Προς αντικατάσταση το «Τέρας της Τάφρου»

Νέο υπαίθριο θέατρο στην ανατολική τάφρο των ενετικών οχυρώσεων στα Χανιά


ΕΛΛΑΔΑ
11:26
29/02/2012
Προς αντικατάσταση το «Τέρας της Τάφρου»
loading

Ένα νέο υπαίθριο θέατρο χωρητικότητας 1.600 θέσεων περίπου θα κατασκευαστεί στην ανατολική τάφρο των ενετικών οχυρώσεων της παλαιάς πόλης των Χανίων.

Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου γνωμοδότησαν χτες θετικά υπέρ της έγκρισης της σχετικής μελέτης, με στόχο τη δημιουργία μιας αναστρέψιμης προσωρινής κατασκευής, η οποία θα πάρει τη θέση του υπάρχοντος λυόμενου θεάτρου, που υποβαθμίζει το μνημείο.

Το επικίνδυνο θέατρο, γνωστό και ως το «Τέρας της Τάφρου», δημιουργήθηκε το 1991 για μία και μόνο εκδήλωση, τη συναυλία που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης. Έκτοτε διατηρήθηκε, καθώς οι υπαίθριες επιλογές στην πόλη των Χανίων ήταν ελάχιστες.

Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου παρέστησαν ο δήμαρχος των Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο προϊστάμενος της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, φάνηκε καθαρά η αναγκαιότητα ανάδειξης των ενετικών οχυρώσεων της ανατολικής τάφρου, αλλά και ο αναστρέψιμος χαρακτήρας της νέας κατασκευής, που θα εξυπηρετεί τις πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων των Χανίων.

Το νέο θέατρο, που αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού, θα αποτελείται από αναβαθμούς από συμπιεσμένο χώμα, το οποίο θα μεταφερθεί από τις εκσκαφές που αυτή την περίοδο διενεργούνται για την ανάδειξη και ανάπλαση της Δυτικής τάφρου.

Ανάμεσα στις κερκίδες θα φυτευτεί γκαζόν, ενώ τα καθίσματα θα είναι φορητά και πτυσσόμενα -οι γνωστές καρέκλες του σκηνοθέτη-από σκληρό αλουμίνιο, που θα απομακρύνονται το χειμώνα. Δύο οικίσκοι -ο ένας υπάρχει ήδη και θα αποκατασταθεί- θα εξυπηρετούν ανάγκες υγιεινής, αποθήκευσης και φιλοξενίας ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και φωτισμού. Ο μόνος όρος από την πλευρά του Συμβουλίου ήταν η κατασκευή να γίνει πιο χαμηλή ώστε να μην «σκεπάζει» το μνημείο.

Το θέατρο θα είναι προσωρινό και θα απομακρυνθεί όταν θα αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης στην ανατολική τάφρο των ενετικών οχυρώσεων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει