Ο σύμβουλος Επικρατείας Ηρακλής Τσακόπουλος, όπως έγινε γνωστό, θα προτείνει την ερχόμενη Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορριφθεί η αίτηση της συναδέλφου Ευδοξίας Γαλανού, η οποία ζητάει να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι προαγωγές στις θέσεις των αντιπροέδρων του ΣτΕ των συμβούλων Επικρατείας Αγγελικής Θεοφιλοπούλου και Αικατερίνης Συγγούνα.

Ο Τσακόπουλος θα αναφέρει ότι κατά τις τελευταίες προαγωγές που έγιναν από το υπουργικό συμβούλιο δεν εξέφρασε, όπως προβλέπει ο νέος νόμος 3841/2010 για τον τρόπο επιλογής των προέδρων και αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, γνώμη με πλειοψηφία των 4/5, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η ουσιαστική κρίση του υπουργικού συμβουλίου από πράξη άλλου κρατικού οργάνου. Κατόπιν αυτού η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου – κατά την πάγια νομολογία του ΣτΕ – δεν μπορεί να ελεγχθεί από το ΣτΕ. Έτσι θα προτείνει, με επιφυλάξεις, να απορριφθεί η αίτηση της Γαλανού.

Παράλληλα, όμως ο Τσακόπουλος θα αναφερθεί στην πρόσφατη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΣτΕ που έχει κρίνει αντισυνταγματικό το νέο τρόπο επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι η πρόβλεψη του Ν. 3841/2010 ότι το υπουργικό συμβούλιο ασκεί την κατά το άρθρο 90 του Συντάγματος αρμοδιότητα του κατόπιν γνώμης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής δεν συνάδει προς το Σύνταγμα.