Μια ξεχωριστή επίδειξη μόδας είναι έτοιμη να φιλοξενήσει αύριο το βράδυ (20:00) η κεντρική πλατεία Κοζάνης, καθώς οι δημιουργίες που θα παρουσιαστούν ανήκουν αποκλειστικά σε τρόφιμους του σωφρονιστικού καταστήματος Γρεβενών. Παράλληλα, θα λειτουργεί πλούσιο Bazaar με χρηστικά και διακοσμητικά έργα, που επίσης κατασκεύασαν οι φυλακισμένοι.

Για τους 12 κρατούμενους τα ψαλίδια, οι βελόνες και τα κάθε λογής αιχμηρά αντικείμενα μετατρέπονται από φονικό όπλο -όπως παρουσιάζονται στις χολιγουντιανές ταινίες- σε εισιτήριο που θα τους ανοίξει γρηγορότερα την πόρτα της ελευθερίας και θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να κάνουν μια δουλειά έξω από το κελί τους.

Το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Αθανάσιου, όπου τα μοντέλα έκαναν την τελική πρόβα πριν ανέβουν στην πασαρέλα.

Στην αίθουσα επικρατεί η σχετική αναστάτωση, μουσική, φωνές, γέλια, μακιγιαρισμένα πρόσωπα, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένα από τα μοντέλα αρχίζουν να κάνουν τα περάσματά τους στο χώρο που έχει διαμορφωθεί ως εξέδρα. Είναι κορίτσια και αγόρια, χορευτές από πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης, που ανταποκρίθηκαν χωρίς περιστροφές στο κάλεσμα της εκπαιδεύτριας και ειδικής σε θέματα ραπτικής, Αναστασία Πουλάτσογλου, όταν ζήτησε τη βοήθειά τους για να αναδείξει τις δημιουργίες των «κρατούμενων μαθητών της».

140 κομμάτια, γυναικείες και αντρικές ενδυμασίες, βραδινά φορέματα για πιο επίσημες στιγμές και παιδικά ρούχα είναι τοποθετημένα σε ξεχωριστούς τροχήλατους φωριαμούς και περιλαμβάνουν τις καλύτερες δημιουργίες που ετοίμασαν για να παρουσιάσουν στο κοινό οι τρόφιμοι των φυλακών.

«Είμαι περήφανη για τη δουλειά των μαθητών μου, εργάστηκαν σκληρά για περίπου ένα χρόνο για να καταλήξουμε σε αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε συγκινημένη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Πουλάτσογλου, χωρίς να ξεχάσει βέβαια όσους τη στήριξαν εντός και εκτός φυλακής για «να ολοκληρώσει μαζί με τους μαθητές της αυτήν την προσπάθεια».

Τα μοντέλα πού δοκίμαζαν, πού έκαναν πρόβες τις δημιουργίες των κρατουμένων, στη φυλακή; «Αυτό για λόγους ασφαλείας δεν είναι δυνατόν», απάντησε η κ. Πουλάτσογλου. Ο συγκεκριμένος πολιτιστικός σύλλογος, για τον οποίο οι κρατούμενοι έχουν ράψει παραδοσιακές στολές, πρόσφερε τον χώρο, αλλά και τους εθελοντές-ντριες μοντέλα για να κάνουμε τις πρόβες. «Χρειάστηκε δύο ή τρεις φορές να βγουν και να μπουν οι στολές στο ραφείο της φυλακής για να πάρουν την τελική τους φόρμα», συμπλήρωσε η εκπαιδεύτρια.

Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι ότι για το βραδινό fashion show με τις δημιουργίες των κρατουμένων εργάστηκαν εθελοντικά και πολλοί άνθρωποι εκτός φυλακής, που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τους κρατούμενους, αφιερώνοντας αρκετό προσωπικό χρόνο και προσφέροντας με ενθουσιασμό την εργασία τους.

Η αρχή έγινε όταν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος για τη «Μεταρρύθμιση του ελληνικού δικαστικού συστήματος», το υπουργείο Δικαιοσύνης με την αρωγή και υποστήριξη ειδικών της αυστριακής κυβέρνησης, ενέταξε την δημιουργία «Πρότυπου εργαστηρίου κοπτικής και ραπτικής» εντός της φυλακής Γρεβενών.

Όπως αναφέρει η αναπληρώτρια διευθύντρια του σωφρονιστικού καταστήματος, Ευαγγελία Χαντάβα, «όλα ξεκίνησαν με την αγορά 20 ραπτομηχανών και των παρελκόμενων υλικών που χρειάζονται για να στηθεί ένα μοντέρνο ραφείο». Παρότι ο αριθμός των κρατουμένων στις φυλακές Γρεβενών είναι μεγάλος, εξασφαλίστηκε άμεσα ο χώρος για την δημιουργία του εργαστήριου εντός της φυλακής.

Οι τρόφιμοι που επιθυμούσαν να εκπαιδευτούν και που δήλωσαν συμμετοχή ήταν αρκετοί, αλλά μέσα από μια διαδικασία που ακολουθήθηκε εντός του καταστήματος, επιλέχθηκαν οι πρώτοι 12 που θα παρακολουθούσαν το πρόγραμμα. Όπως αναφέρει η κ. Πουλάτσογλου «κανένας από τους μαθητές μου δεν είχε προηγούμενη εμπειρία με ραπτομηχανή και βελόνι». Η αρχή ήταν πολύ δύσκολη γι’ αυτούς αλλά σιγά-σιγά άρχισαν να εξοικειώνονται με το είδος της εκπαίδευσης.

Οι ηλικίες των κρατουμένων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι από 27 έως 55 ετών, κάποιοι από αυτούς είναι γονείς και τα παιδικά ρούχα που έραψαν μετά από επιθυμία των ιδίων και τη σύμφωνη γνώμη της διεύθυνσης της φυλακής, θα προσφερθούν ως δώρο στα παιδιά τους. Ορισμένοι κάνουν όνειρα, έχουν σχέδια, όταν αποφυλακιστούν να ασχοληθούν επαγγελματικά, προχωρώντας στη δημιουργία ενός ραφείου που μέσα από την δουλειά τους να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειες τους.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του Σωφρονιστικού καταστήματος όλα τα παραπάνω έγιναν γνωστά στον Αυστριακό υπεύθυνο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της φυλακής και ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι εκπαιδευόμενοι θα μπορούν να ασκήσουν μια τέχνη όταν θα αποφυλακιστούν.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber