί το ελληνικότερων θα δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί και νομικό πλαίσιο προστασίας τους έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης από τον εμπλεκόμενο με τις παράνομες πράξεις φορέα.

Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του μάρτυρα από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξης του αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική εξέλιξη του, έως και αύξηση απολαβών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar bikh

  φανταζομαι οτι θα εχει οριο το bonus ... γιατι βλεπω η μαλλον το εχω σιγουρο οτι ειναι ευκαιρια να φανε κι αλλοι...

 2. avatar nikos

  Για να καταλάβουμε πως μας δουλεύουν κι ότι η διαφθορά θα την διαιωνίζουν οι ίδιοι στον αιώνα τον άπαντα.
  Εχει διαταχθεί ΕΔΕ προ τετραετίας για αρμόδιο υπάλληλο υπηρεσίας. που εγγράφως δηλώνει ότι δεν εφαρμόζει τον Νόμο. Ακόμα την μαγειρεύουν.
  Προ τριετίας έχουν αναλάβει να ελέγξουν οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Ακόμα το μαγειρεύουν. και μην θεωρηθεί υπερβολή έχει απαντήσει με έγγραφο ότι στην υπηρεσία του δεν εφαρμόζονται κάποιοι Νόμοι.
  Ας προσπαθήσει κάποιος να πάρει όποιο δήποτε αρμόδιο Υπουργείο να καταγγείλει ότι δήποτε και θα εκπλαγεί με τις απαντήσεις. Αυτοί που κόπτονται ότι θα πατάξουν την διαφθορά, την προστατεύουν αυτή την στιγμή περισσότερο από κάθε άλλη εποχή.

 3. avatar Mixakick

  ο ελληνας ειναι αποδεδειγμενο ιστορικα... αποδιδει καλυτερα με ρουφιανο και βουρδουλα.

 4. avatar kapileio.blogspot.com

  έχει να πέσει ξεμάλλιασμα ...

 5. avatar Γκιοζης Καρας

  Ναι!! Το \"μπονους\" συστημα!!
  Ο καταγγελων θα μπορει να διαλεγει την ακριτικη περιοχη
  εργασιας του!
  -------------------
  \"Neogreek Bonus System / Greek BS!)

 6. avatar nikos xasapis

  μπράβο σωστή κίνηση.
  δεν θα κάθονται να τα ξύνουν όλη την ημέρα και θα τους πληρωνούμαι και από πάνω...
  όσο για τη ρουφιάνα και αλλά γραφικά που γράφονται εδώ μέσα θα αναφέρω μια εμπειρία μου για την μισαλοδοξία του νεοέλληνα.
  πέρσι είμουν σε κάποιο νησί και ένας πακιστανός τσακώθηκε με έναν ηλικιωμένο κύριο τον οποίο και απώθησε βίαια . όταν σηκώθηκα για να φωνάξω την αστυνομία να τον συλλαβή μερικού έλληνες μου είπαν να αφήσω της ρουφιανες και να μην τηλεφωνήσω.
  τέτοια Μ@#@#@η νοοτροπία δεν την βρίσκεις ούτε στην αφρική...

 7. avatar Antonis

  Πρωτον
  Ας υποθέσουμε ότι στο Χ τμήμα εργασίας
  Δεν χωνευουν ένα συνάδελφο μερικοί, διότι ... Πχ παει στη δουλειά ... Πιο προβλεπόμενος η είναι πιο ... αποδοτικός ...η ... Αυτός δεν κλέβει ... Λέω τώρα εγώ
  Εκεί τι γίνετε ... ;
  Δεύτερον
  Απόλυση με τι αποζημίωση ;;;; 100-200 χιλιαρικα ; ;;;;;;;;;;

 8. avatar sailor

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως όλοι περιμένουν να πολεμηθεί η διαφθορά και την κράζουν κλπ αλλά όταν βγάλουν ένα νόμο που προωθεί την καταγγελία απο τους πολίτες της διαφθοράς...αρχίζετε όλοι τα κλασσικά \"μας κάνουν ρουφιάνους/σπιούνους κλπ κλπ\"...!!!Αν δεν καταγγείλεις αυτόν που σου ζητάει φακελάκι πως θα διωχθε\'ί???ως δια μαγείας??

 9. avatar lili

  ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Ή ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ , ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΟΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΟΧΙ????? ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΙΑ ΡΟΥΦΙΑΝΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ?????ΕΧΟΥΜΕ ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΟΙ ΠΙΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΙΚΗΣ...ΣΕ ΟΛΑ

 10. avatar Βασίλης

  Καλά κάνουν, αφού δεν υπάρχει η παιδεία από τον Έλληνα να μην κλέβει και να μην τσεπώνει από εδω και από εκει. Όπως και να έχει το δημόσιο θα ωφεληθεί από την \"ρουφιανιά\". Που στο κάτω κάτω καλούνται να κάνουν το αυτονόητο! ΑΝ κάποιος φωνάξει κλέφτης θα τον πούνε ρουφιάνο? Αν κάποιος δεν κλέβει από έναν , αλλά κλέβει απο όλους του Έλληνες, δεν είναι και αυτός κλέφτης? Δεν πρέπει να τι φωνάξουμε? Έτσι θα αποφύγουν πολλές απολύσεις και αποζημιώσεις και ακόμα περισσότερες συντάξεις από επίορκους και άχρηστους ΔΥ. Υπάρχει τόση σαπίλα στο Δημόσιο που μερικοί ΔΥ θα γίνουν εκατομμυριούχοι από τις καταγγελίες! Έστω και με την \"ρουφιανιά\" ,να μπεί ένα τέρμα στην ανομία του δημοσίου.

 11. avatar ΑΚΗΣ

  Ακούγεται ενδιαφέρον αλλα έχει πολλούς κινδύνους. Εύκολα μπορεί να στοχοποιείται κάποιος απο προσωπική αντιδικία με άλλον. Λόγοι ανταγωνισμού, προσωπικών διαφορών, κλπ μπορούν να οδηγήσουν σε άδικες ενέργειες. Ομως σκεφτείτε αυτοί που θα μου δώσετε (σίγουρα) αρνητικές. Αυτή την στιγμή αν είμαι δημόσιος υπάλληλος και διαπιστώσω οτι ο διευθυντής μου λαδώνεται για κάποιες προμήθειες δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Γιατί? Επειδή θα πρέπει να αποδείξω την πράξη, και αν η απόδειξη προέρχεται απο κάποιο βίντεο που τράβηξα ή ηχογράφηση, ο κατηγορούμενος θα με πάει μέσα για παραβίαση απορρήτου, θα μου \"πειράξει\" τον φάκελο σταδιοδρομίας και δεν θα μπορώ να πάρω προαγωγές κλπ κλπ. ΑΝ εφαρμοστεί σωστά το μέτρο αυτό μπορεί να αποδώσει. Οχι καρφώνοντας αλλα οι υποψήφιοι απατεώνες θα το σκεφτούν διπλά να κάνουν την λαδιά τους μήπως τους πιάσουν. Το κράτος φέρνει την κύρια ευθύνη για την διαφθορά, αλλα δεν μπορεί να είναι παντού παρών. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται αυτό. Εμείς στην Ελλάδα απο την μία θέλουμε να παταχθεί η διαφθορά αλλα απο την άλλη δεν θέλουμε να μας ελέγχουν, ιδιαίτερα τον καθένα προσωπικά.

 12. avatar komis

  Να πως θα παίρνονται τα νέα επιδόματα...

 13. avatar yield

  Πρέπει να δίνουν και μπόνους στους έλληνες πολίτες όταν καταγγέλουν διαφθορά απο τα δημόσια πρόσωπα της χώρας που παίρνουνε μίζες για ανάθεση έργων και τρώνε με χρυσά κουτάλια καταστρέφοντας τούτο τον τόπο.

 14. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ !!

 15. avatar Trtkns

  Τώρα θα μας κάνουν ρουφιάνος και χαφιεδες επειδή ειναι αυτοί άχρηστοι και δεν μπορούνε να φτιάξουν σωστούς μηχανισμούς χωρίς παραθυράκια. Τέλος παντός εγώ θέλω να καταγγείλω όλους του πολιτικούς που πέρασαν απο την βουλή για διαφθορά και υποθαλψη να μου δώσετε τα μπόνους !!!

  1. avatar rotonta

   Μονάχα κάποιος που βλέπει Λάκη θα μπορούσε να εχει τέτοια αποψη ή καποιος που εχει κάτι να χασει. Το υποστηρίζω το μέτρο. Ο σκοπος αγιάζει τα μέσα λένε οι έλληνες. Έχει παραγίνει το κακό σε αυτη τη χώρα, εμπάτε σκύλοι αλέστε το εχουμε κάνει το κράτος. Αντε να συμμαζευομαστε σιγά σιγά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει