Ένα αυτοματοποιημένο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Καρδίτσας για τις διαδρομές τους, επιδιώκει να εγκαταστήσει ο Δήμος Καρδίτσας αξιοποιώντας το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή της σχετικής πρότασης, ο προϋπολογισμός της οποίας ανέρχεται σε 243.423,15 ευρώ

Το σύστημα θα αποτελείται από 60 ποδήλατα και 6 σταθμούς, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν 102 θέσεις κλειδώματος ποδηλάτων (17 ανά σταθμό).

Η ύπαρξη πλεονάζοντος αριθμού θέσεων κλειδώματος, θα διασφαλίζει την διαθεσιμότητα κενών θέσεων κλειδώματος σε κάθε σταθμό τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Ο Δήμος θα προμηθευτεί 10 επιπλέον ποδήλατα, τα οποία θα είναι εφεδρικά και θα επιστρατεύονται σε περιόδους υψηλής ζήτησης, θα αντικαθιστούν άλλα που επισκευάζονται ή δεν μπορούν να διατεθούν για χρήση για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Οι χρήστες θα μπορούν να παραλαμβάνουν ποδήλατα από τους σταθμούς, αφού προηγηθεί διαδικασία ταυτοποίησής τους και χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα και εν συνεχεία, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης τους να τα επιστρέφουν σ’ αυτούς. Οι σταθμοί θα διαθέτουν οθόνη αφής απ΄ όπου θα μπορούν οι χρήστες να εγγραφούν απευθείας στο σύστημα, καθώς και αναγνώστη πιστωτικής κάρτας.

Το σύστημα εκτιμάται, από το Δήμο Καρδίτσας, ότι μπορεί να αποτελέσει ένα αποδοτικό και προσιτό σύστημα δημόσιας μεταφοράς, να αναβαθμίσει το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της πόλης, μειώνοντας το κυκλοφοριακό και συγκοινωνιακό πρόβλημα του κέντρου.