Αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι το καλοκαίρι

Ούτε τα ακίνητα δεν γλύτωσαν από το νέο μνημόνιο


ΕΛΛΑΔΑ
9:48
13/02/2012
Αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέχρι το καλοκαίρι
1
loading

Σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο το καλοκαίρι, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Οι βουλευτές υπερψήφισαν τη νύχτα, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς». Αυτό σημαίνει μέση αύξηση κατά 25%, η οποία δεν αποκλείεται να εφαρμόζεται σε ετήσια βάση!

Επιπλέον, προβλέπονται αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που στην ουσία θα περιλαμβάνουν την ενοποίηση των περισσότερων φόρων σε έναν (όπως το χαράτσι της ΔΕΗ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ακόμη και τα Δημοτικά Τέλη).

Θα καταργηθούν φοροαπαλλαγές και άλλα προνομιακά καθεστώτα (όπως, για παράδειγμα, τα φορο-κίνητρα για εγκατάσταση των εργαζομένων σε ακριτικές περιοχές).

Θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, που σημαίνει την πλήρη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης όποιων εισοδημάτων την απολαμβάνουν ακόμη.

Φορολόγηση των τόκων ως κανονικό εισόδημα. Δηλαδή, ο συντελεστής, από 10% - που είναι σήμερα – θα αυξηθεί έως και στο 45%.

Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ, που σημαίνει στην ουσία κατάργηση του ενδιάμεσου (13%) και του μειωμένου, που ισχύει στα νησιά.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στη δομή και στη λειτουργία του μηχανισμού ελέγχων, θα σημάνουν – σύμφωνα πάντα με το κείμενο – τη «βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς θα βελτιώνεται η απόδοση των εσόδων».

Μέχρι, πάντως, να γίνει αυτό, τα εισοδήματά μας θα έχουν μειωθεί περαιτέρω σε τέτοιο βαθμό, ώστε η όποια μείωση των συντελεστών δεν θα προκαλεί ελάφρυνση, αλλά απλώς θα περιορίζει ελαφρώς τις πολλαπλές επιβαρύνσεις. Αν, μάλιστα, καταργηθούν και έως τα μισά από τα φορολογικά κλιμάκια – όπως έχει προταθεί -, τότε το βάρος θα είναι ασήκωτο για το μέσο φορολογούμενο.

Σύμφωνα με το κείμενο, «η μεταρρύθμιση θα θεσπισθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2012. Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2012, η Κυβέρνηση θα αναγγείλει το πλήρες χρονοδιάγραμμα των ενδιαμέσων σταδίων μέχρι να κατατεθεί η μεταρρύθμιση.

Αυτά τα ενδιάμεσα στάδια θα περιλαμβάνουν δημόσια διαβούλευση και τον δέοντα έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar First_Cohort_Of_The_Legion

    Μπράβο! Έπρεπε να τις έχετε αυξήσει όταν οι εργολάβοι χρέωναν 200.000 ευρώ για 70m2 στην Κυψέλη, σε δρόμο που ούτε στο GPS δε φαίνεται. Σήμερα όχι άυξηση, μείωση θέλουν. Η φούσκα έσκασε και η εποχή των παχιών αγελάδων (με δανεικά βέβαια), έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει