Το μήνυμα που έφθασε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ομάδας «Καθημερινότητα» (www.kathimerinotita.gov.gr) που έχει δημιουργήσει εδώ και δυόμιση χρόνια ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, έκανε τους υπαλλήλους της υπηρεσίας να κινητοποιηθούν άμεσα.

«Αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα υγείας, πρέπει να εγχειριστώ το ταχύτερο δυνατό στο κεφάλι, αλλά δεν έχω το ποσό που απαιτείται. Ένα οικόπεδο που είχα περιήλθε στην κυριότητα του Δημοσίου, καθώς κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, και προσπαθώ από το 2010 να πάρω την αποζημίωση, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Ο άτυχος πολίτης είχε αποστείλει συνοδευτικά σε ηλεκτρονική μορφή τις σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις, συμβόλαια του οικοπέδου και έγγραφα του Δημοσίου που πιστοποιούσαν του λόγου το αληθές. Έκτοτε ξεκίνησε ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων και ανταλλαγής email με μια σειρά υπηρεσιών προκειμένου να σωθεί ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομάδα της «Καθημερινότητας» επικοινώνησε αρχικά με το γραφείο της υπουργού Πολιτισμού όπου υπάγονται όλοι οι φορείς που άπτονται αρχαιολογικών ζητημάτων προκειμένου να γίνει έρευνα ώστε να διαπιστωθεί πού βρίσκεται το θέμα και γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ. Ταυτόχρονα υπήρχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πολίτη που ανησυχούσε θεωρώντας ότι θα καθυστερήσει εκ νέου η τελική εξαγορά του οικοπέδου.

Επαφές υπήρξαν επίσης με το τμήμα Απαλλοτριώσεων του Υπ. Πολιτισμού, με τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας όπου διαπιστώθηκε πως ο σχετικός φάκελος έχει αποσταλεί στην Κτηματική Υπηρεσία μαζί με πλειάδα άλλων, ενώ ενημέρωση για το θέμα έλαβε και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων καθώς και το υφυπουργείο Οικονομικών που θα έπρεπε να συνυπογράψει την Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Κατόπιν αρκετής πίεσης, η σχετική απόφαση περί απευθείας εξαγοράς του οικοπέδου εκδόθηκε ταχύτατα. Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν και ο πολίτης κατάφερε να υποβληθεί εγκαίρως στη χειρουργική επέμβαση. Χάρις στην κινητοποίηση και τον συντονισμό από την Υπηρεσία της «Καθημερινότητας», σώθηκε μια ζωή ενός ανθρώπου.