Το πρόσθετο Ε171 στα τρόφιμα και το αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ να απαγορευτεί

Ποιο είναι το πρόβλημα


ΕΛΛΑΔΑ
19:05
15/05/2019
Το πρόσθετο Ε171 στα τρόφιμα και το αίτημα της ΕΚΠΟΙΖΩ να απαγορευτεί
1
loading

Σημαντικές αβεβαιότητες  για τις επιπτώσεις του πρόσθετου τροφίμων E171 στην υγεία των καταναλωτών επιβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν η γαλλική Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Υγείας και Ασφάλειας (ANSES), αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ στην ανακοίνωσή της. «Έτσι, αποφάσισε την απαγόρευσή του από τον Ιανουάριο του 2020 και καλεί την Ε.Ε. να κάνει το ίδιο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες για την ασφάλειά του».

Με αυτό το σκεπτικό, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) 9 ομοσπονδίες ευρωπαϊκών οργανώσεων  καταναλωτών, μαζί με 30 εθνικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΠΟΙΖΩ, έστειλαν επιστολή στον αντιπρόεδρο της ΕΕ, Γιούρι Κατάϊνεν, ζητώντας του να εφαρμόσει την αρχή της προφύλαξης και να αναλάβει δράση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την κατάργηση του Ε171 από τον κατάλογο των επιτρεπόμενων πρόσθετων. Επιπλέον, η ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε σχετική επιστολή και στους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το πρόσθετο Ε171

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ, το χημικό όνομα του Ε171 είναι διοξείδιο του τιτανίου (TiO2). Είναι λευκή χρωστική που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως πρόσθετο. Αποτελείται από σωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, κάποια από τα οποία είναι και  νανοσωματίδία, τα οποία του προσδίδουν διαφορετικές ιδιότητες σε σχέση με τα μεγαλύτερα σωματίδιά του.

Χρησιμοποιείται επίσης και αλλού, σχεδόν παντού, όπως  πχ στα χρώματα, στις προσόψεις των κτιρίων για να διευκολύνεται το καθάρισμα τους, στα αντι-ηλιακά,  σε διάφορα καλλυντικά, στις οδοντόκρεμες, στα τατουάζ με χρώμα κα.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Όπως σημειώνεται από την ΕΚΠΟΙΖΩ: «Έχουν υπάρξει έρευνες, από το 2016, που  έχουν δείξει ότι δημιουργεί προκαρκινικές αλλοιώσεις σε πειραματόζωα και ότι μπορεί να διαπεράσει το έντερο και να καταλήξει σε διάφορα όργανα. Αυτές του οι ιδιότητες, οφείλονται κυρίως στην μορφή των νανοσωματιδίων  αλλά και στον αριθμό τους  που περιέχεται στο πρόσθετο αυτό.

Παρ' όλο που οι μέχρι τώρα μελέτες δεν καταλήγουν σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δικαιολογούν απόλυτα την ανάγκη εφαρμογής της Αρχής της Προφύλαξης, βασικής αρχής της ΕΕ.

Βάσει αυτής, όπου υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα ως προς έναν ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών ή για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτός αντιμετωπίζεται ως υπαρκτός, έως ότου  αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι κάτι είναι επικίνδυνο ή όχι.

Όμως, για να αποδειχθεί αυτό απαιτούνται  πολλά χρόνια, γι' αυτό θέλουμε την εφαρμογή της Αρχής της Προφύλαξης που επιτρέπει σε σύντομο σχετικά διάστημα  την προσωρινή απαγόρευσή του».

Στο μεταξύ, συνεχίζει η οργάνωση των καταναλωτών, ένα αρκετά δύσκολο να αποφύγουμε εντελώς αυτό το πρόσθετο, αφού βρίσκεται σε πάρα πολλά τρόφιμα,   για να δώσει το χρώμα που έχασαν κατά την παραγωγή τους, για να ενισχύσουν το φυσικό τους χρώμα ή να τους χαρίσουν χρώμα που δεν είχαν ποτέ ή μια ανοιχτόχρωμη ανταύγεια.

Σημειώνεται, ότι το Ε171 χρησιμοποιείται σε τσίχλες, απομίμηση λευκής σοκολάτας, επιδόρπια, ποτά, σε κάποια επεξεργασμένα τυριά, σε είδη αρτοποιίας με έντονο λευκό χρώμα, σε λευκά παγωτά, στις σούπες σε σκόνη, υπόλευκες σάλτσες και σαλάτες, στα άσπρα στραγάλια, σε συμπληρώματα διατροφής κ.α.

Ωστόσο, για να προστατευτούν οι καταναλωτές μπορούν να: π-προτιμούν τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, να αποφεύγουν  τα τρόφιμα που το περιέχουν, διαβάζοντας προσεκτικά την ετικέτα των τροφίμων και να αποφεύγουν όσο μπορούν τα γλυκά, τις τσίχλες και οτιδήποτε άλλο έχει έντονο λευκό χρώμα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar michael knight

    Ειναι τυχαιο οτι οσα δεν εχουν συντηρητικα τυπου Ε ειναι ακριβοτερα;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει