Ποιοι χάνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας

Θίγονται «παλιοί» και νέοι ασφαλισμένοι


ΕΛΛΑΔΑ
8:14
14/09/2012
Ποιοι χάνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας
7
loading

Η αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη- μέτρο που θα συμπαρασύρει και τα «ενδιάμεσα« όρια ηλικίας- βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα «εγκλωβίζονται» περίπου 60.000 άτομα στην αγορά εργασίας, που θα πρέπει να δουλέψουν ένα ή δύο χρόνια παραπάνω για να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου.

Η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σε περίπτωση που «κλειδώσει», θα γίνει σε δύο δόσεις: το όριο ηλικίας θα πάει στο 66ο έτος από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και στο 67ο έτος από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

ΟΙ ασφαλισμένοι μετά τον Ιανουάριο του '93 πρέπει να θεωρούν δεδομένη τη συνταξιοδότησή τους στα 67.

Πολλοί «παλιοί» που δεν θα προλάβουν να συμπληρώσουν τα έτη ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2013 θα δουν επίσης το όριο να αυξάνεται και για 'εκείνους στα 67 έτη.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Έθνος, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τους δημοσίους υπαλλήλους πάνε στα 25 και έτσι παράλληλα αυξάνεται και για εκείνους το ηλικιακό όριο.

Από την αύξηση των ορίων θα επηρεαστούν και όσοι έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης καθώς πλέον τα έτη ασφάλισης είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα ηλικιακά όρια. Μόνο αν υπάρξει ειδική ρύθμιση θα εξαιρεθούν όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετια.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι τυχεροί. Είναι όσοι δουλεύουν στο Δημόσιο και έχουν ανήλικα παιδιά. Όσοι από αυτούς συμπληρώσουν φέτος ως τέλος του χρόνου (γυναίκες και άνδρες) μπορούν να βγουν νωρίτερα σε σύνταξη.

Το ίδιο ισχύει και για όλες τις γυναίκες, όλων των ταμείων με ανήλικα παιδιά (πλην ΟΑΕΕ).

Εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και όσοι έχουν συμπληρώσει 37 έτη ασφάλισης μπορούν επίσης φέτος να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να βγουν σε σύνταξη στο 59ο ή το 60ο έτος της ηλικίας τους.

Επίσης δεν χρειάζεται να περιμένουν περισσότερα χρόνια οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ που έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar mitsambouras

  Έτσι! Δεν κάνουμε απολύσεις στο δημόσιο και αφήνουμε τον κόσμο να δουλεύει ισόβια. Σε καμια τρια χρόνια το βλέπω να ξανανεβαίνει.

 2. avatar Duke

  Δεν καταλαβαίνω ρε θέλετε να φύγουμε ή όχι;

 3. avatar GM

  Απο τη μία μας λένε για εφεδρεία και να φύγουν άμεσα όσοι είναι κοντά στα όρια ... και απο την άλλη αυξάνουν τα όρια !!!!
  δεν ξέρουν τι τους γίνεται

 4. avatar nemesis

  Λίγη φαντασία ρε παιδιά.Αν θέλετε να μειωθεί ο κόσμος στο Δημόσιο, εφαρμόστε αντί για αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σε όποια ηλικία θέλει ο ασφαλισμένος εργαζόμενος.Η σύνταξη του θα διαμορφώνεται ανάλογα με τα πόσα χρόνια πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές.Αν θέλει να πάρει πλήρη σύνταξη ,αλλά θέλει να αποχωρήσει .ας πούμε 10 χρόνια νωρίτερα,τότε θα πρέπει για να μην χάσουν τα ασφαλιστικά ταμεία,φεύγοντας να πληρώσει συνολικά ασφαλιστικές εισφορές των 10 υπολειπόμενων ετών συν τους μεσοσταθμικούς τόκους που θα αποκτούσε το ταμείο αν αυτές τις εισφορές τις επένδυε για διάρκεια 10 ετών.Έτσι όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι.Ο εργαζόμενος, το ασφαλιστικό ταμείο, το δημόσιο γιατί θα μείωνε το μισθολογικό του κόστος απο την έξοδο των εργαζομένων αλλά και η ανεργία με την πρόσληψη όσων απαιτούνταν στη θέση αυτών που έφυγαν. Κου κου...

 5. avatar aris

  Οι κοπριτες παλιοι υπαλληλοι που μπηκαν απο τα παραθυρα κερδιζουν ...εννοειται!

 6. avatar teolemon

  ΄'Υπάρχουν όμως και κάποιοι λίγοι τυχεροί. Είναι όσοι δουλεύουν στο Δημόσιο και έχουν ανήλικα παιδιά''
  Ενω οσοι δουλεουν στον ιδιωτικο δεν εχουν παιδια εχουν πιγκουινους!! Ποσο ακομα θα παιζετε με τα νευρα μας?

  1. avatar greg

   δυστυχως σαυτη τη χωρα δεν υπαρχει ενας αντρας με [...] να πεταξει
   τη τροικα με τις κλωτσιες απτην Ελλαδα και πλεον παθητικα
   σα τελειως αποχαυνομενοι καθομαστε και διαβαζουμε οτι
   θα δουλευουμε ως τα 67...!!!! απιστευτο .....που εφτασε η Ελλαδα.....απιστευτο....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει