Έβρεξε … κοκκινόχωμα σήμερα τα ξημερώματα στο Ηράκλειο και όλοι οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα στην πόλη έχουν «απόχρωση» που παραπέμπει στη σκόνη από τη Σαχάρα.

Οι ισχυροί νοτιάδες των τελευταίων ωρών έφεραν μέχρι την Κρήτη σύννεφα σκόνης από τη Σαχάρα, ένα φαινόμενο αρκετά σύνηθες αυτή την εποχή και η βροχή τα ξημερώματα ολοκλήρωσε το … έργο της, κοκκινίζοντας κυριολεκτικά αυτοκίνητα, δρόμους και πεζοδρόμια.

Η σκόνη είναι αισθητή στην ατμόσφαιρα σε όλη την πόλη ενώ το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και αύριο.

Η αφρικανική σκόνη

Η σκόνη ανυψώνεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και με νοτιοδυτικούς ανέμους μεταφέρεται προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλες φορές οι περιοχές εκτόξευσης σκόνης προσδιορίζονται στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη και Τσαντ). Ανάλογα με την περιοχή προέλευσης η σκόνη μπορεί να είναι λευκή ή ερυθρά.

Στην πρώτη περίπτωση τα σωματίδια της σκόνης περιέχουν, σε μεγάλο ποσοστό, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, στη δεύτερη, πυρίτιο, άργιλο και σίδηρο.

Στην περίπτωση βροχόπτωσης τα σωματίδια της σκόνης διαλύονται στις υδροσταγόνες και έτσι εμφανίζονται λευκές ή ερυθρωπές λασποβροχές.

Οι αμμοθύελλες από τη Σαχάρα τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δεκαπλασιαστεί.

Η σκόνη μεταφέρεται σε ύψος τριών μέχρι έξι χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και εναποτίθεται στο έδαφος είτε σε ξηρή, είτε σε υγρή μορφή με τη βροχή.

 Η σκόνη αυτή δεν είναι τοξική και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, ωστόσο αν η συγκέντρωσή της στην ατμόσφαιρα είναι μεγάλη, τότε υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, που ίσως αισθανθούν δυσφορία.

Πηγή: prismanews.gr