Δε γλίτωσαν τη φυλάκιση 17 γυναίκες που κατηγορούνταν πως το 2013 δήλωναν ψευδώς ότι είχαν περισσότερα παιδιά για να παίρνουν μεγαλύτερο επίδομα από τον ΟΓΑ.

Η υπόθεση με τις Ρομά αναβίωσε την Πέμπτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το οποίο καταδίκασε 13 από αυτές, σε συνολική ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή και έφεση, ενώ οι υπόλοιπες καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές.

Για την υπόθεση είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος 18 ατόμων, αλλά ο ένας κατηγορούμενος κάτοικος Χαλκηδόνας Θεσσαλονίκης δεν δικάστηκε καθώς διαχωρίστηκε η δικογραφία και ορίστηκε άλλη ημερομηνία εκδίκασης. Ο άνδρας κατηγορείται μόνο για ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Οι 16 γυναίκες κατηγορούνταν για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, απάτη και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, ενώ η άλλη βαρύνονταν μόνο με την κατηγορία της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή και έφεση.

Σε τρεις από τις γυναίκες που τότε ήταν 19 ετών αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν με οκτώ μήνες η καθεμιά με αναστολή και έφεση, ενώ οι υπόλοιπες 13 καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή 12 μηνών με αναστολή και έφεση.

Σημειώνεται πως μετά την αποκάλυψη της απάτης ο ΟΓΑ έκοψε τα επιδόματα που έδινε για τα υπάρχοντα τέκνα τους, παρακρατώντας 40 ευρώ το μήνα για το κάθε παιδί.

Οι κατηγορούμενοι είχαν υποβάλλει αιτήματα στον ΟΓΑ για χορήγηση επιδομάτων τριτεκνίας και πολυτεκνίας δηλώνοντας ψευδώς ότι είχαν παραπάνω παιδιά, προκαλώντας συνολική ζημιά ύψους 51.677 ευρώ στο ασφαλιστικό ταμείο.

Οι γυναίκες που διαμένουν στο Αλιβέρι και ο άνδρας από τη Χαλκηδόνα υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του νόμου 1599/86 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Taxisnet, στον τότε ΟΓΑ, ότι έχουν παραπάνω παιδιά, απ’ όσα είχαν, ώστε να εισπράξουν τα προβλεπόμενα από το νόμο επιδόματα (τέκνων, τριτεκνίας και πολυτεκνίας). Η υποβολή της δήλωσης έγινε τον Ιούνιο του 2013 και αφορούσε ένα εξάμηνο του 2012 αναφέρει το thessaliatv.gr.

Η μέθοδος που ακολουθούσαν είναι να δηλώνουν ένα επιπλέον παιδί ως αβάπτιστο, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν επιδόματα μερικών χιλιάδων Ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μια από τις κατηγορούμενες δήλωσε ότι είχε τέσσερα παιδιά αντί για τρία που είχε στην πραγματικότητα, ώστε να θεωρηθεί πολύτεκνη, μια ακόμα τρία αντί για δύο, δηλώνοντας ως αβάπτιστο το τρίτο, ενώ ο άνδρας είχε ένα παιδί και ισχυρίστηκε ότι είχε δύο…

Έτσι λοιπόν η πρώτη αθίγγανη έλαβε παρανόμως επίδομα ύψους 3.841 ευρώ, η δεύτερη 4.093 ευρώ, η τρίτη επίδομα 2.715 ευρώ, η τέταρτη επίδομα 3.195 ευρώ, η πέμπτη 2.715 ευρώ, η έκτη 1.960 ευρώ, η έβδομη 2.715 ευρώ, η όγδοη 3.195 ευρώ, η ένατη 2.715 ευρώ, ο δέκατος 600 ευρώ, η ενδέκατη 2.875 ευρώ, η δωδέκατη 2.715 ευρώ, η δέκατη τρίτη επίδομα 4.440 ευρώ, η δέκατη τέταρτη 6.484 ευρώ, η δέκατη πέμπτη 2.715 ευρώ, η δέκατη έκτη 600 ευρώ και η τελευταία επίδομα 4.104 ευρώ.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο για έκτη φορά, ενώ οι κατηγορούμενες εκπροσωπήθηκαν μέσω τριών πληρεξουσίων δικηγόρων.