Η πρώτη φάση καταγραφής των ζημιών που προκάλεσε η φονική καταιγίδα στη Χαλκιδική ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Β. Ελλάδας, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια Όλια Ζηκοπούλου.

Αυτή η φάση αφορά στους Δήμους Ν. Προποντίδας, Κασσάνδρας, Πολυγύρου και Σιθωνίας και, σύμφωνα με την κ. Ζηκοπούλου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 456 αυτοψίες σε κτίσματα (411 κατοικίες, 23 επαγγελματικοί χώροι, 3 Δημόσια κτίρια και 19 κτίρια λοιπών χρήσεων). Από αυτά, τα 274 κρίθηκαν «πράσινα», δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιούνται, τα 181 «κίτρινα», που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν αφού επισκευαστούν και το 1 «κόκκινο» καθώς εντοπίστηκαν σ’ αυτό σοβαρότερες βλάβες.

«Τα παραπάνω στατιστικά έχουν αποσταλεί εκτός του Υπουργείου μας και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία οφείλει να εισηγηθεί προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής, ούτως ώστε να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις που θα αφορούν την οριοθέτηση και την παροχή πιστωτικών διευκολύνσεων» εξηγεί η κα Ζηκοπούλου στο ΑΜΠΕ.