Το κοινωνικό μέρισμα του 2018 αναμένεται να πληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 μέρες και πλέον οι πολίτες περιμένουν να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, το www.koinonikomerisma.gr για να δουν αν είναι δικαιούχοι, να κάνουν αίτηση και να δουν τα ποσά.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι αύριο Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 ανοίγει η πλατφόρμα «koinonikomerisma.gr», προκειμένου οι δικαιούχοι να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το μέρισμα. Μάλιστα το είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή. Ωστόσο φαίνεται ότι αλλάζουν τα δεδομένα και η πλατφόρμα θα καθυστερήσει.

Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, με αφορμή και την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος του ποσού που θα δοθεί στους πολίτες.

Το μέρισμα θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών και θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ.

Προτεραιότητα θα έχουν, όπως και πέρυσι, περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 2 ετών εκτός εργασίας), και οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Στόχος είναι να ενισχυθούν οι 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ που λαμβάνουν από 300-600 ευρώ σύνταξη το μήνα, αλλά και οι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Το υπερπλεόνασμα των 885 εκατ. ευρώ του φετινού προϋπολογισμού άνοιξε το δρόμο στην κυβέρνηση για να διανείμει και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, κοινωνικό μέρισμα ύψους 710 εκατ. ευρώ το οποίο πιθανότατα θα ανέλθει τελικά σε υψηλότερα επίπεδα.

Σήμερα εκδίδεται η υπουργική απόφαση με οριακές αλλαγές στο κριτήριο της ακίνητης περιουσίας λόγω εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών και αμέσως μετά αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν στις 14 Δεκεμβρίου όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Με την είσοδό στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε ένα e-mail και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Επίσης, θα πρέπει να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας ή/και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Αν το σύστημα δεν πιστοποιεί τον συνδυασμό ΑΦΜ και ΑΜΚΑ που έχετε εισάγει, θα εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Για το σκοπό αυτό θα χρειαστείτε ένα έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά σας (ΑΔΤ, Διαβατήριο, κ.τ.λ.) και ένα έγγραφο που να αναγράφει το ΑΦΜ μαζί με τα προσωπικά στοιχεία σας (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας). Μόλις γίνει η διόρθωση μπορείτε να ξεκινήσετε εκ νέου τη διαδικασία (Βήμα 1) προκειμένου να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος.