Την αφαίρεση 5 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ ζητούν η Ένωση Περιφερειών και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, προκειμένου να μη γίνουν οι σχεδιαζόμενες μειώσεις και περικοπές στις αντιμισθίες των αιρετών, που προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο.

Το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει μειώσεις στις αντιμισθίες Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, Προέδρων Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβουλίων, του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.

Επίσης, προβλέπονται μειώσεις στις θέσεις αντιδημάρχων και αλλαγές στις θέσεις ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων στους ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Καταργεί τις θέσεις δημοσιογράφων στις περιφέρειες και τις θέσεις μετακλητών ιδιαιτέρων γραμματέων δημάρχων. Αναστέλλει τις προσλήψεις και τους διορισμούς μονίμου προσωπικού ή συμβάσεων αορίστου χρόνου και περιορίζει κατά 20% (έναντι 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα) τον αριθμό των συμβασιούχων.

Συγχρόνως, θέτει σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους ΟΤΑ των οποίων οι οργανικές θέσεις καταρτούνται, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του περιορισμού των δομών της Αυτοδιοίκησης. Οι υπάλληλοι αυτοί θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 75% του βασικού μισθού και θα είναι υποχρεωμένοι, ενόσω βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, να μετακινούνται σε υπηρεσίες στις οποίες υπάρχουν κενά ή να χρησιμοποιούνται ως προσωπικό ορισμένου χρόνου όπου υπάρχουν ανάγκες. Σε περίπτωση άρνησης απολύονται αυτομάτως.