Πλωτό φράγμα γύρω από το «Ελ. Βενιζέλος» για αποφυγή ρύπανσης

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το σχέδιο των Αρχών στο λιμάνι του Πειραιά


ΕΛΛΑΔΑ
14:42
29/08/2018
Πλωτό φράγμα γύρω από το «Ελ. Βενιζέλος» για αποφυγή ρύπανσης
loading

Τις λεπτομέρειες από την επιχείρηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που αφορούν τόσο τις ενέργειες μετά την ενημέρωση για τη φωτιά όσο και αυτές που έγιναν με την επιστροφή του στο λιμάνι του Πειραιά έδωσε το Λιμενικό Σώμα. Όπως διευκρινίζεται σε σημείο της ανακοίνωσης, έχει δημιουργηθεί πλωτό φράγμα γύρω από το πλοίο, προκειμένου να αποφευχθεί ρύπανση των υδάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:

«Ενημερώθηκε, την 00:03 σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.)  του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο του γκαράζ του  Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" Ν.Χ. 20, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Ύδρας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι  βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 bf.

Το ανωτέρω πλοίο είχε αποπλεύσει στις 22:00 από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι των Χανίων με οκτακόσιους εβδομήντα πέντε (875) επιβάτες, εκατόν σαράντα (140) άτομα πλήρωμα, ογδόντα (80) φορτηγά οχήματα και εκατόν πενήντα δύο (152) Ι.Χ.Ε. οχήματα.

Άμεσα το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Σπετσών, Ύδρας, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αίγινας, Ναυπλίου, Πόρου, Ραφήνας και Σαλαμίνας προς παροχή συνδρομής και στην περιοχή έσπευσαν έντεκα (11) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ δεσμεύτηκαν τα Ε/Γ – Ο/Γ πλοία "BLUE HORIZON",  "ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ", "BLUE STAR I", "BLUE STAR NAXOS", "ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ",  τα Φ/Γ πλοία "SEACROWN I" σημαίας Μάλτας, "APUANA D" σημαίας Ιταλίας, "CENTURIUS" σημαίας Marsal Islands, "ERMIONI" Ν.Π. 11995, "YM BUSAN" σημαίας HONG KONG και "SAMANTHA" σημαίας Παναμά. Στην περιοχή επίσης έσπευσαν η Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού "ΛΗΜΝΟΣ", εννέα (09) ρυμουλκά πλοία, δέκα τρία (13) ιδιωτικά σκάφη  καθώς και δύο (02) πλοία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα η Μονάδα Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ), η Μονάδα Αεροπλάνων Λιμενικού Σώματος (ΜΑΛΣ), τέσσερα (04) ελικόπτερα και C130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Με απόφαση του Πλοιάρχου του "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ", το εν λόγω πλοίο κρίθηκε σκόπιμο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά ενώ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι επιβάτες παρέμειναν στους σταθμούς συγκέντρωσης του πλοίου φορώντας τα ατομικά τους σωσίβια.

Τελικά το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά την 04:05, συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., της Φρεγάτας "ΛΗΜΝΟΣ" και των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, ενώ οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός,  με κλίμακα ξηράς. Στο λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν ήδη κλιμακοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για παροχή τυχόν βοήθειας αν απαιτούνταν. Μετά την αποβίβαση των επιβατών, άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισήλθαν στο πλοίο προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά.

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος δόθηκε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στον φορέα διαχείρισης του λιμένα να εφαρμοστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή τυχόν ρύπανσης και τέθηκαν τα μέτρα απορρύπανσης σε ετοιμότητα, ενώ τοποθετήθηκε, προληπτικά, πλωτό φράγμα πέριξ του "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ".

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του περιστατικού, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και η στρατιωτική ηγεσία του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στο Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. μετέβησαν άμεσα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος, όπου είχαν τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης, ενημερώνοντας διαρκώς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" μέχρι αποκατάστασης των ζημιών και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει