Με διαδικασίες εξπρές, ως πρότυπη δίκη, συζητήθηκε σήμερα στην αυξημένη, επταμελή σύνθεση του Δ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση του Δήμου και του δημάρχου Ωρωπού Ιωάννη Οικονομάκου που ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο «νόμος Ρέππα» που προβλέπει ότι αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) η μη καταβολή των διοδίων και προβλέπει παράλληλα την επιβολή προστίμου.

Αναλυτικότερα, στις 14 Μαρτίου 2011 το Β’ Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Αττικής «έκοψε» πρόστιμο 200 ευρώ στο δήμαρχο Ωρωπού, καθώς οδηγώντας αυτοκίνητο του Δήμου στο σταθμό διοδίων Αφιδνών αντί να πληρώσει τα διόδια σήκωσε την μπάρα και πέρασε.

Υπενθυμίζεται ότι με το Ν. 3922/2011 (νόμος Ρέππα) προστέθηκε στο άρθρο 29 του Κ.Ο.Κ. διάταξη που προβλέπει ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους χωρίς την καταβολή «διοδίου-τέλους» και στους παραβάτες θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα.

Ο δήμος Ωρωπού υπογραμμίζει ότι η νομοθεσία που προβλέπει την επιβολή προστίμου παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία κινήσεως, την συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Υποστηρίζει ειδικότερα ότι με τις ρυθμίσεις αυτές δεν επιδιώκεται η προστασία του δημοσίου συμφέροντος αλλά η προστασία των συμφερόντων της εταιρείας «Νέα Οδός».

Ακόμη, η συνήγορος του δήμου Αγγελική Χαροκόπου υποστήριξε ότι η επιβολή διοδίων είναι δυσανάλογη ιδιαίτερα για τους κατοίκους των παρακείμενων των σταθμών διοδίων οικισμών, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτικές οδούς συνδέσεως με τα κέντρα των δήμων, των νομών και των περιφερειών, στα οποία οι οικισμοί αυτοί διοικητικώς υπάγονται.

Οι συνήγοροι του δημοσίου Ευαγγ. Μαρίνης και Μαρία Δεληγιάννη υπεραμύνθηκαν της συνταγματικότητας και νομιμότητας της επιβολής των διοδίων και ζήτησαν την απόρριψη της αιτήσεως ακύρωσης του δήμου.

Με τις θέσεις του δημοσίου, αλλά και της αναγκαιότητας επιβολής διοδίων τάχθηκε ο δικηγόρος της εταιρείας «Νέα Οδός» Δημ. Μέλισσας.

Το δικαστήριο (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο Ηλ. Μάζος) επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του μετά το Πάσχα.

Νέα δίκη τον Μάιο 2012

Παράλληλα, στις 9 Μαΐου 2012, στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αυτή τη φορά θα συζητηθούν οι αιτήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και του δήμου Ωρωπού με τις οποίες ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις και τα πιστοποιητικά έγκρισης μελετών για την κατασκευή και αδειοδότηση σταθμών διοδίων στις παράπλευρες οδούς της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στις περιοχές Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Οινοφύτων, Αφιδνών, όπως επίσης και τη βελτίωση και συντήρηση των σταθμών διοδίων στο τμήμα Μεταμόρφωση – Υλίκη.

Συγκεκριμένα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υποστηρίζει ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις είναι αντισυνταγματικές και παράνομες, καθώς δεν έχουν προηγηθεί Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κυκλοφοριακή μελέτη, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία.