«Ασφαλή τα προϊόντα που προέρχονται από τον Ασωπό»

Την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου


ΕΛΛΑΔΑ
10:07
26/01/2012
«Ασφαλή τα προϊόντα που προέρχονται από τον Ασωπό»
7
loading

Τη διαβεβαίωση ότι τα προϊόντα που πωλούνται στην αγορά και προέρχονται από την περιοχή του Ασωπού δεν έχουν κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, έδωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει ενεργοποίηση του ΕΦΕΤ για να απαντήσει με επιστημονική τεκμηρίωση στα θέματα που έχουν προκύψει.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος σχετικά με την πρόοδο των εργασιών σε ζητήματα που αφορούν τις περιοχές Ασωπού, Πηνειού και Κάρλας ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ολοκληρώθηκαν θεσμικά και ελεγκτικά τα μέτρα για την υλοποίηση του προγράμματος περιβαλλοντικής προστασίας ενώ με κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε καθορίζονται αι αυστηρά περιβαλλοντικά όρια στην περιοχή.

«Στον Ασωπό έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο βιομηχανικό πάρκο. Ξεπερνούν τις 1000 οι βιομηχανικές μονάδες στη περιοχή ενώ δεν έχουν γίνει οι σχετικές περιβαλλοντικές μελέτες», σημείωσε ενδεικτικά ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Μάλιστα όπως είπε «στις πρόσφατες έρευνες για την επίτευξη ορίων σε σχέση με την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων, διαπιστώσαμε ελλειπή συμμόρφωση των βιομηχανιών, ενώ από τις 30 μονάδες μόνο το 50% συμμορφώθηκε».

Έσπευσε πάντως να διαμηνύσει ότι ««στόχος μας δεν είναι να εξοντώσουμε βιομηχανίες εταιρίες αλλά να τις βοηθήσουμε στη πρόληψη και συμμόρφωση ώστε να είναι συνεπείς»

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, οι έλεγχοι στη περιοχή έχουν εντατικοποιηθεί.

Ήδη από το 2004 μέχρι το 2010 έγιναν 194 έλεγχοι με 146 πράξεις βεβαίωσης παράβασης και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 5 εκ ευρώ.

«Έχουμε ικανοποιητική πορεία, είμαστε όμως στην αρχή, ούτε καν στη μέση, έχουμε δρόμο μπροστά μας.», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να εντάξει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ όλα τα έργα για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς στις περιοχές αυτές.

Τέλος, αναφερόμενος στις μετρήσεις για την ποσότητα χρωμίου τόνισε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι ούτε διόγκωση ούτε υποβάθμιση του προβλήματος αλλά μια αντικειμενική και ισορροπημένη θέση».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar slopoditis

  Και ήρθε η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ πριν λίγες μέρες να αποδείξει ότι σε αυτήν την χώρα δεν κινείται τπτ. Το συμπαίρασμα της έκθεσης ούτε λίγο ούτε πολύ λέει ότι τα προιόντα είναι ασφαλή επειδή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ανώτατα όρια. Γιατί κατά τα άλλα και ασθενές χρώμιο έχουν αλλά και απο τα υπόλοιπα βαρέα μέταλα δεν στερούνται. Σε επιμέρους μετρήσεις μάλιστα μέρος των δειγμάτων είναι εντελώς εκτός ορίων αλλά προφανώς και επειδή ο μέσος όρος των δειγμάτων είναι εντός ορίων θεωρούνται ασφαλείς και οι ποσότητες που παράγονται στις περιοχές που βρέθηκαν εκτός ορίων. Διαβάστε με προσοχή την έκθεση στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ....!!!

 2. avatar Linus Van Pelt

  Ωπα μεγάλε! Τόσοι και τόσοι παγκόσμιοι οργανισμοί και φορείς, έχουν πει, έχουν γράψει και έχουν δώσει στοιχεία για το εξασθενές χρώμιο... τεκμηριωμένα. Εσύ 'ΘΑ' εξετάσεις το θέμα λοιπόν, και άρα πρέπει να δεχτούμε τη γνώμη σου από πριν? Ποιός είσαι? Μιλάς γιά 'άτυπο βιομηχανικό πάρκο' και για εξόντωση ή μη των βιομηχανιών (και τις αριθμείς περίπου 1000 ούτε καν πόσες είναι δεν ξέρεις...) ενώ από την άλλη το υπουργείο σου ΔΙΝΕΙ έγκριση λειτουργία σε μονάδες της περιοχής που έχουν φάει πρόστιμο (και φυσικά δεν το έχουν πληρώσει) και μάλιστα τους τις δίνει (τις εγκρίσεις) και έγγραφες για να τις δείχνουν στην αστυνομία όταν πηγαίνει στις μονάδες αυτές μετα από καταγγελίες κατοίκων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αδιάκοπη λειτουργία των βιομηχανιών αυτών... Ρε φίλε, αφού τα κατάφερες τόσο καλά στο 'οικονομικών΄ σε έστειλαν στο περιβάλλοντος... στοματάκι έχεις. Γιατί δε ζήταγες να πας στο βιομηχανίας αφού όλο με αυτό ασχολείσαι?

 3. avatar mantino

  ΕΓΩ ΑΥΤΟΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ!!

  1. avatar Tsouxtra

   Μα γιατί ? Δεν φούσκωσε το έλλειμα ? Δεν σε έβαλε στο ΔΝΤ ? Δεν αύξησε το ΦΠΑ ? Κι ενώ είχε πεί οτι τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα έκανε ? Δεν υπήρξε ένας πετυχημένος υπ. οικονομικών ?

   1. avatar mantino

    ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΙΝΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ?? ΕΝΤΑΞΕΙ............................!! ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΑΛΙ ΤΟ ΙΔΙΩ ΝΙΩΘΩ!!!

 4. avatar slopoditis

  Πρίν δηλαδή γίνουν τεκμηριωμένες επιστημονικές μετρήσεις η υπουργάρα μας έσπευσε να προαναγγείλει το αποτέλεσμα τους. Μπράβο σας κε Παπακωσταντίνου... Και περιμένετε να σας πιστέψουμε; Διπλά καταδικασμένοι οι αγρότες μας δηλαδή γιατί αν είναι μολυσμένα απλά κρύβεται το πρόβλημα κάτω απο το χαλί ενώ αν είναι ασφαλή εγείρονται αμφιβολίες για την αμεροληψία των ελέγχων.

 5. avatar butler29

  αφου το λεει ο ποπαυ μαλλον το ακριβως αντιθετο συμβαινει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει