Αλλαγές στο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε αγορές, όπως αυτή των καυσίμων και της διακίνησης προϊόντων και υπηρεσιών, προανήγγειλε, στο πλαίσιο συνέντευξης στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Γ. Στεργίου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί σχέδιο κανόνων διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών, με ξεκάθαρο πλαίσιο τήρησης των κανόνων για τις επιχειρήσεις. Ανέφερε, επίσης, τη σημασία της επικαιροποίησης των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκης τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι, για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμου, η Αρχή έχει προτείνει -από το 2008- την τοποθέτηση συστήματος εισροών- εκροών στα πρατήρια. Όπως τόνισε, μια μεγάλη ποσότητα πάει στο κίνησης, με υψηλά κέρδη από τους παρανομούντες. «Αν εφαρμοστεί σύστημα εισροών- εκροών δεν θα υπάρχει, πια, τέτοια δυνατότητα στους πρατηριούχους» ανέφερε.

Ο κ. Κυριτσάκης χαρακτήρισε «σημαντική ρύθμιση» τον Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων, που θα επιτρέψει τον ανταγωνισμό με μείωση των τιμών, λόγω των περισσότερων «παιχτών» στην αγορά, ενώ ζήτησε ακόμη άνοιγμα επαγγελμάτων και μείωση της γραφειοκρατίας. Υπογράμμισε ότι έχουν εισπραχθεί 154 εκατ. ευρώ από πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή, ενώ μένουν 64 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν σε δικαστικές διαδικασίες.

«Οι τιμές προϊόντων διαμορφώνονται, καθημερινά, ανάλογα με τον ανταγωνισμό και τις τιμές του εξωτερικού», δήλωσε στον ίδιο ραδιοσταθμό ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), Αντ. Μακρής και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για φθηνό ή ακριβό προϊόν, όταν οι πρώτες ύλες έχουν ανοδική τάση».