Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών συντάσσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οριοθετώντας την πάταξη της φοροδιαφυγής σε κυρίαρχο στόχο, οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ στην Κρήτη, σύμφωνα με το prismanews.gr, είναι αποψιλωμένες από προσωπικό.

Μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, το δυναμικό του ΣΔΟΕ αποδυναμώθηκε σε ποσοστό που αγγίζει το 70%. Το 2009 η υπηρεσία οικονομικού ελέγχου αριθμούσε περισσότερους από 80 υπαλλήλους και σήμερα ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΣΔΟΕ λειτουργεί με 15 εργαζόμενους.

«Δεν υπάρχει ο ελεγκτικός μηχανισμός για να πατάξει τη φοροδιαφυγή» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του οικονομικού επιμελητηρίου στην Ανατολική Κρήτη, Νίκος Πρινιωτάκης και συμπληρώνει «το ΣΔΟΕ στην Κρήτη έχει 15 άτομα προσωπικό. Πως είναι δυνατόν να κάνει τη δουλειά που απαιτείται, όταν την ίδια ώρα οι εφορίες καταργούνται ή συγχωνεύονται».

Τους τελευταίους μήνες οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που έχουν απομείνει στις υπηρεσίες της Κρήτης δίνουν καθημερινή μάχη με την παρανομία, ωστόσο ο αριθμός τους είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει… θαύματα.

Οι έλεγχοι στους «δρόμους» έχουν ελαχιστοποιηθεί και το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στις μεγάλες υποθέσεις χρεών προς το Δημόσιο. Οι φάκελοι εξετάζονται από το ΣΔΟΕ και σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες του prismanews.gr, στο προσκήνιο θα έρθουν και άλλες υποθέσεις επιχειρηματιών με χρέη δεκάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο.

Η λίστα με τους οφειλέτες είναι μακροσκελής και η εντολή από τα συναρμόδια υπουργεία είναι σαφής. Όλοι οι επιχειρηματίες με μεγάλα χρέη θα περάσουν το κατώφλι της Δικαιοσύνης.

Περιμένοντας τους ελεγκτές

Αλλαγές στη λειτουργία του ΣΔΟΕ προανήγγειλε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ανακοινώνοντας την ένταξη 1.000 ελεγκτών στο ελεγκτικό σύστημα.

Ο κ. Μαυραγάνης αναγνώρισε την ανάγκη δομικών αλλαγών στο ελεγκτικό σύστημα τόσο Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όσο και στις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: prismanews.gr