Αρκετά τα προβλήματα σε όλη τη χώρα από την έλευση της νέας κακοκαιρίας ονόματι «Χιόνη» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους, τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι από το πρωί της Τετάρτης είναι ενισχυμένοι θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις εντάσεως οκτώ με εννέα μποφόρ, ενώ από το απόγευμα της ίδιας μέρας και κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα φτάσουν ακόμη και τα δέκα μποφόρ.

Από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους της Αττικής με μποτιλιάρισμα σε κομβικές αρτηρίες.

Νωρίς το απόγευμα προβλήματα δημιουργήθηκαν από δύο μικρές διακοπές ρεύματος σε περιοχές της Αθήνας με την πυροσβεστική να δέχεται κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών από ασανσέρ ενώ υπήρξαν αναφορές για πρόσκαιρα προβλήματα σε φωτεινούς σηματοδότες.

Χιόνια και πάλι στην Αττική

Η «Χιόνη» έφερε χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας -ακόμη και στην Αττική- Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος προς την Πάρνηθα έκλεισε λόγω της έντονης χιονόπτωσης. Οι θυελλώδεις άνεμοι πλήττουν πολλά από τα λιμάνια. Γι’ αυτό τον λόγο απαγορεύτηκε ο απόπλους για πολλά δρομολόγια πλοίων.

Σε πολλές περιοχές, η θερμοκρασία έχει πέσει κάτω από το μηδέν. Οι χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες (πλην των χιονοδρομικών κέντρων) που έχουν καταγραφεί σήμερα από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr, είναι στον Άγιο Παύλο Ημαθίας (-5,8 βαθμοί Κελσίου), στη Βλάστη Κοζάνης (-5,6), στην Κλεισούρα Καστοριάς (-4,9), στο Περτούλι Τρικάλων (-4,4) και στην Πάρνηθα (-4,3 σε υψόμετρο 1.230 μέτρων). Οι ισχυρότερες ριπές ανέμου έχουν καταγραφεί στην Παξιμάδα Καρύστου (103 χιλιόμετρα την ώρα), στην Πορταριά Μαγνησίας (95 χλμ/ώρα), στην Πεντέλη (92), στα Άνω Λιόσια (92) και στο Βόλο (82).

Οδηγοί και οι οικογένειές τους εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους στα Χανιά

Προβλήματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων έχουν προκαλέσει οι βροχοπτώσεις που συνεχίζονται με μεγάλη ένταση.

Στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου στη θέση «Πλατάνι», υπήρξε αργά το απόγευμα κατολίσθηση χωμάτινων όγκων και πετρών, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο τμήμα να διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία.

Η ένταση και διάρκεια της βροχής, έχει προκαλέσει προβλήματα και στον δρόμο από Σούδα προς αεροδρόμιο, στη θέση «Βλητές», όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

Ανάλογα προβλήματα έχουν αναφερθεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, κυρίως των πρώην περιαστικών δήμων της πόλης των Χανίων. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε για απάντληση υδάτων από οικία, στην δημοτική ενότητα Περιβολίων ενώ, χρειάσθηκε να συνδράμει όταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, ακινητοποιήθηκε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γυναίκα οδηγός με τα δύο της παιδιά, σε παράλληλο δρόμο της εθνικής οδού κοντά στην περιοχή Μουρνιές ο οποίος και έχει κλείσει.

Απαγορευτικό απόπλου σχεδόν από όλα τα λιμάνια της χώρας

Ισχυροί άνεμοι, που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 10 μποφόρ, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Ωρωπός- Ερέτρια, Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κλειστό είναι και το Ρίο-Αντίρριο.

Τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων η ακυρώσεις

Απαγορευτικό απόπλου των πλοίων από το λιμάνι του Ηρακλείου εξέδωσε , το Κεντρικό Λιμεναρχείο, λόγω των θυελλωδών ανέμων που καλύπτουν ολόκληρη τη διαδρομή του δρομολογίου των επιβατηγών πλοίων προς τον Πειραιά.

Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση έως και 9 μποφόρ, ενώ οι επιβάτες που δεν θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να απευθύνονται στις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να ενημερώνονται για την πορεία του απαγορευτικού.