Τι ισχύει για τις πλαστικές σακούλες και τις εξαιρέσεις από τη χρέωση

Δείτε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε


ΕΛΛΑΔΑ
7:15
03/01/2018
Τι ισχύει για τις πλαστικές σακούλες και τις εξαιρέσεις από τη χρέωση
24
loading

Σήμερα, με το άνοιγμα των σούπερ μάρκετ πραγματοποιείται το δεύτερο τεστ με το τέλος της δωρεάν πλαστικής σακούλας. Χθες το μέτρο εφαρμόστηκε κυρίως στους φούρνους, καθώς τα υπόλοιπα καταστήματα ήταν κλειστά.

Οι καταναλωτές πλέον χρεώνονται πλαστικές σακούλες μεταφοράς και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να εισπράττουν και να αποδίδουν ειδικό περιβαλλοντικό τέλος, ανά τεμάχιο καθώς η Ελλάδα εναρμονίστηκε με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η χρέωση είναι 3 λεπτά τη σακούλα και μαζί με το ΦΠΑ η χρέωση αγγίζει περίπου τα 4 λεπτά. Από 1/1/2019 η χρέωση της πλαστικής σακούλας θα αυξηθεί στα 9 λεπτά ανά σακούλα.

Το περιβαλλοντικό τέλος, προς το παρόν δεν θα επιβάλλεται στα περίπτερα και στις λαϊκές αγορές.

Πλέον τις σακούλες χρεώνουν σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ, φούρνοι και λοιπά καταστήματα λιανικής πώλησης, προκειμένου να μεταφέρουν τα προϊόντα ή τα αγαθά που θα έχουν αγοράσει οι καταναλωτές.

Τρία σημεία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του περιβαλλοντικού τέλους στις πλαστικές σακούλες:

 • Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα), χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος.
 • Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγηση τους στον πελάτη.

Εξαιρέσεις:

 • Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
 • Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.
 • Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Στην πλαστική σακούλα θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία υποχρεωτικού περιεχομένου αλλά και η αξία του επιβαλλόμενου περιβαλλοντικού τέλους με διακριτό και ευανάγνωστο τρόπο.

Τι εναλλακτικές υπάρχουν;

Οι έμποροι από την 1η Ιανουαρίου 2018 υποχρεούται να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εφοδιάζονται από τα ταμεία τους με επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς και να διευκολύνουν τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στην υλοποίηση δράσεων ανακύκλωσης, συγκεντρώνοντας και αποθηκεύοντας προσωρινά τις λεπτές σακούλες μεταφοράς. Παράλληλα, οι δήμοι σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωση (ΕΟΑΝ) που είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος για την υλοποίηση του μέτρου, υποχρεούνται να ενημερώνουν τους καταναλωτές και να προμηθεύουν το κοινό με επαναχρησιμοποιούμενες ή βιοαποδομήσιμες πλαστικές σακούλες.

Ποιος θα ελέγχει για την επιβολή του μέτρου;

Περά από την πλευρά του καταναλωτή, αλλαγές υπάρχουν και στη πλευρά των προμηθευτών. Από του χρόνου δημιουργείται μητρώο με τους παραγωγούς πλαστικών τσαντών μεταφοράς, και κάθε σακούλα θα πρέπει να αναγράφει πάνω της τον αριθμό μητρώου της εταιρείας που την κατασκεύασε. Έτσι θα υπάρχει ένας έλεγχος στο πόσες σακούλες διακινούνται και από πού. Το αν το κάθε κατάστημα χρεώνει κανονικά για τις πλαστικές σακούλες που διαθέτει θα ελέγχεται τόσο από κλιμάκια της ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων που πραγματοποιούν αλλά και από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΑΝ που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό. Τα κλιμάκια θα ελέγχουν αφενός το αν χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες και αφετέρου ότι οι σακούλες που χρησιμοποιεί το κατάστημα αναγράφουν τον παραγωγό (άρα είναι αγορασμένες νόμιμα).

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, 52 χρόνια μετά τη «γέννηση» της πλαστικής σακούλας, η αλόγιστη εξάπλωσή της έχει βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του οικοσυστήματος και της ζωής μας, μετατρέποντας μια σημαντική ανακάλυψη σε εφιάλτη.

Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο χρησιμοποιούνται 4,3 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες, 2 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια και 300 εκατομμύρια πλαστικά ποτήρια του καφέ. Μόνο το 2015 στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ’ ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.

Για να περιοριστεί λοιπόν η μάστιγα της πλαστικής σακούλας, το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε οδηγία με στόχο τον περιορισμό της ετήσιας κατανάλωσής της σε 90 πλαστικές σακούλες ανά πολίτη μέχρι το 2019 και σε 40 έως τα τέλη του 2025.

Με ποινές φυλάκισης έως τεσσάρων ετών ή με πρόστιμα 40.000 δολαρίων, η Κένυα έχει την αυστηρότερη νομοθεσία για τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης.

Στους ωκεανούς βρίσκονται 150 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων ενώ κάθε χρόνο δημιουργούνται 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών σκουπιδιών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Lia_74

  Καλημέρα, το μέτρο αφορά την πλαστική σακούλα, γιατι τα εμπορικά καταστήματα (πχ. Max, orchestra) χρεώνουν την χάρτινη σακούλα?

 2. avatar Αλέξης 91

  Και κάτι ακόμα .. είναι 3 λεπτά συν φόρος 24% ίσων 4 λεπτά δηλαδή ο φόρος έχει φόρο 24 % ..

 3. avatar Αλέξης 91

  1) μακάρι τα 4 λεπτά να ήταν και 1€ άμα πραγματικά είναι να καταλήξει στο περιβάλλον όπως πχ να καθαρίζουν τις θάλασσες, να φυτεύουν δέντρα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εργοστάσια διαχείρισης αποβλήτων και όχι όλα να πηγαίνουν στα χιτα κτλ. Αλλά αποτι διάβασα τα λεφτά θα πηγαίνουν στην ενημέρωση του κόσμου και στις νέες θέσης που θα ελέγχουν ανά εφαρμόζεται ο νόμος.
  2) οκ στα σούπερ και μαναβική θα πας με τσάντα ή κάτι.. στα υπόλοιπα? Στα μαγαζιά της γειτονιάς? Δηλαδή θα βγαίνεις από το σπίτι και θα περνεις κλειδιά πορτοφόλι κινητό και μια σακούλα?
  3) εκεί που δεν γίνεται να μην βάλεις σακούλα και ούτε να ξαναδείς πίσω? Όπως πχ σε fast food και εστιατόρια που σε μερικές περιπτώσεις έχει σάλτσες και ζουμια αναγκαστικά βάζεις σακούλα και την χρεώνεται το κατάστημα γιατί δεν γίνεται να πεις στον πελάτη 5€ το φαγητό και 4 λεπτά η σακούλα και ο διανομέας η το μαγαζί να έχει απόθεμα με χάλκινα νομίσματα.
  4) οι περισσότερες σακούλες χρησιμοποιούνται για τα σκουπίδια και δεν πετάμε δηλαδή άμα αγοράζουμε σακούλες σε ρολό δεν επιβαρύνουμε το περιβάλλον?
  5)!!!!!! Περισσότερα πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν στις θάλασσες και χωματερές παρά σακούλες που είναι ούτος ή άλλος πολύ λεπτές μήπως να βάλουν και εκεί ένα φόρο?
  6) υπάρχουν μαγαζιά και άνθρωποι που ανακυκλώνουν ούτως ή άλλως και άλλοι που δεν ανακυκλώνουν καθόλου.. όλοι τον ίδιο φόρο θα πληρώσουν?
  7) σε πολλές γειτονιές όσο και να θες να ανακυκλώσεις δεν υπάρχουν κάδοι και αν υπάρχουν είναι πολύ λίγα

  1. avatar Αλέξης 91

   Και κάτι ακόμα .. είναι 3 λεπτά συν φόρος 24% ίσων 4 λεπτά δηλαδή ο φόρος έχει φόρο 24 % ..

 4. avatar ΗΑ

  Οι σακουλες να ειναι [...] Πληρης εναρμονιση με το περιβαλλον.

 5. avatar Κώστας Παππάς

  Σαν μέλος της βιομηχανίας παραγωγής πλαστικών ειδών ένα πράγμα έχω να σας πω,είμαστε η μοναδική χώρα που χρεώνεται η σακούλα στον πελάτη από το πιο μικρό μαγαζάκι εως το πολυκατάστημα.Σε όλες τις άλλες χώρες το μέτρο εφαρμόζεται ΜΟΝΟ στα σουπερμαρκετ,πολυκαταστήματα γενικά σε μεγάλα καταστήματα όχι στον φούρνο της γειτονιάς.Θέλουμε να προστατέψουμε το περιβάλλον?Υποχρεωτικές βιοαποκοδομοίσημες σακούλες( από καλαμπόκι,πατάτα κτλ) σε όλα τα μαγαζιά.Υποχρεωτικό τέλος στις βρωμερές σακούλες απορριμάτων που κάνουν να λιώσουν στα στοιχεία της φύσης 60 χρόνια.Το συγκεκριμένο μέτρο έχει ως στόχο να μειώσουν τις καταναλώσεις τους τα σούπερ μάρκετ.Αυτοί δημιούργησαν τον νόμο οχι αυτή η κυβέρνηση...

 6. avatar οκευ

  δεν χρησιμοποιούμε πλαστικες αλλα χαρτινες [ κοπη δεντρων ] τιιι ισοζυγιο ρυπανσης εχουμε ΕΔΩ !!!!!

 7. avatar Bonzo

  Lidl has been doing this in Greece for years.

 8. avatar Hector1955

  Γιατί δεν καθιερώνουν υποχρεωτικά παντού τις (δωρεάν) βιοαποδομήσιμες πλαστικές σακούλες;

 9. avatar Σωστο μέτρο

  Καιρός ήταν

 10. avatar Δίνω ιδέα στους εμπόρους.

  Στις μέρες εκπτώσεων, βάλτε αυτοκόλλητα στα μαγαζιά σας (δίπλα στο \'σας χαριζουμε το ΦΠΑ\'), δώρο και
  οι σακούλες.

 11. avatar Χαχα

  Ναι στις βίοδιασπαστομενες σακούλες οχι στο χαράτσι.!!!!!

 12. avatar Γκαζμάς

  Εγώ πώς θα πηγαίνω για χόρτα μου λέτε; Με το διχτάκι;

 13. avatar Ελεος πια..

  με την γκρινια κ για τα πιο απλα. Σακουλες για 5 χρονια καθε μερα να περνετε, τα νυχια σας ή τα μαλια σας μια φορα να τα κανετε τα ιδια λεφτα παλι δεν θα πιασουν.Να τους κραζουμε για τα υπολοιπα να πω ναι, αλλα οχι κ για το αυτονοητο. Αυτην την σακουλα καποιος την χρεωνεται,δεν ειναι τζαμπα. Δεν αλλαξε τιποτα παρα ποιος θα την χρεωνεται πλεον. Αντι για τα μαγαζια ο πελατης. Που ειναι το παραλογο?

  1. avatar Ερωφίλη

   Είσαι ασχετος και αφου δεν γνωριζεις καλύτερα να μην σχολιάζεις. Ο πελάτης δεν πληρώνει τη σακούλα τα 4 λεπτα είναι φορος και αποδίδεται κατευθειαν ακεραιο στο κρατος. Τα καταστηματα και ειδικά τα συνοικιακα
   μόνο σε δύσκολη θεση ερχονται απεναντι στον πελάτη που πρεπει να εισπραξουν το φορο. Γιαυτο ενημερωσου καλυτερα!!!! Δεν αγοραζεις τη σακουλα φορο πληρωνεις!!!!

   1. avatar ccc

    Πάντως, αν σας πέσουν 4 λεπτά στον δρόμο, δεν θα μπείτε στον κόπο να σκύψετε να τα μαζέψετε... Για τις σακούλες που υπάρχει και κάποιος σκοπός που γίνεται όλο αυτό, χαλάσατε τον κόσμο... Υποκρισία του κερατά....

 14. avatar πριγκιπισσα φρου φρου

  Καταρχην οι σακουλες των σουπερ μαρκετ ειναι βιοδιασπωμενες και δεν επιβαρυνουν το περιβαλλον!! Οι σακουλες σκουπιδιων που θαβονται κιολας δεν το επιβαρυνουν; Εννοειται οτι το κανουν!! Ολη η φασαρια λοιπον ειναι για να βαλουν αλλο ενα φοροεισπρακτικο μετρο με προσχημα την προστασια του περιβαλλοντος...

 15. avatar Χαχα

  Άλλη μια κομπίνα για να μαζέψουν τα ευρω του κοσμου.

 16. avatar ΣΑΛΑΧΙ

  Ας μην βλέπουμε το μέτρο αυτό με αρνητικό μάτι και ας σταματήσουμε λίγο τις γκρίνιες για να σκεφτούμε πόσο κακό προξενούμε στον πλανήτη εμείς οι άνθρωποι με τις συνήθειές μας. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να βγάλουμε την υπερκατανάλωση πλαστικού από τη ζωή μας. Ας πάρουμε λοιπόν τσάντες πολλαπλών χρήσεων κι ας θυμηθούμε λίγο και το παλιό κλασικό δίχτυ που είχαν οι παππούδες μας όταν ψώνιζαν από το μπακάλικο της γειτονιάς.

  1. avatar titanic

   Πολύ σωστά όλα αυτά, οφείλουμε να περιορίσουμε την χρήση της πλαστικής σακούλας, αλλά έχω δύο ενστάσεις 1. Γιατί τα σούπερ μάρκετ δεν αντικαθιστούν μέρος των σακουλών, με χαρτοσακούλες από ανακυκλωμένο υλικό, 2. Εφόσον δεν θα χρησιμοποιούμε τις σακούλες super market για τα σκουπίδια, θα αγοράζουμε επιπλέον σακούλες σκουπιδιών.Οπότε πάλι θα υπάρχει επιβάρυνση και με ισχυρότερο υλικό. Και να μην αναφέρω τις φιάλες του νερού που πετάμε καθημερινά. (Βάζω ιδέες...)
   Απλά το κράτος θέσπισε ακόμα ένα φόρο.
   Τον περιορισμό της κατανάλωσης σακουλών, μπορούσαν με καμπάνιες πρώτα τα ίδια τα καταστήματα να τον προωθήσουν, αλλά Δει δη χρημάτων.

  2. avatar Κατιουσα

   Σωστά τα λες, αλλά με τα πλαστικά μπουκάλια απορρυπαντικον ή τον αναψυκτικον και όλα τα υπόλοιπα τη γίνετε.?

  3. avatar Soth

   Ναι ομως το \"τελος\" δεν ειναι περιβαλλοντικη λυση.Ειναι εισπρακτικη τακτικη. Θες περιβαλλοντικη λυση; Δωσε στους παραγωγους σακουλας τα χρηματα να μετατρεψουν τις μοναδες τους για παραγωγη βιοαποδομησιμων / λιπασματοποιησιμων σακουλων , δωσε ενα χρονο διορια και μετα απαγορεψε εξ\'ολοκληρου τις πλαστικες σακουλες. Αυτο ειναι περιβαλλοντικη λυση. Τα αλλα ειναι απλα για να λεμε.

 17. avatar Ψευτοοικολογοι

  Σύντομα θα μπει και φορος εκκένωσης ανθρωπινων αεριων γιατί εκλυουν μεθάνιο που βλάπτει το περιβάλλον

  1. avatar bixtis

   Όχι φίλε μου αυτό πάει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί θα εμπλουτίζεται το φυσικό αέριο και ως εκ τούτου θα πρέπει να επιδοτείται.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει