Το δικαίωμα στην Αστυνομία να σταματά τις διαδηλώσεις έδωσε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ύστερα από πρόταση νόμου που παρουσίασε.

Σύμφωνα με την πρόταση που επιμελήθηκε ομάδα καθηγητών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Καμίνη, οι διοργανωτές κάθε διαδήλωσης υποχρεούνται να ενημερώνουν τις Αρχές τουλάχιστον 24 ώρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής τους ενώ αναλαμβάνουν την ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει.

Εκτός αυτού, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής θα έχει το δικαίωμα να απαγορεύει μια διαδήλωση, ύστερα από εξέταση του προέδρου των πρωτοδικών αλλά και μετά από μια απλή γνωμοδότηση του δημάρχου.

Για την ώρα πάντως, αδιευκρίνιστο παραμένει ποιες διαδηλώσεις θα απαγορεύονται. Έχει γίνει μόνο ξεκάθαρο ότι θα εμποδίζονται εάν απειλείται η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής. Επιπλέον έσπευσε να αποδώσει την πλήρη ευθύνη για την έκβαση της διαδήλωσης στους ίδιους τους διοργανωτές.

Μάλιστα, οι τελευταίοι θα αποζημιώνουν όσους έχουν υποστεί βλάβη στη σωματική ακεραιότητα τους και στην ιδιοκτησία τους εξαιτίας της διαδήλωσης, ενώ μπορεί να απαλλαχθεί μόνο αν αποδείξει ότι είχε λάβει όλα τα μέτρα για την αποτροπή της ζημιάς.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι με την πρόταση νόμου αυτή θα αποκλείεται ρητά η χρήση χημικών από την Αστυνομία, ενώ οι ολιγάριθμες διαδηλώσεις θα έχουν το δικαίωμα να κινούνται στην άκρη του οδοστρώματος ή στο πεζοδρόμιο.

«Ζητούμε από τα κόμματα να τολμήσουν. Και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να μη χαθεί μία μεγάλη ευκαιρία να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος. Ένας δημόσιος διάλογος, που έτσι άναρχα, επιδερμικά και φορτισμένα, όπως διεξάγεται μέχρι τώρα, μόνο αδικεί και θέτει σε διάφορους κινδύνους το δικαίωμα στο «συνέρχεσθαι», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του δήμου.