Κόντρα στην οικονομική κρίση των ημερών ο δήμος Δράμας, οι τοπικοί πολιτιστικοί φορείς και οι δεκάδες εκατοντάδες εθελοντές υπόσχονται να μη χαλάσουν τη μαγεία των Χριστουγέννων στα μάτια μικρών και μεγάλων που θα επισκεφθούν και φέτος την Ονειρούπολη.

Πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη χρόνια, γεμάτη χρώματα και φαντασία, αλλά κυρίως γεμάτη από ονειρεμένες εικόνες, παιχνίδια, δράσεις, συναυλίες και πολύ κέφι η Ονειρούπολη θ’ ανοίξει τις πύλες την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου στις 19.00 το απόγευμα.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 3 Δεκεμβρίου, την παραμονή της εορτής της πολιούχου της Δράμας Αγίας Βαρβάρας, παιδιά όλων των ηλικιών, τηρώντας μια μακρά παράδοση ετών με το καραβάκι των ευχών, θ’ αφήσουν τα χειροποίητα καραβάκια τους στη λίμνη των νερών της αγία Βαρβάρας στέλνοντας έτσι τις ευχές τους και ελπίζοντας να περάσει σε όλους το μήνυμα ότι «Η Γη είναι το σπίτι μας».

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου από την Έλενα Παπαρίζου μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα που θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του παραμυθιού των Χριστουγέννων.

Φέτος στην Ονειρούπολη θα στηθούν σπιτάκια με διαφορετικές θεματικές ενότητες. Θα δεσπόζει όπως κάθε χρόνο το σπίτι του Άη Βασίλη όπου τα παιδιά θα τον επισκέπτονται και θα λαμβάνουν από τα χέρια του ένα αναμνηστικό δώρο. Δίπλα ακριβώς θα στεγάζεται το σπίτι των παραμυθιών στο οποίο θα φιλοξενείται και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Ένα ακόμα σπιτάκι θα φιλοξενεί τη δράση του ψηφιδωτού όπου τα παιδιά θα ξεκινούν τη δημιουργία ενός τεράστιου ψηφιδωτού το οποίο θα ολοκληρωθεί με το πέρας των Χριστουγέννων. Σ’ ένα ακόμα σπιτάκι θα πραγματοποιούνται πειράματα φυσικής και χημείας όπου το «παρών» θα δώσουν και φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως κάθε χρόνο στο δωμάτιο της ψευδαίσθησης μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν με τους μαγικούς καθρέφτες. Ο μετεωρολογικός σταθμός που θα στηθεί στο χώρο της Ονειρούπολης θα βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν πως βγαίνει η πρόγνωση του καιρού, ενώ θα διαθέτει και ποδήλατα που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα με το οποίο θα ανάψουν κάποια από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα της Ονειρούπολης. Επιπλέον, το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, το face – painting και το ταχυδρομείο της θα συμπληρώσουν αυτόν τον υπέροχο χριστουγεννιάτικο κόσμο. Φέτος το λούνα παρκ θα είναι στη διάθεση όλων των παιδιών δωρεάν.

Ο δήμος Δράμας καθ’ όλη της διάρκεια της Ονειρούπολη και μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2013 έχει προγραμματίσει σειρά συναυλιών με γνωστούς καλλιτέχνες.