Σε μέτρα οριζόντιων περικοπών καταφεύγει η κυβέρνηση κι ενώ συμπληρώνονται δύο χρόνια από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου με όλα τα δεινά που έχει επιφέρει στην ελληνική οικονομία.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι καλούνται να βάλουν και πάλι πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ενώ στο απυρόβλητο μένουν οι δαπάνες του κράτους, που εξακολουθούν να αποτελούν στην ουσία σπατάλες στη συγκεκριμένη, κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Υπό αυτό το πρίσμα, και η σημερινή κυβέρνηση έσπευσε να συμφωνήσει με τους δανειστές μας στο εξής πακέτο μέτρων, για να κλείσει το κενό των 325 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη φορά, μάλιστα, το μαχαίρι δεν αφορά μόνο σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και σε επιδόματα, που λαμβάνουν οι πολύτεκνοι!

Αναλυτικότερα:

– οι κύριες συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ μειώνονται κατά 10%-12%, για το τμήμα των αποδοχών πάνω από αυτό το όριο,
– οι επικουρικές άνω των 150 ή 200 ευρώ, περικόπτονται κλιμακωτά από 10% ή 15%. Σε περίπτωση, όμως, που τελικά αποφασιστεί οι μειώσεις εδώ να ξεκινούν από το πρώτο ευρώ για όλους, τότε ίσως γλιτώσουν οι κύριες
– τα ειδικά μισθολόγια μειώνονται κατά 10%-20% (άλλο σενάριο μιλά για μείωση έως και 50%) από την 1η Ιουλίου (ή την 1η Μαρτίου), αντί για την 1η Σεπτεμβρίου
– τα πολυτεκνικά επιδόματα μειώνονται για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ το χρόνο, αντί για 55.000 ευρώ, που προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Θα εξαιρεθούν όσοι έχουν πάνω από πέντε παιδιά.
– περικόπτονται οι λειτουργικές δαπάνες του υπουργείου εθνικής άμυνας κατά 100 εκατομμύρια ευρώ
– μαχαίρι μπαίνει και στις δαπάνες των ΔΕΚΟ κατά περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ.