Τόλμησε να αλλάξει τη ζωή της, πίστεψε στον εαυτό της και άγγιξε το όνειρο. Αυτό είναι το μότο της Οκσάνα Σέβτσουκ, η οποία ήρθε στην Ελλάδα πριν από 21 χρόνια άγνωστη μεταξύ αγνώστων, χωρίς να ξέρει τη γλώσσα και με την ελπίδα να μπορέσει να επιβιώσει.

«Αποφάσισα να φύγω από την Ουκρανία όπου ζούσα με την οικογένεια μου, τον σύζυγο και τα δύο μου παιδιά. Εργαζόμουν ως μηχανικός σε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε λέιζερ για τα αεροδρόμια. Η κατάσταση στη χώρα ήταν απελπιστική. Υπήρχε μεγάλη κρίση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τότε ήταν που πήρε την απόφαση να μεταναστεύσει, να δοκιμάσει την τύχη της στην Ελλάδα, «αν και ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου να αφήσω πίσω τα παιδιά μου. Τα πρώτα χρόνια δούλευα μέσα σε σπίτια, με οικογένειες, ηλικιωμένους με άνοια, κρατούσα μικρά παιδιά. Δεν ήξερα καν τη γλώσσα και σιγά σιγά άρχισα να μαθαίνω να μιλάω και να καταλαβαίνω ελληνικά» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Σέβτσουκ. «Δεν είχα σκοπό να μείνω πολύ, μου λείπανε τα παιδιά μου. Γυρνούσα για λίγο στη χώρα μου και μετά επέστρεφα εδώ γιατί δεν μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα.

Ο τότε σύζυγος μου δεν ήθελε να φύγει από την Ουκρανία κι έπειτα από καβγάδες καταλήξαμε να χωρίσουμε».

Η Οκσάνα Σέβτσουκ συνέχισε να εργάζεται στην Ελλάδα προσπαθώντας να ξεπερνά κάθε φορά τις δυσκολίες που προέκυπταν, μέχρι που κατάφερε να κάνει μια νέα αρχή με έναν καινούργιο σύντροφο στη ζωή της. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν καλά κι έτσι βρέθηκε για άλλη μια φορά να παλεύει μόνη της.

«Έφτασα στο σημείο να νιώθω απελπισία, ήμουν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μια φίλη μου μού μίλησε για το Επίκεντρο της Action Aid κι έτσι ξεκίνησα συνεδρίες με την ψυχολόγο του κέντρου. Με τη βοήθεια της κατάλαβα ότι δεν φταίω εγώ, δεν έπρεπε να έχω ενοχές, να ξεπεράσω τα προβλήματά μου. Εκτός όμως από την ψυχολογική υποστήριξη, μου παρείχαν υπηρεσίες από νομικό σύμβουλο μέχρι λογιστή. Μέχρι και σε θεατρική ομάδα συμμετείχα και ομολογώ ότι είναι μια από τις καλύτερες και πιο ευχάριστες εμπειρίες της ζωής μου».

Σήμερα, παραδίδει η ίδια μαθήματα ραπτικής σε άλλες γυναίκες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους και να αλλάξουν τη ζωή τους, ενώ έχει καταφέρει να βρει δουλειά στον χώρο της μόδας, στην εταιρεία της σχεδιάστριας Χριστίνας Κοντοβά.

«Την γνώρισα μέσα από το Action Aid και με κάλεσε να εργαστώ μαζί τους. Στην αρχή δεν το πίστευα. Τα όνειρά μου έγιναν πραγματικότητα και νιώθω υπέροχα που τα κατάφερα με τις δικές μου δυνάμεις. Βέβαια, με βοηθούν οικονομικά και τα παιδιά μου, που εργάζονται. Η κόρη μου ζει στην Αμερική πια κι ο γιος μου είναι μαζί μου».

Γεμάτη δύναμη και αισιοδοξία η Οκσάνα Σέβτσουκ, κάνει σχέδια για το μέλλον, βάζοντας στόχο κάποια στιγμή να ανοίξει το δικό της ατελιέ. «Θέλω να καταφέρω να φτιάξω τη δικιά μου επιχείρηση. Βέβαια αυτό είναι αρκετά δύσκολο, αλλά θα προσπαθήσω. Σημασία έχει να έχεις κάτι στη ζωή που σε εμπνέει, που σε κάνει χαρούμενο. Για αυτό και λέω σε όλους να τολμούν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, να πιστεύουν στις δικές τους δυνάμεις» καταλήγει.

(Η φωτογραφία έχει παραχωρηθεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την Action Aid (Credit φωτογραφιών Thalia Galanopoulou / ΑctionAid)