9
loading
Γράφει
η Αλέκα Νικόλα
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος
Βίντεο
Γιάννης Κέμμος

Μπορεί να έχουν περάσει 365 μέρες από τη φονική φωτιά στο Μάτι… Εκεί, όμως, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Μαύρο παντού, καμένα σπίτια και άνθρωποι βουβοί συνθέτουν την εικόνα μίας περιοχής που από πολλούς είχε χαρακτηριστεί ως ο Παράδεισος της Αττικής.

Ένα χρόνο μετά και η ατμόσφαιρα παραμένει φορτισμένη. Θλίψη, οργή και ένα «γιατί»… 102 ψυχές χάθηκαν μέσα σε λίγη ώρα στη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Οι κάτοικοι προσπαθούν να μαζέψουν τα «κομμάτια» τους και να ξαναφέρουν ζωή στον τόπο της τραγωδίας… Οι διαφωνίες για το τι έφταιξε είναι πολλές αλλά όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα. Το Μάτι δεν θα μπορέσουν να το ξεχάσουν ποτέ, οι εικόνες της φρίκης θα είναι για πάντα χαραγμένες στο μυαλό τους.

«Υπήρχε πανικός, υπήρχε πόνος...»

Ο Γιώργος Καμαριώτης έφτασε στο Μάτι λίγες μέρες μετά από την τραγωδία για να βοηθήσει τους κατοίκους ως εθελοντής. Τα μάτια του βούρκωσαν όταν προσπάθησε να μιλήσει για τις πρώτες μέρες μετά από τη φονική φωτιά.

«Ήλθαμε εδώ 28 του μήνα. Είδαμε αυτά που είδε όλος ο ελληνικός λαός στην τηλεόραση… μία καταστροφή μεγάλη, ανεπανάληπτη θα έλεγα. Υπήρχε πανικός, υπήρχε πόνος, συναισθήματα ανάμεικτα» ανέφερε στο newsbeast.gr ο κ. Καμαριώτης συγκινημένος, τονίζοντας ότι το μόνο που μπορούσε να δει κάποιος ήταν το «μαύρο».

«Η γυναίκα μου έπαθε έμφραγμα. Την είχα αγκαλιά στη θάλασσα, πεντέμιση ώρες...»

Ο Σπύρος Κασφίκης μένει στο Μάτι πολλά χρόνια και γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή. Από τη φονική φωτιά «έχασε» την ακοή του από το ένα του αυτί καθώς από τα νερά και από τα φλεγόμενα αντικείμενα το αυτί του μολύνθηκε ενώ και η γυναίκα του έπαθε έμφραγμα.

«Η γυναίκα μου έπαθε έμφραγμα. Την είχα εγώ αγκαλιά στη θάλασσα, πεντέμιση ώρες… Αγκαλιά μέχρι να συνέλθει. Μετά από πέντε μέρες όμως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Έμεινε δυο μέρες στο νοσοκομείο» είπε.

«Τέτοιο πράγμα δεν το έχω ξαναδεί. Μέσα σε έξι λεπτά κάηκε το Μάτι. Μόλις πέρασε τη Μαραθώνος σε έξι λεπτά κάηκε το Μάτι. Ο άνεμος έτρεχε με 120 χλμ την ώρα πριν από τη φωτιά. Κόλαση» τόνισε.

Ο κ. Κασφίκης μιλώντας στο newsbeast.gr ανέφερε και πώς κατάφερε να σώσει περίπου 60 άτομα που ήταν στο γκρεμό. Οι άνθρωποι από τον πανικό αλλά και τον καπνό δεν έβλεπαν ότι ήταν στο γκρεμό αλλά νόμιζαν ότι ήταν παραθαλάσσια.

Ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια και τότε ο κ. Κασφίκης τους ότι δεξιά τους είναι τα σκαλιά που οδηγούν στη θάλασσα. Ο ίδιος θυμάται ότι κανείς δεν έβλεπε τίποτα… «Βλέπαμε καπνούς και φωτιές πάνω από τα κεφάλια μας. Ακούγαμε μόνο βοήθεια, βοήθεια». Συγκινημένος, μίλησε και για τους ανθρώπους που χάθηκαν τονίζοντας ότι η εικόνα που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ είναι τους γείτονες του νεκρούς.

Τραγική ειρωνεία για τον σεφ που προειδοποίησε τους γείτονες του για τη φωτιά αλλά εκείνος κάηκε με την οικογένεια του

Συγκλονισμένη η Χριστίνα Ανθημοπούλου μιλάει για τον γείτονα της τον σεφ Παναγιώτη Κοκκινίδη ο οποίος τους προειδοποίησε για τη μεγάλη φωτιά και σώθηκαν, ενώ εκείνος δεν τα κατάφερε και κάηκε ζωντανός μαζί με την οικογένεια του.

«Εγώ ήμουν στο σπίτι μου, μόλις είχα γυρίσει από Ραφήνα από γιατρό. Μόλις είδαμε τη φωτιά, μύρισε και λέμε κάπου εδώ κοντά θα είναι. Χωρίς να μας ειδοποιήσει κανείς, κάποια στιγμή αρχίσαμε και μαζεύαμε το σπίτι για να σηκωθούμε να φύγουμε, γιατί τρομάξαμε με την ιδέα ότι θα έλθει πιο κοντά.

Περνάει ένας γείτονας που κάηκαν πέντε άτομα – αυτός, τα παιδιά του, η μητέρα του και η γυναίκα του – και μας λέει "φύγετε, θα καούμε σαν τα ποντίκια". Κατεβαίνοντας αυτός προς το Μάτι κάηκε μέσα στο οικόπεδο και εμείς πήγαμε Ραφήνα και έτσι σωθήκαμε» ανέφερε στο newsbeast.gr.

«Βλέπαμε ότι καιγόμαστε, είχαμε καεί στο σώμα, έβρεχε σαν φωτιά. Ήταν ένα τραγικό πράγμα» λέει η κ. Ανθημοπούλου τονίζοντας ότι δεν είχε κανείς επιλογή… «ή θα ζούσαμε ή θα πεθαίναμε»!

Η ίδια ανέφερε ότι οι εικόνες που δεν θα ξεχάσει είναι πολλές, δεν γίνεται να ξεπεραστεί το Μάτι… δεν μπορεί κάποιος να ξεχάσει τον πανικό, το φόβο, τον τρόμο και τους νεκρούς.

«Έμεινα 6,5 ώρες στη θάλασσα»

Η Βενετία Βουνάτσου ζει στο Μάτι ενώ είναι από τους τυχερούς μιας και δεν έχασε κάποιον δικό της αλλά ούτε και το σπίτι της. Ωστόσο, θυμάται εκείνη την ημέρα σαν εφιάλτη… «Είχε πάρα πολύ ζέστη. Πότισα όλο τον κήπο όλα τα λουλούδια μου και μετά βγαίνω στην πόρτα μου και βλέπω τη φωτιά.

Μέσα σε δέκα λεπτά έφτασε μέχρι την πόρτα μου. Και ήταν στα σκαλοπάτια μου η φωτιά. Ήλθα και έπεσα στη θάλασσα και κάθισα 6,5 ώρες. Ύστερα μας πήραν τα βαρκάκια και μας πήγαν στη Ραφήνα» τόνισε στο newsbeast.gr, ενώ θυμάται ότι τότε η θάλασσα ήταν σαν «βρασμένη», πάρα πολύ ζεστή.

«Ακούγαμε κραυγές και εκρήξεις. Το Μάτι ήταν σα νεκροταφείο»

Στο Μάτι μένει και ο Βασίλης Βρεττός ο οποίος κάνει λόγο για ξαφνικό «Αρμαγεδώνα». «Δεν βλέπαμε τίποτα από το μαύρο καπνό, έχανες και τον προσανατολισμό σου. Άνθρωποι, δεν ήξεραν προς τα πού είναι η θάλασσα, Ματιώτες, που πήγαιναν κάθε μέρα για μπάνιο. Ακούγαμε κραυγές και εκρήξεις από τα αυτοκίνητα και απόλυτο σκοτάδι» ανέφερε.

Ο ίδιος δεν έχασε κάποιο δικό του άνθρωπο όμως όπως χαρακτηριστικά λέει τις επόμενες μέρες το Μάτι ήταν σα νεκροταφείο. «Ήταν σα να βρίσκεται σε ένα νεκροταφείο. Μυρωδιά παντού, πάρα πολύ βαριά η απώλεια των συνανθρώπων, η καταστροφή του "Παράδεισου" μας, άνθρωποι στα νοσοκομεία με τρομερά εγκαύματα που δεν ξέραμε πόσοι από αυτούς θα ζήσουν και όσοι έζησαν παιδεύονται και θα παιδεύονται για μια ζωή από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλοι και μία προσπάθεια αναδιοργάνωσης της πόλης μας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο newsbeast.gr ο χειμώνας ήταν πολύ δύσκολος καθώς υπήρχε η ατμόσφαιρα της μοιραίας 23ης Ιουλίου 2018 μιας και οι μνήμες είναι νωπές. «Τα σπίτια μπορεί να τα ξεχάσουμε, τους νεκρούς πώς να τους ξεχάσουμε, τους εγκαυματίες;» αναρωτήθηκε.

«Το Μάτι θα καταφέρει να το ξεπεράσει, είναι πολύ δυνατό»

Η Ελευθερία Τσακιριάν μένει έξω από το Μάτι αλλά εργάζεται ως σερβιτόρα στο μοναδικό καφέ που λειτουργεί πλέον στην περιοχή. Η ίδια μίλησε για την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν οι κάτοικοι την συμφορά ενώ γεμάτη αισιοδοξία τόνισε ότι το Μάτι θα ξαναβρεί τη ζωντάνια του γιατί είναι πολύ δυνατό.

«Θεωρώ ότι το Μάτι κατοικείται από ανθρώπους που είναι πολύ δυναμικοί, έχουν προσωπικότητα και είναι άνθρωποι που έχουν το μορφωτικό επίπεδο και έχουν ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουν να συγκροτήσουν τις δυνάμεις τους και να μπορέσουν να το ξεπεράσουν. Νομίζω ότι όλα ξεκινάνε από τον πυρήνα και το Μάτι είναι πολύ δυνατό» ανέφερε, μιλώντας στο newsbeast.gr.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar Naka

  Κατα δευτερον ευθυνες βαραινουν ολες τις κυβερνησεις που ανεχοντουσταν αυτες τις παραβατικες και αυθαιρετες συμπεριφορες χωρις να λυνουν το προβλημα στην ριζα του με την αμεση ληψη ασφαλιστικων μετρων και την κατεδαφηση ολων των αυθαιρετων σε δασικες εκτασεις και αιγιαλο ειτε γιατι δεν ειχαν τα κοτσια να παρουν το πολιτικο κοστος ειτε γιατι καποιοι απο τους παραβατες ηταν δικοι τους ή ακομη και οι ιδιοι.
  Κατα τριτον ευθυνες εχουμε ολοι εμεις που επισης ανεχθηκαμε και δεν αντιδρασαμε σε αυτην την κλοπη και εθελοτυφλια τοσα χρονια και αναθεματιζουμε τους παντες εκτος απο εμας τους ιδιους. Και τωρα οι κλεφτες της εθνικης περιουσιας δηλαδη της περιουσιας μας, ζητουν και αποζημιωση απο το κρατος δηλαδη απο εμας. Γιατι τα χρηματα το κρατος απο εμας τα παιρνει. Απο εκει που μας χρωστουσαν μας πηραν και το βοδι δηλαδη.
  Οσον αφορα τωρα ανθρωπους που καηκαν δεν θελω να αναφερθω σε ονοματα τιμοντας την μνημη τους αλλα θα αναφερθω στην ανευθυνη συμπεριφορα τους που εβλεπαν το κακο και ανεβαζαν βιντεο και σελφις στα Μεσα Κοινωνικης Δυκτιοσης και μαλιστα με σχολιο οτι σημερα θα χαθουν ζωες. Και τελικα χανοντας πολυτιμο χρονο χαθηκε η δικη τους ζωη και των οικογενειων τους.
  Ολοι εχουμε μεριδιο ευθυνης και το πιο ευκολο ειναι να τις αποδιδουμε στην εκαστοτε κυβερνηση και σε ολους τους αλλους.
  Δεν μαθαμε τιποτα απο τις φωτιες στην Ηλεια και δεν θα μαθουμε τιποτα και απο το Ματι.
  Δυστυχως ειμαστε αξιοι της μοιρας μας.

 2. avatar Naka

  Γνωριζω οτι θα δεχθω την επιθεση απο πολλους αναγνωστες αλλα εχω καθε δικαιωμα να πω την αποψη μου.
  Πρωτα απο ολα να αναφερω οτι λυπαμαι για τον χαμο των ανθρωπων που χαθηκαν με αυτον τον τροπο.
  Δεν λυπαμαι ομως καθολου για την απωλεια των περιουσιων. Εκει οι ευθυνες βαραινουν ολους.
  Κατα πρωτον βαραινουν ολους οσους καταπατησαν δασικες εκτασεις και εχτισαν σε αυτες με αναρχη δομηση χωρις να τηρουν ουτε τους βασικους κανονες πυρασφαλειας αλλα αντιθετα ηταν περηφανοι λεγοντας οτι "τα πευκα μπαινουν στην αυλη μου". Εκφραση που ολοι μας την εχουμε ακουσει απο καποιον που εχει παρομοιο αυθαιρετο στην ουσια σπιτι . Δειτε αεροφωτογραφιες της περιοχης πριν το κακο και θα καταλαβετε τι εννοω.
  Εκτασεις οι οποιες αποτελουν εθνικη περιουσια και ανηκουν σε ολους μας και αυθαιρετα την εκλεψαν στην ουσια με το ετσι θελω στεροντας σε ολους μας την προσβαση σε δασικα σημεια οι ακομη και σε παραλιες που τις οικοιοποιηθηκαν και απεκλεισαν την προσβαση σε αυτες χωρις να σκεφτονται καν τις συνεπειες με αποτελεσματα οπως ο θανατος ολων αυτων των ανθρωπων στο οικοπεδο του θανατου στο Ματι.

 3. avatar Τσερπελη Σοφια

  μονο τα παιδια ειναι τ αθωα θυματα...καλη ψυχη στους ενηλικες με μια μεγαλη συγνωμη στο ΘΕΟ για τα επιγεια λαθη τους που ηταν θανατηφορα...παρανομη δομηση ,κλειστοι δρομοι η ανυπαρκτοι,μονο και μονο για ενα εξοχικο...

  1. avatar Νaka

   Επιτελους μια φωνη λογικης μεσα στον οχλο

 4. avatar ..

  Να βάλετε και τις δηλώσεις, ΟΛΕΣ, του γιατρού του κέντρου υγείας Νέας Μάκρης με τις λεπτομέρειες που είπε και πώς χαρακτήρισε τον Τσίπρα και κατά συνέπεια όλους τους διεφθαρμένους σαν τον αποκατω βλάκα στα σχόλια, που ψήφισαν τον συγκεκριμένο μετά από τέτοια τραγωδία

 5. avatar ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΘΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

  ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΑΝΤΡΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΝΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΡΟΦΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΦΤΑΝΕΙ ΧΟΡΤΑΣΑΝΕ !!!

  1. avatar Αφωνος

   Σε παρακαλώ στείλε τη φωτογραφία σου στα λεξικά να τη βάλουν δίπλα από τη λέξη ανεγκεφαλος για να καταλαβαίνει καί ο κόσμος πως μοιάζει κάποιος σα και εσένα

  2. avatar Αισχρε

   Αισχρό υποκείμενο. Κρύψουν στη φωλιά σου. Δεν θέλουμε τέτοιους ανήθικους στην πατρίδα μας. Όλα για σένα εναρμονίζονται με το κομματικό σου συμφέρον άθλιε.

  3. avatar titanic

   Σχόλιο άστοχο και πικρόχολο και χωρίς λόγο....
   Μια τέτοια καταστροφή δεν ξεχνιέται, οι άνθρωποι πάντα θα θυμούνται και θα φρικιούν για το γεγονός και όχι για κομματικούς λόγους...
   Και αυτό γιατί πάντα θα υπάρχουν φωτιές και πλημμύρες και πρέπει να μαθαίνουμε για να μην ξαναπάθουμε...
   Οι μεγάλες καταστροφές πάντα μένουν στην μνήμη του Λαού, και ίσως κανείς να μην θυμάται με τι κυβέρνηση έγιναν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...