Γιορτή ψωμιού στην ύπαιθρο

Ζεστά και φρέσκα αρτοποιήματα σε όλους τους επισκέπτες


ΕΛΛΑΔΑ
19:31
12/10/2012
Γιορτή ψωμιού στην ύπαιθρο
loading

Φρέσκο ψωμί θα... μυρίσει στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της «Γιορτής Ψωμιού στην Ύπαιθρο», που ξεκινάει σήμερα με πρωτοβουλία των Αρτοποιών του Σωματείου Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Οι αρτοποιοί θα ταϊσουν με ζεστά, φρεσκοφτιαγμένα αρτοποιήματα όλους τους επισκέπτες!

Θα φτιάξουν μηλίγκες, ένα αρτοποίημα με συνταγή των προγόνων τους από την Ανατολική Ρωμυλία όπως και μέσνικες, μια τεμπέλικη εκδοχή της μηλίγκας, παραδοσιακά ψωμιά που θα ψηθούν σε υπαίθριους φούρνους αλλά και εντυπωσιακά μεγάλα σάντουϊτς, μήκους δύο μέτρων.

Ειδικά για την μηλίγκα, όπως εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου, Πέτρος Μποχορίδης, είναι ένα είδος τυρόψωμου που έφτιαχναν οι πρόσφυγες του χωριού και σήμερα παρασκευάζεται μόνο στους 7 φούρνους των Κουφαλίων.

«Είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα η διαδικασία κατασκευής του αφού γίνεται αποκλειστικά κομματάκι- κομματάκι με το χέρι. Γι΄αυτό και οι νοικοκυρές τότε, όταν δεν είχαν χρόνο, κατασκεύαζαν μία πιο εύκολη εκδοχή της, την μέσνικα» διευκρινίζει ο κ.Μποχορίδης.

Στην εκδήλωση, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ομάδα Διατροφολόγων του Ινστιτούτου Διατροφικών Μελετών και Ερευνών, θα εκπαιδεύσουν τους μικρούς επισκέπτες-«σεφ» και θα προετοιμάσουν γιγάντια σάντουϊτς (μήκους δύο μέτρων) τα οποία στη συνέχεια θα τεμαχιστούν και θα μοιραστούν στους επισκέπτες.

Επιπλέον, θα παρουσιαστεί η αλυσίδα της παραγωγής, από το σιτάρι ως το αλεύρι και στη συνέχεια στο ψωμί, με την εγκατάσταση παραδοσιακού νερόμυλου και αρτοποιείου στο χώρο της εκδήλωσης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του τριημέρου της «Γιορτής Ψωμιού στην Ύπαιθρο» θα πραγματοποιηθούν γευστικές δοκιμές σε διάφορα είδη άρτου, πρωϊνού και αρτοσκευασμάτων, ενώ αναμένεται να φιλοξενηθούν περισσότεροι από 500 μαθητές σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει