Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της πλατείας Αμερικής. Πριν από λίγες μέρες η Πολεοδομία Αθηνών απέστειλε έγγραφο στους κατοίκους της περιοχής με το οποίο τους ενημερώνει να λάβουν τα μέτρα τους για την τρύπα που έχει δημιουργηθεί από τη στιγμή που κατεδαφίστηκε ο διατηρητέος από τη Μελίνα Μερκούρη κινηματογράφος Άττικα.

Οι κάτοικοι, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, εάν δεν λάβουν τα μέτρα τους θα τους σταλεί και νέο ειδοποιητήριο, το οποίο θα τους λέει να εκκενώσουν τις πολυκατοικίες και να αφήσουν τις επιχειρήσεις τους. «Θα περάσουν πάνω απ’ το πτώμα μας», αναφέρει στο newsbeast.gr ο διαχειριστής σε πολυκατοικία της περιοχής, Ιωάννης Ζαφείρης.

«Η Μελίνα Μερκούρη το 1993 το είχε χαρακτηρίσει διατηρητέο. Το 2007 πάρθηκε όμως μία απόφαση στις 12 τα μεσάνυχτα ώστε αυτό να γίνει μη διατηρητέο. Έτσι κι έγινε. Από εκεί και πέρα εμείς καλέσαμε την Υγειονομική Υπηρεσία για τις βρομιές και τα νερά που υπάρχουν μέσα σε αυτό αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Είχαμε κάνει και αίτηση στην Πολεοδομία για να τους ενημερώσουμε και πάλι τίποτα», λέει ο κάτοικος.

Και συνεχίζει: «Τέσσερα χρόνια δηλαδή εμείς και οι πολυκατοικίες δεν κινδύνευαν; Δηλαδή σήμερα θυμήθηκαν ότι κινδυνεύουμε; Τόσα χρόνια το είχαν ξεχάσει; Εμείς ξέρουμε ότι πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβονται μεγάλα συμφέροντα».

Γι’ αυτό οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Ελένης Ράικου ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεσή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο καταστηματάρχης, Σωτήρης Κοκκοτός, λέει, μεταξύ άλλων ότι «μας έστειλαν ένα ειδοποιητήριο στο οποίο αναφέρουν ότι μέσα σε δέκα ημέρες πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας γιατί διαφορετικά θα στείλουν και δεύτερο έγγραφο με το οποίο θα μας ζητούν να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας».

Για να τονίσει: «Εμείς ρωτάμε τόσα χρόνια και βρίσκαμε διαρκώς κλειστές πόρτες. Κανένας δε μεριμνούσε για τίποτα. Και τώρα, έτσι ξαφνικά, μας έστειλαν ένα χαρτί με το οποίο μας λένε να φύγουμε. Να πάμε, πού; Είμαστε 160 οικογένειες. Δεν θα πάμε πουθενά».

Αυτές οι 160 οικογένειες τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα ανήσυχες γιατί -από το πουθενά- κινδυνεύουν να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους.

Αιτία, όπως σημειώνουν, είναι η τεράστια τρύπα στη μέση του οικοδομικού τετραγώνου που έμεινε έτσι επειδή δεν επετεύχθη ένα οικοδομικό σχέδιο για τη δημιουργία πολυόροφου πάρκινγκ.

Το πάρκινγκ, για χάρη του οποίου κατεδαφίστηκε αρκετά χρόνια πριν ο διατηρητέος από τη Μελίνα Μερκούρη κινηματογράφος Άττικα, δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

Η τεράστια τρύπα όμως που δημιουργήθηκε για τη θεμελίωση του υποτιθέμενου πάρκινγκ, όχι μόνο παρέμεινε αλλά έχει θέσει σε στατικό κίνδυνο, σύμφωνα με την Πολεοδομία, όλα τα κτίρια που συνορεύουν με αυτήν.

Το θέμα όμως είναι ότι το οικόπεδο «βλέπει» στην πλατεία Αμερικής με αποτέλεσμα να είναι «φιλέτο» για όποιον το πάρει. Κάτι που φοβούνται οι κάτοικοι, τους οποίους θέλουν να πετάξουν στην κυριολεξία, έξω από τα σπίτια τους.