Υπέρ της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου και της μείωσης του ΦΠΑ για να γίνει πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν τάσσεται ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), εκπρόσωποι του οποίου, μαζί με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ταξί, συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Ειδικότερα ο Α. Ανδρεάδης αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ σημείωσε ότι ήταν μέγα λάθος, για να συμπληρώσει ότι «έπρεπε να είχαμε προτείνει κάτι άλλο. Είναι προφανές ότι βγαίνουμε εκτός ανταγωνισμού». Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι από 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ θα μειωθεί.

Σε ότι αφορά στο θέμα των Κυριακών, ο υπουργός επανέλαβε ότι «η πρόταση είναι για λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο και προαιρετικά η λειτουργία των μικρών του κλάδου όλες τις Κυριακές του έτους».

Ωστόσο όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης «είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Είμαστε εδώ, να πάμε εκεί που είναι όλη η Ευρώπη», για να προσθέσει «κάθε ιδέα μπορεί να συμβάλλει θετικά».

Σημειώνεται ότι στην απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων διαφωνούν έντονα οι εκπρόσωποι των αυτοκινητιστών, αλλά και οι μικροί έμποροι.

Αναφορικά με τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου, η ρύθμιση για την πώληση προϊόντων bake off θα ενταχθεί εν τέλει στο πολυνομοσχέδιο, αφού αποσύρθηκε από το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση για το bake off θα τροποποιηθεί και θα βελτιωθεί σε σχέση με την τελευταία πρόταση που επιτρέπει την ελεύθερη πώληση ψωμιού σε όλα τα καταστήματα των τροφίμων εξαιρώντας κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, πτηνοπωλεία και περίπτερα.

Αίτημα των αρτοποιών είναι να υπάρχουν αυστηρές διατάξεις στα S/M (πολλά τετραγωνικά ως προϋπόθεση) ώστε να καταντά ασύμφορο να διατηρούν τέτοιου είδους σημεία πώλησης. Από την πλευρά τους τα σούπερ μάρκετ επιδιώκουν να μπουν δυναμικά σε μια αγορά που ανέρχεται στο 1 δισεκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά στις λαϊκές αγορές περνά στο πολυνομοσχέδιο ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτρέπεται η μεταβίβαση των αδειών των εμπόρων λαϊκών αγορών.

Στο μεταξύ δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο πολυνομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα περάσει, αν όχι τον Μάιο, τον Ιούνιο όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε σχέση με το φαινόμενο των πειραγμένων ταμειακών μηχανών που έχουν εντοπιστεί, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν από την ΕΛΑΣ και τα ελεγκτικά όργανα και θα υπάρξει συνεννόηση με τη Μετρολογία πως μπορούν να σφραγίζονται τα ταξίμετρα καλύτερα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο θα προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις για αυστηρότερες ποινές στο Σύστημα Πιστοποίησης των ΤΑΞΙ, προκειμένου με ειδικό σήμα ποιότητας, παίρνουν το «διαβατήριο» για τους τουρίστες που θέλουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες, ενώ θα αντικατασταθεί και το σύστημα για περιηγήσεις τουριστών.

Σήμερα υπάρχει συγκεκριμένη χρέωση τα πρώτα 20 λεπτά, ενώ μετά το τιμολόγιο είναι ελεύθερο. Πλέον, θα καταλήγει σε χρέωση 25 ευρώ την ώρα για περιηγήσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο