Κλειστοί θα παραμείνουν αύριο, Τετάρτη, οι Δήμοι τής Κρήτης, διαμαρτυρόμενοι για τις σημαντικές περικοπές κεντρικών πόρων.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τού Δ.Σ. τής Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ) Κρήτης, της Ολομέλειας των δημάρχων και των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση τής Κ.Ε.Δ.Ε.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε την Τετάρτη, 29 Αυγούστου, ημέρα συνάντησης της Κ.Ε.Δ.Ε με τον πρωθυπουργό, οι Δήμοι να κλείσουν συμβολικά, ενώ την Πέμπτη, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, σε κάθε Νομό, στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, με τη συμπαράσταση και των εργαζομένων στους Δήμους.

Οι δήμαρχοι κατέστησαν σαφές και διαβεβαίωσαν ότι θα υπερασπιστούν, με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο, τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας που εκπροσωπούν, αφού -όπως είπαν- δεν μπορούν να επιβαρύνονται άλλο από την ανεπάρκεια του κράτους.

Σύμφωνα με την ΠΕΔ Κρήτης, μόνο κατά την τελευταία τριετία υπάρχει μείωση των πόρων τής Αυτοδιοίκησης κατά 60% και της επιχορήγησης για τη Σ.Α.Τ.Α κατά 55%, σε σχέση με τη Σ.Α.Τ.Α του 2009. Επίσης, για το 2012 δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τη Σ.Α.Τ.Α παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στον 8ο μήνα.

Πρόκειται, σύμφωνα με τους δημάρχους, για δραματική και επώδυνη περικοπή, που οδηγεί τους Δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή των υπηρεσιών τους.

Τέλος, η ΠΕΔ Κρήτης θα προτείνει στο έκτακτο συνέδριο τής ΚΕΔΕ την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.