Διογκώνεται το φαινόμενο του παραεμπορίου αν και έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι έλεγχοι στην αγορά καθώς οι άδειες για τα παζάρια δίνονται από τους δήμους χωρίς έλεγχο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας έχουν δοθεί πάνω από 10.000 άδειες πλανόδιου εμπορίου και από τους ελέγχους προκύπτει ότι οι περισσότεροι λειτουργούν χωρίς τιμολόγια και ταμειακές μηχανές, μέσω των παζαριών διακινείται μεγάλος όγκος του παράνομου εμπορίου ενώ μαζί με τους νόμιμους εκτιμάται ότι μαζεύονται στις παρυφές των παζαριών και παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίες πωλούν προϊόντα του παραεμπορίου.

Υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης κατήγγειλε ότι επιτήδειοι σε σωματεία πλανόδιων επαγγελματιών διαφόρων δήμων ελέγχουν τις κληρώσεις που γίνονται στους δήμους σε συνεργασία με παράγοντες των δημοτικών αρχών για την απόκτηση των θέσεων στα παζάρια που διοργανώνονται σε όλη την επικράτεια.

Οι πληροφορίες του υπουργείου αναφέρουν ότι η «ταρίφα» για την άδεια διαμορφώνεται στα 130-160 ευρώ / 4 τ.μ. για δύο ημέρες ανά άδεια και η πρακτική αυτή εκτιμάται ότι πλήττει όλους τους επαγγελματίες του χώρου αφού αναγκάζονται να πληρώσουν με «καπέλο» μια καλή θέση, καθώς τη θέση τη νοικιάζουν από το σωματείο το οποίο λειτουργεί και ως προμηθευτικός όμιλος για τα προϊόντα που διακινούνται.

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των παζαριών πλήττει τα κρατικά έσοδα

Επίσης, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι η ανεξέλεγκτη λειτουργία των παζαριών πλήττει τα κρατικά έσοδα καθώς και το στεγασμένο εμπόριο για το οποίο η διαφυγή εκτιμάται ότι είναι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ενώ ο ίδιος αποκάλυψε ότι κλιμάκια του υπουργείου έχουν δεχθεί επιθέσεις από μέλη των σωματείων κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιούν.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δήμους προκειμένου ο αριθμός των αδειών να ρυθμίζεται σε κεντρικό επίπεδο με εισήγηση από τους δήμους για τις ανάγκες που έχουν.

Έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου

Στο μεταξύ από τους ελέγχους διαπιστώνεται έκρηξη της παραβατικότητας και του παραεμπορίου καθώς τα στοιχεία δείχνουν αύξηση κατά 200% των παραβάσεων οι οποίες έφθασαν στις 1.354 το 2011 όταν το 2010 ήταν 452. Βέβαια, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αυξήθηκε κατά 58%, μεταξύ του 2010 – 2011, ο αριθμός των κλιμακίων (έφτασαν τα 1.484) ενώ κατά 35% αυξήθηκε και το σύνολο των ελεγχόμενων επιχειρήσεων.

Οι παραβάσεις στις λαϊκές αγορές αφορούν τις τιμές, το κανονιστικό πλαίσιο που πρέπει να τηρούν όσοι συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές, στη σήμανση των προϊόντων (πχ παραπλανητικές ετικέτες για κρεμμύδια Αιγύπτου που παρουσιάζονται ως Θηβών), έλλειψη αδειών, αδήλωτοι ασφαλισμένοι κλπ.

Στα σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα οι παραβάσεις αφορούν κυρίως στη διαφορά τιμής από το ράφι στο ταμείο, ενώ για τις παραβάσεις στα εμπορικά σχετικά με τις προσφορές – αν υπάρχει εξαπάτηση του καταναλωτή – το υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με την ΕΣΕΕ και επεξεργάζονται την εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών των καταστημάτων σε Portal, στο πλαίσιο του Εθνικού Παρατηρητηρίου Εμπορίου.

.