Μετά το αλαλούμ που επικράτησε για το ερώτημα Γ4 της Φυσικής που αρχικά ακυρώθηκε και στη συνέχεια αναιρέθηκε η ακύρωση, χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων και οι γονείς τους παραμένουν ανάστατοι.

Πολλοί εκπαιδευτικοί υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να ισχύσει η πάγια οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), σύμφωνα με την οποία κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση ή λύση των ερωτημάτων είναι αποδεκτή και βαθμολογείται αναλόγως.

Όμως, η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται ότι πανικόβαλε το υπουργείο Παιδείας και το οδήγησε σε αλλεπάλληλες αντιφατικές οδηγίες.

Ορισμένοι εκπαιδευτικοί, πάντως, υποστηρίζουν ότι και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σήκωσε τους τόνους υπερβολικά, σε μια περίοδο που οι υποψήφιοι έχουν ανάγκη από ήρεμο κλίμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά, μέλη της Επιτροπής Εξετάσεων θεωρούσαν ότι την άσκηση δεν θα την είχαν λύσει παρά ελάχιστοι υποψήφιοι και γι αυτό προχώρησαν στην ακύρωση του ερωτήματος.

Στη συνέχεια, όμως, οι βαθμολογητές που πήγαν για την πρόχειρη βαθμολόγηση, διαμηνούσαν ότι μεγάλος αριθμός υποψηφίων είχε προσεγγίσει θετικά την εν λόγω άσκηση, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν καλά διαβασμένοι.

Αν το ερώτημα ακυρωνόταν και η βαθμολογία κατανέμετο στα υπόλοιπα ερωτήματα, θα υπήρχε μία σαφής αδικία σε βάρος των διαβασμένων παιδιών.

Παρά το γεγονός ότι τελικά δεν ακυρώνεται το ερώτημα, πολλοί υποψήφιοι και γονείς διαμαρτύρονται γιατί, όπως λένε, τα παιδιά επηρεάστηκαν αρνητικά εξ αιτίας αυτού του προβλήματος και μειώθηκε η απόδοσή τους.

Μάλιστα η αρνητική επιρροή αυτή συνεχίζεται, όπως λένε, και στα υπόλοιπα μαθήματα στα οποία διαγωνίζονται. Γι αυτό ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να αναμένονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Όπως λένε αρκετοί γονείς, το κύριο επιχείρημα θα είναι ότι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων παραδέχεται την «ελλιπή διατύπωση» εξ αιτίας της οποίας έσπευσε αρχικά να ακυρώσει το θέμα Γ4 της Φυσικής.

Εξ αιτίας αυτού του προβλήματος, άλλωστε, πολλοί υποψήφιοι καθυστέρησαν να λύσουν την άσκηση αυτή, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί γενικότερα η απόδοσή τους και στα υπόλοιπα ερωτήματα.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται αύριο οι εξετάσεις, με τους υποψηφίους να διαγωνίζονται στην Ιστορία της θεωρητικής κατεύθυνσης, στη Βιολογία της θετικής κατεύθυνσης, στη Χημεία και Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχνολογίας και παραγωγής) και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών).