Οι θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους στη Χαλκιδική, κόβοντας παράλληλα το νήμα της ζωής έξι ανθρώπων και τραυματίζοντας περισσότερους από 100.

Νεκροί είναι μία γυναίκα από τη Ρουμανία και το ηλικίας 8 ετών παιδί της που σκοτώθηκαν στη Νέα Πλάγια, δύο Ρώσοι που έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Ποτίδια και άλλοι δύο στη Σωζόπολη, όπου παρασύρθηκαν μαζί με το τροχόσπιτό τους.

Ο νομός έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/1108545952672069/

«Οι βροχές και η κακοκαιρία ήταν τόσο έντονη γιατί είχε επικρατήσει ζέστη σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Ειδικά, δε, την Τετάρτη επικράτησε και λίβας, νότιοι, δηλαδή, άνεμοι έντασης 6-7 μποφόρ με αποτέλεσμα να επικρατήσει ζέστη παντού, που ξήραναν τον τόπο καθώς έπεσε η σχετική υγρασία, ενώ από τα βόρεια και τις Βαλκανικές χώρες μπήκε ένα μέτωπο καταιγίδων, ένα σύστημα εφοδιασμένο με τεράστια ποσότητα υγρασίας» είπε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στον Θέμα 104,6.

«Αυτά τα δύο συστήματα -ο νοτιάς και από τη Βόρεια Ελλάδα το μέτωπο των καταιγίδων- συγκρούστηκαν και αυτή η σύγκρουση έφερε πολύ δυνατές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις» ανέφερε.

Στην ερώτηση αν είχε προβλεφθεί το μεγάλο πλήγμα στη Χαλκιδική ο Γιάννης Καλλιάνος απάντησε ότι «φαινόταν η περιοχή ότι θα έχει πολλές βροχές καθώς από την περιοχή της Πέλλας και ανατολικότερα, μέχρι τη Θράκη, φαινόταν ότι έχουμε πολύ αυξημένους δείκτες της αστάθειας».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη φονική κακοκαιρία ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών είπε ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθούν οι ταχύτητες των ανέμων και τα σημεία που θα χτυπούσε η κακοκαιρία, όπως επίσης και οι πλημμύρες «αστραπή» που έπληξαν την περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη «είχαμε να κάνουμε με δύο μετεωρολογικά μέτωπα τα οποία συγκρούονται, η σφοδρότητα ωστόσο του φαινομένου είναι αυτή που προξένησε εντύπωση».

Παρατήρησε ότι παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε καλό αντισεισμικό σχεδιασμό, τα διάφορα παραθαλάσσια παραπήγματα και οι παράγκες είναι αυτά που δημιουργούν τους μεγαλύτερους κινδύνους.