Αποτέλεσμα εμπρησμού θεωρούν τρεις κάτοικοι από το χωριό Μακρυμάλλη, ένα από αυτά που βρέθηκαν σε πύρινο κλοιό, στην Εύβοια, τη μεγάλη φωτιά που συνεχίζει για δεύτερο 24ωρο το καταστροφικό έργο της, απανθρακώνοντας το εκπληκτικό και προστατευόμενο πευκοδάσος της περιοχής.

Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα στην Εύβοια χρειάστηκε χθες προληπτικά να εκκενωθούν, καθώς η φωτιά, ενισχυμένη από τους ανέμους και το μικροκλίμα που η ίδια είχε δημιουργήσει, απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη για να θέσουν το μεγάλο πύρινο μέτωπο υπό έλεγχο, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν νωρίτερα στην περιοχή Μακρυμάλλη. Ωστόσο όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δεν απειλείται καμία κατοικημένη περιοχή.

«Εγώ ζω εδώ 35 χρόνια, αυτό με τις πυρκαγιές έχει συμβεί 15 φορές. Είναι μερικά πράγματα που δεν μπορούμε να τα καταλάβουμε, είμαστε εξοργισμένοι» λέει στο newsbeast.gr ένας από τους κατοίκους, καταγγέλλοντας πως κάθε φορά αντιπυρικές ζώνες ανοίγουν όταν είναι η πυρκαγιά σε εξέλιξη. « Πιστεύω πως είναι πλήρως ανίκανοι,προλαμβάνουμε για να γίνουν αυτά, δεν τρέχουμε εκ των υστέρων» τονίζει, συμπληρώνοντας πως όταν έφτασαν τα πρώτα πυροσβεστικά δεν ήξεραν καν από πού να πάνε, αλλά ούτε άκουγαν τους ντόπιους «που ξέρουν τα βουνά αυτά σαν την παλάμη τους».

«Κάθε χρόνο βάζουν τέτοιες μέρες βάζανε φωτιά, βάλτε δύο ανθρώπους να παρακολουθούν, κάντε κάτι» λέει χαρακτηριστικά.

«Σηκωθήκαμε τρεις και τέταρτο τη νύχτα, βλέπαμε μια τεράστια λάμψη» περιέγραψε ένας άλλος κάτοικος, ο οποίος χαρακτήρισε τη φωτιά «100% βαλτή».

«Η φωτιά είναι βαλτή, δεν μπορεί τρεις τη νύχτα να μπαίνουν τρεις φωτιές μαζί» σχολιάζει ακόμα ένας κάτοικος, καταγγέλλοντας και φαινόμενα αισχροκέρδειας σε βάρος των βοσκών, που σήμερα κλήθηκαν να πληρώσουν την μπάλα άχυρο για τα ζώα τους 15 ευρώ, αντί για 3 που κάνει κανονικά.

Βίντεο- ρεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος