Δίνοντας το σήμα της ενότητας και των κοινών αιτημάτων έναντι του κεντρικού κράτους εμφανίστηκαν οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης του 1ου τακτικού συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο συνέδριο, μεταξύ άλλων, θα εξεταστούν ο ρόλος της αυτοδιοίκησης στο ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, οι οικονομικές προϋποθέσεις λειτουργίας των Περιφερειών, τα προβλήματα που παρουσιάζονται από το συγκεντρωτισμό, τη γραφειοκρατία και θέματα για την κοινωνική πολιτική σε περιφερειακό επίπεδο.

Στις ομιλίες τους, εκπρόσωποι των κομμάτων και της αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του θεσμού και τη συμβολή του προκειμένου να ξεπεραστεί ή να αμβλυνθεί η οικονομική κρίση, στα προβλήματα γραφειοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, ενώ οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ δήλωσαν αντίθετοι με την παράταση της θητείας των αιρετών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕΜΠΕ, σε σύντομο χαιρετισμό του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις από κοινού προσπάθειες που καταβλήθηκαν προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και αρρυθμίες και δυσκολίες που επιδεινώθηκαν πολύ από τις δύο εκλογικές διαδικασίες, ενώ τόνισε ότι «έχουμε βάλει μία σοβαρή βάση συνεννόησης με την αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στις τρέχουσες ανάγκες που έπρεπε να διευθετηθούν όπως ήταν η περικοπή των ΚΑΠ, από το 2011, που έφερε όλους τους περιφερειάρχες με καθημερινά προβλήματα, τα οποία επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, αλλά και καθυστερήσεις στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, στα διατροφικά επιδόματα κλπ τα οποία ξεπεράστηκαν με τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Θεσμικό πραξικόπημα, που ακολουθεί τη σωρεία νομοθετικών πράξεων μέσω των οποίων νομοθετεί η βουλή, χαρακτήρισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα την παράταση της θητείας των αιρετών.

Τόνισε δε, ότι «για την αντιμετώπιση του θεσμικού χάους και του ασφυκτικού αντιδημοκρατικού πλαισίου, προτείνουμε σαν πρώτο βήμα την άμεση κατάργηση των αποκεντρωμένων διοικήσεων, το ξεκαθάρισμα της κατανομής των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφέρειας και κράτους».

Επίσης, η κ.Σακοράφα, σχετικά με θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών ζητημάτων, είπε, ότι «μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα κρατήσει όρθια την αυτοδιοίκηση από την αναμενόμενη κατάρρευσή της με τη λήψη άμεσων μέτρων και την πιστή τήρηση των θεσμοθετημένων πόρων».

Στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των τριών κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του προς τους συνέδρους. «Προτεραιότητα τώρα είναι να επικαιροποιήσουμε να κάνουμε πιο συγκεκριμένη και πιο καλά στοχευμένη την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, γιατί έχει αποδειχθεί ότι στην πραγματικότητα άλλη εναλλακτική πρόταση δεν έχει διατυπωθεί, δεν υπάρχει, ανεξάρτητα απ’ ότι πιστεύουν οι φίλοι μας ή οι εχθροί μας των άλλων πολιτικών κομμάτων», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση στην κοινωνία, είπε ότι «η κρίση έχει ως θύμα και την τοπική αυτοδιοίκηση, τη δε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση τη βρήκε ουσιαστικά στα πρώτα βήματά της, γι’ αυτό χρειάζεται να επιδειχθεί αντοχή και ευρηματικότητα προκειμένου να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αυτά».

Την αντίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) στην παράταση της θητείας των αιρετών επισήμανε και ο επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων Νίκος Σοφιανός, ο οποίος τόνισε, ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση θα στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια των περιφερειαρχών για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα ήταν πιο προωθημένη, πιο συνεκτική και πιο αποτελεσματική από την κεντρική διοίκηση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 1ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε χαρακτηριστικά, ότι «αφήστε μας να λειτουργήσουμε, μη μας βάζετε γραφειοκρατικά εμπόδια, εμπιστευτείτε μας», ενώ απευθυνόμενος προς τους συνέδρους δήλωσε την πεποίθησή του ότι «μπορούμε να συζητάμε δημοκρατικά, να διαμορφώνουμε ευρύτερες συγκλήσεις και να καταθέτουμε επεξεργασμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις».

Τέλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που καλωσόρισε τους συνέδρους, εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η αυτοδιοίκηση, τοπική και περιφερειακή, έχει κομβικό ρόλο να διαδραματίσει, στην πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, για να σημειώσει πως «η κρίση, που μας στερεί πόρους και κονδύλια, δεν κάμπτει όμως και την αποφασιστικότητά μας, να οραματιζόμαστε και να δουλεύουμε για ένα καλύτερο αύριο, ένα βιώσιμο παρόν». Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι απαιτούνται πρόσθετες ενέργειες, έτσι ώστε να αποκτήσει ο θεσμός τις αρμοδιότητες, τους πόρους και το ειδικό βάρος που επιτάσσει η εφαρμογή του Καλλικράτη.