Στην Εισαγγελία Πρέβεζας παραπέμπει την υπόθεση της επιχείρησης «Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού» ο ΕΦΕΤ, μετά τα θανατηφόρα περιστατικά που παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία σχετικά με την κατανάλωση προϊόντων σολομού με σαλμονέλα.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Μίχας, ήδη έχουν μεταβεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ελεγκτές της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΕΦΕΤ Ηπείρου. Οι ελεγκτές θα προχωρήσουν στη δέσμευση του συνόλου των προϊόντων που διαθέτει η μονάδα, συμπεριλαμβανομένων και άλλων ειδών που παράγει πέραν του επεξεργασμένου σολομού, ενώ με απόφαση του ΕΦΕΤ συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Ο ΕΦΕΤ είχε προχωρήσει στις 5 Οκτωβρίου στην αναστολή λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας Ολυμπιακή ΑΒΕ Χελιού και Σολομού μετά την ανίχνευση σαλμονέλας σε παρτίδες συσκευασμένου καπνιστού σολομού. Η συγκεκριμένη επιχείρηση αποτελεί θυγατρική μονάδα της ολλανδικής εταιρείας «Foppen Paling en Zalm», για λογαριασμό της οποίας γίνεται η παραγωγή.

Από τους σχετικούς ελέγχους προέκυψε η μη διακίνηση των επιμολυσμένων παρτίδων καπνιστού σολομού στην εγχώρια αγορά.

Όπως ανέφερε ο κ. Μίχας στο ΑΜΠΕ, η λήψη του μέτρου της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης έγινε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, κατά τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία συνέχισε την παραγωγική της διαδικασία, ακόμη και με τη χρήση δεσμευμένων από τον ΕΦΕΤ πρώτων υλών και ενώ αναμένονταν σχετικά εργαστηριακά αποτελέσματα.

Ο ΕΦΕΤ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις ολλανδικές αρχές, ενημερώνοντας σχετικά για το θέμα.